MY KTEO

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ο Σίμος Κεδίκογλου εφ' όλης της ύλης

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Σίμος Κεδίκογλου στον Σταθμό των Εργαζομένων, στην εκπομπή «Μαζί το Πρωί» σχετικά με τις εξελίξεις σε σημαντικά εκκρεμή ζητήματα, που απασχολούν την τοπική κοινωνία και τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί  στον τομέα της υγείας,  της εργασίας, αλλά και για τις δικαστικές εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.

Για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο
Σε ό,τι αφορά το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Κάρυστο ο βουλευτής αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τη συμμετοχή του Δημάρχου Καρύστου, του Διοικητή του Νοσοκομείου Καρύστου και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να δρομολογηθούν και να επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την κατασκευή των κτιριακών υποδομών. Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού, νεφρολόγου και ειδικευμένων στις αιμοκαθάρσεις νοσηλευτών, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι πολύ σύντομα, μέσα στους επόμενους μήνες, θα μπορέσει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την καθημερινή ταλαιπωρία που βιώνουν οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους. 

Σχετικά με το αντίστοιχο πρόβλημα στη Βόρεια Εύβοια ο βουλευτής διευκρίνισε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπήρχε εξαιτίας της προϋπόθεσης,  που έθετε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο βάσει της οποίας θα έπρεπε να υπάρχει νοσοκομείο σε απόσταση 20 χλμ από τη Μονάδα αιμοκάθαρσης. «Αυτό -είπε- αλλάζει, γιατί θα απαιτείται απλώς να υπάρχουν οι απαραίτητες ειδικότητες δηλαδή καρδιολόγος και  γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας  για την περίπτωση ενδεχόμενης επιπλοκής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αιμοκάθαρσης. Και  σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη ενός στόχου ζωής, γιατί είναι «ιερός»  ο αγώνας για όλες αυτές τις οικογένειες, κάτι που γνωρίζω πολύ καλά, γιατί είχα στο συγγενικό μου περιβάλλον ανάλογη εμπειρία».

Για τα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών της Εύβοιας 
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αφορούν στα μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή στην Εύβοια  και με αφορμή την συμμετοχή του στη δράση αλληλεγγύης, που διοργάνωσε η τοπική οργάνωση της ΝΔ στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων ο κ. Κεδίκογλου απάντησε: «θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους, τις  επιχειρήσεις και τους εμπόρους, την τοπική οργάνωση της ΝΔ στα Ψαχνά και τη Δημοτική Αρχή, που συνεισέφεραν σε αυτή την προσπάθεια να συλλέξουμε και να διανεμηθούν, όπου χρειάζεται, είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε χιλιάδες πακέτα με προϊόντα, όπως ρύζι, μακαρόνια, φρυγανιές, αλεύρι, γάλατα χυμούς και  ιατρικές μάσκες, που είναι οι κατάλληλες για την προστασία από τον κορωνοϊό . Αυτό ήταν το ελάχιστο για να βοηθήσουμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή τη δοκιμασία». Στο κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από τις κινήσεις της κυβέρνησης υπογράμμισε τα εξής:

«Θα υπενθυμίσω τα λόγια του Δημάρχου Διρφύων-Μεσσαπίων με την ευκαιρία της συγκέντρωσης αυτών των ειδών πρώτης ανάγκης. Σε δηλώσεις του είπε ότι έχει εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα της ανταπόκρισης της κυβέρνησης και ειδικά του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο εφάρμοσε μία καινοτόμο διαδικασία με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις. Εδώ, όμως, να επισημανθεί ότι θα πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα ο κόσμος γιατί υπήρξαν λάθη σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που έδιναν αφού σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι αντί  για το ΑΦΜ έδιναν τον αριθμό του δελτίου της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ θα πρέπει να δούμε και το θέμα των δηλώσεων των υπογείων και των δεύτερων κατοικιών για να προβλεφθούν αποζημιώσεις. Από το Υπουργείο Εσωτερικών εγκρίθηκαν τα ποσά για την ενίσχυση των Δήμων. 

