MY KTEO

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

7 ερωτήσεις για το σεξ που κάνουν οι γυναίκες στον γιατρό τους


 Καταλαβαίνω ότι αρκετές γυναίκες διστάζουν να μιλήσουν για τα πιο προσωπικά τους ζητήματα και ειδικά για τα προβλήματα στο σεξ. Ειλικρινά όμως, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να το ακούω για πρώτη φορά στο ιατρείο και για τα περισσότερα προβλήματα, υπάρχουν λύσεις. Το σεξ πρέπει να είναι απολαυστικό και για τους δύο συντρόφους.

Τι με ρωτούν πιο συχνά γύρω από το σεξ οι ασθενείς μου:
1."Γιατί πονάω στην ερωτική πράξη;"
Μία στις τρεις γυναίκες πονούν την ώρα της πράξης. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται μεταξύ άλλων σε:
·ξηρότητα του κόλπου, που μπορεί να λυθεί με τη χρήση λιπαντικής αλοιφής ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Εξαιρετικά αποτελέσματα έχει η αναζωογόνηση του κόλπου με λέιζερ.  
·λοίμωξη των γεννητικών οργάνων, όπως έρπης, τριχομονάδες, μυκητιάσεις, για τις οποίες χορηγείται φαρμακευτική αγωγή
·ενδομητρίωση
·έλλειψη αρκετής διέγερσης: 5-7 λεπτά προκαταρκτικών βοηθούν στην αιμάτωση άρα και λίπανση της περιοχής

2."Ανησυχώ για τη μυρωδιά του κόλπου μου όταν κάνω έρωτα"
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επειδή έχει μία ιδιαίτερη μυρωδιά ο κόλπος. Συνήθως οι γυναίκες νιώθουν πιο έντονα τη μυρωδιά του κόλπου τους, ενώ για τον σύντροφό τους μπορεί να μην είναι ενοχλητική. Αν όντως υπάρχει έντονη μυρωδιά, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, για να διαπιστώσει σε τι μικρόβιο οφείλεται και να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
 
3."Πως θα επιλέξω τι λιπαντικό να χρησιμοποιήσουμε;"
Όταν νιώθετε στεγνή κατά τη διάρκεια της πράξης, το κατάλληλο λιπαντικό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις εκδορές του δέρματος του κόλπου. Τα λιπαντικά με βάση το νερό, χωρίς αρώματα και άλλα πρόσθετα είναι τα καλύτερα, ειδικά στις περιπτώσεις που η γυναίκα έχει ευαισθησία ή χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
 
4."Γιατί έρχομαι σε οργασμό τόσο δύσκολα;"
Η μία στις τρεις γυναίκες δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της πράξης. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό σωματικών και ψυχολογικών λόγων. Οι γυναίκες χρειάζονται τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο για να έχουν οργασμό και τα προκαταρκτικά παιχνίδια παίζουν σημαντικό ρόλο. Για πολλές γυναίκες η κλειτορίδα είναι το σημείο που τις κάνει να φθάσουν σε οργασμό και καλό είναι να το ξέρει ο σύντροφός τους. Η καλύτερη στάση σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να είναι η γυναίκα από πάνω ώστε να καθορίζει εκείνη τον ρυθμό.
 
5."Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την όρεξή μου για σεξ;"
Αυτό δεν συμβαίνει στο 90% των γυναικών, αλλά κάποιες φορές όντως τα αντισυλληπτικά χάπια έχουν επιπτώσεις στη λίμπιντο. Τότε θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια εναλλακτική μέθοδο αντισύλληψης.
 
6."Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος όταν κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;"
Ναι. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, κάποιες μέρες η γυναίκα είναι πιο γόνιμη κι άλλες λιγότερο. Δεν αποκλείεται όμως η περίπτωση εγκυμοσύνης, ακόμα και τις ημέρες τις περιόδου.

7."Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;"
Σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, το σεξ δεν απαγορεύεται. Αν όμως υπάρχουν προβλήματα όπως προδρομικός πλακούντας, αιμορραγία, προηγούμενες αποβολές ή πόνος κατά την επαφή, τότε πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.