MY KTEO

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Διορθώσεις στη ρύθμιση για την αναστολή ΦΠΑ και κούρεμα ενοικίων ζητεί η αγορά


Εξειδίκευσες από την κυβέρνηση αναμένουν πολλές επιχειρήσεις ώστε να μη χάνουν χάσουν την πρόσβαση στο πακέτο των φορολογικών και άλλων ασφαλιστικών διευκολύνσεων.

Πιο συγκεκριμένα πολλοί κλάδοι με αφορμή και τις νέες ανακοινώσεις για περιοριστικά μέτρα ζητούν

να αλλάξει η ρύθμιση που προβλέπει ότι εφόσον το lockdown  είναι κάτω από 14 ημέρες δεν εντάσσονται στο μέτρο για την αναβολή καταβολής ΦΠΑ μέχρι τον Απρίλιο.

Για υποκριτική στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας χτες στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο με αφορμή το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις από περιοχές με «καραντίνα» δεκαημέρου δεν μπορούν  να αξιοποιήσουν το μέτρο αναστολής της καταβολής ΦΠΑ.

Για άστοχη απόφαση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστίασης και Ψυχαγωγίας των Σερρών  κ Σωτήριος Κοτσουμπάς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τέχνασμα να μην κλείνουν τις επιχειρήσεις για 14 ημέρες . Αυτό όπως αναφέρει έχει ως αποτέλεσμα  να μην εντάσσονται σε ευνοϊκά φορολογικά μέτρα όπως είναι ο χρόνος μετάθεσης καταβολής του ΦΠΑ και άλλες φορολογικές ρυθμίσεις και οι εργαζόμενοι χάνουν.

Βέβαια ακόμη και χωρίς ολικό κλείσιμο ειδικά στην εστίαση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αξίζει  να σημειωθεί  ότι  οι  περιοχές που βρίσκονται  στο επίπεδο 3 προβλέπεται παρουσία μόνο 4 ατόμων ανά τραπέζι και πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας Όταν οι περιοχές περνούν στο επίπεδο 4 Αυξημένου κινδύνου τα  καταστήματα εστίασης κατεβάζουν ρολά και δουλεύουν μόνο επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς  take away – delivery. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη σε lockdown είναι σε Θεσσαλονίκη , Λάρισα και Ροδόπη ενώ η Πέλλα, Δράμα, Έβρος Ξάνθη Κιλκίς Χαλκιδική, Καβάλα και Ημαθία ανεβαίνουν στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Στο μεταξύ στο θέμα των ενοικίων στέκονται οι φορείς του κλάδου της εστίασης. Τόσο ο κ. Καββαθάς όσο και ο κ. Γιάννης Λιάρος Γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης θεωρούν  ότι πρέπει  να εφαρμοστεί άμεσα η υποχρεωτική έκπτωση στα επίπεδα  του 40% στα μισθώματα διότι από την 1η Οκτωβρίου το μέτρο λειτουργεί προαιρετικά .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά ο κλάδος της εστίασης είναι βαρόμετρο για το ΑΕΠ καθώς συνεισφέρει με 5,6 δις. ευρώ στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας που διαμορφώθηκε σε 187,5 δις  ευρώ.