MY KTEO

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Με τρεις δικηγόρους ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου στην εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην Δημάρχου – Αρετή Μπάτσα: Κυνηγάτε χίμαιρες



Με τη διπλή ψήφο του Προέδρου Γιώργου Ζέρβα και τη μη καταμέτρηση της ψήφου της Αρετής Μπάτσα
το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε το απόγευμα της Παρασκευής, κατά πλειοψηφία να εγκρίνει την εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής
για τον καθορισμού αμοιβής τριών δικηγόρων για  την νομική εκπροσώπηση του Δήμου, για παράσταση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου  Κακουργημάτων Ευβοίας στην υπόθεση που αφορά στον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Θωμά. Όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν οι εντάσεις με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι από την έναρξη της συζήτησης με τους συμβούλους σύσσωμης της αντιπολίτευσης να ζητούν μετ’  επιτάσεως την πρόσληψη ενός και όχι τριών δικηγόρων, όπως η δημοτική αρχή επέμεινε από την πρώτη στιγμή. Ενώ τα αίματα άναψαν και όταν τέθηκε το ερώτημα αν η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και εξ αγχιστείας συγγενής του πρώην Δημάρχου, Αρετή Μπάτσα, μπορεί να ψηφίσει.

Αναλυτικά, με την έναρξη της συζήτησης και απουσία των δημοτικών συμβουλών της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κέκη και Κώστα Καρτελιά, που επέλεξαν να απέχουν από τη διαδικασία, ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς υπερασπίστηκε το αγνό των προθέσεών του λέγοντας: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά και το δημόσιο συμφέρον. Κι αυτό κάνουμε. Θα αποδεχτούμε την απόφαση της δικαιοσύνης και θα προχωρήσουμε μπροστά». Όπως ήταν αναμενόμενο τα λεγόμενά του δεν έπεισαν τους συμβούλους της αντιπολίτευσης με την Αρετή Μπάτσα να υποκριτική στάση. Σύμφωνα με την κ. Μπάτσα η δημοτική αρχή επέλεξε να προσλάβει τρεις δικηγόρους και να ξοδέψει έναν πακτωλό χρημάτων για την υπόθεση του πρώην Δημάρχου, όταν για την υπόθεση της πρώην Δημάρχου Ταμυναίων, η οποία και κόστισε εφτά φορές περισσότερο στο Δήμο, προσέλαβε έναν δικηγόρο με πολύ λιγότερα χρήματα. «Όσα είπατε είναι προσχηματικά. Και αυτό αποκαλύπτεται από τη στάση σας και στην υπόθεση της πρώην Δημάρχου Ταμυναίων. Αν τα βάλουμε στη ζυγαριά θα δείτε ότι κρίνετε με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Αν αυτό το μένος απέναντι στον πρώην Δήμαρχο το είχατε μετατρέψει σε έργο, τώρα θα μιλάγαμε για εσάς και το έργο σας. Αλλά προτιμάται να κυνηγάτε χίμαιρες» είπε μεταξύ άλλων η κ. Μπάτσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, αλλά και της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αλεξάνδρας Θαλασσινού. «Καλώς η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη για να μάθουμε την αλήθεια. Πρέπει όμως να υπάρχει ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση. Ένας δικηγόρος αρκεί για να υπερασπιστεί και τις δυο υποθέσεις» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Θαλασσινού. Για προσπάθεια εξόντωσης του πρώην Δημάρχου έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Τάσος Βλάχος: «Δεν ξεγελάτε κανέναν. Σας ενδιαφέρει η εξόντωση του πρώην Δημάρχου. Τον θέλετε έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τέτοιο διωγμό δεν έχει υποστεί άλλος αιρετός».  «Ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος δεν έλεγε εδώ μέσα ότι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» απάντησε με νόημα ο Δήμαρχος.

Η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει από τον έλεγχο όταν ο Θανάσης Μπουραντάς έθεσε θέμα για την συμμετοχή της Αρετής Μπάτσα στην ψηφοφορία. Η παρουσία της νομικής συμβούλου του Δημάρχου κας Αποστολοπούλου δεν βοήθησε στην εκτόνωση της έντασης. Το αντίθετο. Εν μέσω οχλαγωγίας οι δημοτικοί σύμβουλοι φώναζαν ότι είναι ντροπή της δημοτικής αρχής η μεθόδευση αυτή και κατηγόρησαν τον Δήμαρχο ότι προχωράει σε αυτή την τακτική επειδή «δεν του βγαίνουν τα κουκιά» για την ψηφοφορία. Ο Πρόεδρος Γιώργος Ζέρβας αναγκάστηκε να διακόψει για να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία και επιστρέφοντας τάχθηκε με την θέση του Δημάρχου. «Δεν θα το ρισκάρω. Η ψήφος της κ. Μπάτσα δεν θα προσμετρηθεί. Και αν θέλετε μπορείτε να προσφύγετε κατά της απόφασης» είπε ο κ. Ζέρβας, με την κ. Μπατσα να επέμεινε ότι με την ίδια λογική είναι άκυρη και η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία συμμετείχε και με την εισήγηση της οποία καλείται να αποφασίσει το σώμα. 

Ανένδοτος ο κ. Ζέρβας, κάλεσε το σώμα να ψηφίσει για το θέμα όπως το εισηγήθηκε στην αρχή ο Δήμαρχος. Το αποτέλεσμα, χωρίς να υπολογιστεί η ψήφο της κ. Μπάτσα, ήταν έντεκα υπέρ της πρότασης του Δημάρχου κι έντεκα κατά. Ο κ. Ζέρβας έκανε χρήση της διπλής του ψήφου και κάπως έτσι έλαβε τέλος η διαδικασία.