»Εντός της εβδομάδας θα έχουμε συνάντηση και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν κα τα  αντιπλημμυρικά έργα γιατί πέρα από την αντιμετώπιση των  προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την τελευταία  καταστροφή θα πρέπει να αποτρέψουμε μία επόμενη. Είναι καθοριστικό και στην περίπτωση του Λήλαντα ποταμού  και του Μεσσάπιου να γίνουν μικροί ταμιευτήρες για να σταματάνε πιο ψηλά τα νερά, να δημιουργηθούν τεχνητές λίμνες που θα είναι ευεργετικές και για την προσέλκυση τουριστών,  όπως με τη Λίμνη Πλαστήρα. Σίγουρα  κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες και τις δημοτικές Αρχές» 

Διεθνές ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ
Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν αυτό της πορείας της εταιρείας ΛΑΡΚΟ, λέγοντας ότι η περίπτωσή της βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζοντας την αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου να κρατηθεί «ζωντανή» λόγω του διεθνούς ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί. Συγκεκριμένα, είπε:  

«Η περίπτωση της ΛΑΡΚΟ είναι στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.  Ακόμα και οι τελευταίες ενισχύσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση για να συνεχιστεί η λειτουργία της εξετάζονται λεπτομερέστατα και υπάρχει μία απειλή νέων προστίμων την οποία πιστεύω να αποφύγουμε. Στόχος μας ήταν και είναι να κρατήσουμε «ζωντανή» τη ΛΑΡΚΟ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησής της. Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα, νομίζω τους επόμενους δύο μήνες, θα ξεκινήσουν οι προκηρύξεις και θα είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, για τα μεταλλεία και για το εργοστάσιο, έτσι ώστε  να είναι ένας πλειοδότης. Υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους διεθνείς ομίλους, οπότε πιστεύω, ότι θα είναι γόνιμες αυτές οι προκηρύξεις.

»αν δεν βρεθεί ιδιώτης επενδυτής να ενισχύσει τη ΛΑΡΚΟ με νέα κεφάλαια δεν θα σωθεί η λειτουργία της. Βέβαια, το νικέλιο παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της αύξησης ηλεκτροκίνησης αυτοκινήτων γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την πορεία της ΛΑΡΚΟ. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθούν πιστά τα όσα  προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς με στόχο τη διατήρηση του εργατικού δυναμικού. Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να είναι κερδοφόρα. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει να υπάρχει. Ήδη το ελληνικό Κράτος πληρώνει πρόστιμα ενώ  και οι τελευταίες ενισχύεις μπορεί να θεωρηθούν παράνομες και δεν μπορεί να συντηρεί  τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, καθώς απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς». 

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής 
«Ως το τέλος μια περιπέτειας που πέρασε η Δημοκρατία μας» χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, επισημαίνοντας ότι οι εχθροί της Δημοκρατίας αντιμετωπίστηκαν πρώτα πολιτικά στις εκλογές με την αποτροπή της εισόδου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή και δικαστικά με την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να καταλογίζει τις δέουσες ποινές για την εγκληματική τους δράση. Δεδομένου, ότι ο ίδιος συμμετείχε στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τόνισε το πόσο σημαντική ήταν τότε η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να δώσει εντολή για την παραπομπή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, έχοντας και τη συνδρομή του τότε αντιπροέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου και κατά συνέπεια του ΠΑΣΟΚ και να μην πάνε μεμονωμένα οι υποθέσεις στις Δικαστικές Αρχές, όπως έγινε στο παρελθόν, λέγοντας: «Η ΝΔ με τη συνδρομή και του Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά συνέπεια και του ΠΑΣΟΚ έστειλε τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη και επί ΝΔ πάει στη φυλακή» .

Και κατέληξε: «Είναι ακατανόητο, πώς τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώθηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής,  λες και κάποιος ήθελε να πάει στις επόμενες εκλογές με ανοιχτό το θέμα αυτό, ας μη ξεχνάμε και τις δυσκολίες για την εξεύρεση αίθουσας για τη διεξαγωγή της δίκης κατά τη διάρκεια της οποίας η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και μείωσε τις προβλεπόμενες ποινές , που σημαίνει ότι από τη στιγμή εκείνη δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί τίποτε άλλο, γιατί έστω και μια μέρα να ισχύσει ο Ποινικός Κώδικας, υπερισχύει η ευμενέστερη διάταξη για τον κατηγορούμενο. Άρα και να άλλαζε ο Ποινικός Κώδικας εκ των υστέρων, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης θα επωφελούνταν από τις ευμενέστερες διατάξεις που είχε θεσπίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον όλοι έχουν πάρει μάθημα τους».