MY KTEO

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών απέστειλε ο Χριστόδουλος Κύρου Τσάκαλος


Επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια απέστειλε ο πρόεδρος της Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ελλάδας Χριστόδουλος Κύρου Τσάκαλος για το παράνομο "άνοιγμα" των Βαρωσίων από την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι όλοι οι πρόεδροι των παραρτημάτων των χωρών (Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Ελλάδα, Νότια Αφρική, κ.λπ.) απέστειλαν επιστολές στους αντίστοιχους υπουργούς εξωτερικών ως μήνυμα κινητοποίησης για την Κύπρο. Το κείμενο της επιστολής είναι το ακόλουθο:

Προς: Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, κ. Νικόλαο Δένδια

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Βαρώσια, όπως σαφώς γνωρίζετε, αποτελούσαν έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου μέχρι την παράνομη εισβολή του Τουρκικού στρατού το 1974. Η Τουρκία από τότε μέχρι και σήμερα έχει καταλάβει παρανόμως και εξακολουθεί να καταλαμβάνει τα Βαρώσια μαζί με το 36% της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Νήσου. Στις 8 Οκτωβρίου 2020, ενώ οι νόμιμοι κάτοικοι των Βαρωσίων εξακολουθούν να είναι πρόσφυγες όπως και πολλοί πρόσφυγες των υπολοίπων Κατεχόμενων περιοχών που ακόμα και σήμερα εμποδίζονται να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους οικίες, η Τουρκία “άνοιξε” παρανόμως το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση αποτελεί ευθεία παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ 550 (1984), 789 (1992) και 2537 (2020). Γι΄αυτό το λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την “ανάκληση της απόφασης” αυτής στις 9 Οκτωβρίου 2020.

Οι πράξεις της Τουρκίας αποτελούν ανησυχητικούς ενδείκτες για τις προθέσεις της προς την Κύπρο, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος εργάζεται για την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επανένωση της Νήσου. Η ενέργεια αυτή είναι μια πράξη κακής πίστης, η οποία υπονομεύει τις προοπτικές για επανένωση και παραβιάζει κατάφωρα τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Αυτή η παράνομη πράξη πρέπει να ανακληθεί και η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να πράξει τα μέγιστα. Παρακαλώ, συνεχίστε τις προσπάθειές σας στην Διεθνή Κοινότητα, όπως ανέκαθεν πράττατε ως αδελφικός σύμμαχος της Μεγαλονήσου, και χρησιμοποιείστε κάθε αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για τη διασφάλιση της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου για την περίπτωση της Κύπρου.

Με τιμή,

Χριστόδουλος Κύρου Τσάκαλος

Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ* Ελλάδος

*ΝΕΠΟΜΑΚ: Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων