MY KTEO

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας: Η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων δεν παζαρεύεται


13 Οκτώβρη συμμετέχουμε στο πανεργατικό Συλλαλητήριο

6.30μ.μ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας

Κάθε μέρα οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, στις αποθήκες, τις μεταφορές, τα

καταστήματα, βιώνουν την ωμή πραγματικότητα της «ανάπτυξης». Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας και γενικευμένου lockdown, βρέθηκαν σταθεροί στα πόστα τους με κίνδυνο την υγεία τους για να μη λείψει ούτε ένα είδος πρώτης ανάγκης από κανένα λαϊκό νοικοκυριό.

Στην Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων πλέον φτάνουν καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτική ασυδοσία και ανευθυνότητα ενώ παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την στάση της εργοδοσίας στα σούπερ μάρκετ αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαπιστώνουμε, σε μια σειρά από αλυσίδες Σ/Μ και καταστημάτων, ιδιαίτερα σε περιοχές επιβαρυμένες όπως η Αττική, να εντοπίζονται κρούσματα covid – 19 και οι εταιρείες είτε να τα αποκρύπτουν, είτε δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ ή προχωρούν σε διαδικασίες «απολύμανσης» μέσα σε ένα βράδυ, χωρίς να κλείνει το κατάστημα, χωρίς τα απαραίτητα καθαριστικά, χωρίς να ενημερώνονται δημόσια οι πελάτες ώστε να ελεγχθούν.

Μάλιστα είναι τέτοια η «προσήλωση» των εταιρειών στην τήρηση των μέτρων για την πανδημία όπου σε κατάστημα Lidl της περιοχής μας, προϊστάμενος ανάγκασε εργαζόμενη να βουτήξει μέσα στον κάδο των σκουπιδιών, έξω από τον χώρο του καταστήματος, προκειμένου να τον καθαρίσει. Παρόλα αυτά καπηλεύονται την τεράστια προσπάθεια των εργαζόμενων και του λαού μας στην πρώτη φάση της πανδημίας και την διαφημίζουν ως εμπορικό σήμα.

Αντίστοιχα στην αλυσίδα Σ/Μ Σκλαβενίτης η εταιρία ζητά από τους εργαζόμενους που παρουσίασαν συμπτώματα να πάνε με δικά τους έξοδα να κάνουν το τεστ και έπειτα να επιστρέψουν στην δουλειά με την απόδειξη για να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματα λες και είναι δεδομένο ότι θα έχουν να διαθέσουν τα χρήματα όποτε αυτό χρειαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην περίοδο της πανδημίας ο τζίρος των σούπερ μάρκετ βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν άγγιξε τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις σε 13 εβδομάδες…

Για ακόμη μία φορά φανερώνεται ότι παρά τα τεράστια κέρδη των σούπερ μάρκετ είτε πριν την καραντίνα, πόσο μάλλον κατά την διάρκεια της, είτε και στο διάστημα που διανύουμε, οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμία αύξηση στους μισθούς τους. Ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η αύξηση κερδών των μονοπωλίων του κλάδου ήταν της τάξεως του 15% μέχρι τώρα, και αυτά πριν λήξει η χρονιά που διανύουμε! Αυτά προστίθενται στα τεράστια κέρδη που έβγαζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ίδια τακτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίφημη «top employer» εταιρία Lidl έδωσε αύξηση στους μισούς εργαζόμενους της για το 2019 το… αστρονομικό ποσό του 1%! Στον Σκλαβενίτη οι μισθοί των εργαζομένων είναι παγωμένοι εδώ και χρόνια, στον Βασιλόπουλο κυριαρχεί το μειωμένο ωράριο ενώ γενικευμένα στο εμπόριο σχεδόν όλες οι νέες προσλήψεις γίνονται στο ύψος της ΕΓΣΣΕ.

Τα κούφια λόγια περί «ηρώων», καλεσμάτων για χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και κοινωνικής προσφοράς μέσα στην καραντίνα, πάνε περίπατο όταν ανοίγει η κουβέντα για ένταξη όλων των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τα αφεντικά του κλάδου έχουν το κράτος και τους νόμους του από πίσω τους.

Να μην κυριαρχήσει η λογική των μειωμένων απαιτήσεων σε μία περίοδο που τα μονοπώλια θησαυρίζουν. Να ενισχύσουμε την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας,  όπου θα πούμε τα προβλήματα μας, θα συζητήσουμε για τη διέξοδο και τι μπορούμε να κάνουμε και συλλογικά θα δράσουμε.

Τώρα είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου να συσπειρωθούμε στο κλαδικό μας σωματείο, να το μαζικοποιήσουμε και να το ισχυροποιήσουμε, όχι μόνο για να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα που ζούμε και προετοιμάζουν, αλλά για να διεκδικήσουμε ζωή με αξιοπρέπεια,  βάσει των υψηλών δυνατοτήτων της εποχής μας.

Άμεσα να διεκδικήσουμε :

·         Μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Άμεση διενέργεια γρήγορων τεστ από κινητές μονάδες δειγματοληψίας σε χώρους δουλειάς με κρούσμα ή που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Τα τεστ να πραγματοποιούνται με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Καθημερινές θερμομετρήσεις στα καταστήματα και στα κέντρα logistics. Μηνιαία εξέταση και παρακολούθηση όλων των εργαζόμενων από γιατρό εργασίας για εργατικές ασθένειες - εργατικά ατυχήματα.

·         Κατάργηση του νόμου που δίνει το δικαίωμα στα μονοπώλια του κλάδου να αφαιρέσουν το ρεπό της κυριακάτικης εργασίας.

·         Ένταξη του συνόλου των εργαζόμενων του κλάδου στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας για όσο διαρκεί η πανδημία και τα μέτρα πρόληψης.

·         Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μετατροπή των 4ωρων και 6ωρων που το επιθυμούν σε πλήρης απασχόλησης.

·        Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων που να κατοχυρώνονται σε κλαδική σύμβαση εργασίας στον βασικό μισθό κι όχι σαν “οικειοθελής παραχώρηση” της εταιρίας όπως γίνεται στην περίπτωση του Σκλαβενίτη και Lidl, μέχρι τώρα.