MY KTEO

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Ειδικό αναπτυξιακό νόμο για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου θα ζητήσει η δημοτική αρχή μετά και την εξαίρεσή του από το ταμείο αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών

Την δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου προσανατολίζεται να ζητήσει  η δημοτική αρχή με αφορμή τη μη ένταξη του Δήμου στο σχέδιο νόμου για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση λιγνιτικών περιοχών, που δόθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση σε διαβούλευση. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή λειτουργούσαν για μισό περίπου αιώνα λιγνιτωρυχεία και λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας η κυβέρνηση την άφησε απέξω, ενώ ενέταξε μη λιγνιτικές περιοχές σε Κοζάνη, Φλώρινα και Αρκαδία. Το θέμα έφερε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου την περασμένη Δευτέρα ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνώστου, ο οποίος πρότεινε να κινητοποιηθεί ο Δήμος, αλλά και οι Βουλευτές του Νομού. «Επειδή το σχέδιο είναι ακόμα στη φάση της διαβούλευσης, θεωρώ ότι έχουμε ακόμα χρόνο να ενεργήσουμε. Προτείνω να κατατεθεί σχετική τροπολογία από τους έξι Βουλευτές της Εύβοιας όταν το εν λόγω νομοσχέδιο πάει προς ψήφιση στη Βουλή, με την οποία θα ζητείται η ένταξη του Δήμου μας στο Ταμείο αυτό. Κατά συνέπεια θα πρέπει και εμείς να συστήσουμε μια επιτροπή για τη σύνταξη της τροπολογίας αυτής» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνώστου.

Από την άλλη ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, τόνισε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι και τόσο πιθανή, αφού με επαφές που είχε με κυβερνητικά στελέχη αντιμετώπισε την αρνητική τους διάθεση. «Δεν μας υπολογίζουν. Φοβάμαι ότι έχουν γίνει οι διεργασίες και έχουν καταλήξει να μας αφήσουν απ’ έξω» είπε ο Δήμαρχος και τόνισε ότι ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να ζητήσει ο Δήμος με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, έχοντας και τη στήριξη των Βουλευτών του Νομού, ότι αφού δεν υπάρχει γυρισμός στο θέμα του ταμείου αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών, να κάνει η κυβέρνηση έναν ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το Δήμο Κύμης Αλιβερίου. «Ο Δήμος μαστίζεται από την ανεργία, αφού στην μεταλιγνιτική περίοδο δεν έγινε το παραμικρό για να στηριχθεί η απασχόληση και άλλες δραστηριότητες στην περιοχή. Έτσι με αφορμή και την εξαίρεσή μας από αυτό το σχέδιο νόμου να ζητήσουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Δεν θέλουμε δις. Μπορούμε όμως να επιμείνουμε σε έργα, όπως οι παρακάμψεις Βασιλικού, Αμαρύνθου και Αλιβερίου, όπως ο δρόμος Λέπουρα – Στόμιο και το φράγμα των Μανικίων» πρότεινε ο Δήμαρχος.

Τέλος οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έφεραν αντιρρήσεις με τον Τάσο Βλάχο πάντως να επισημαίνει ότι πρέπει η δημοτική αρχή να πάει με συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Πως θα πάμε; Είμαστε προετοιμασμένοι; Έχουμε έτοιμο πακέτο; Είναι που είναι δύσκολα τα πράγματα. Αν πάμε και «ξεκάρφωτοι» είμαστε χαμένοι από χέρι».