MY KTEO

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αστοχίες και ημίμετρα - Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ελέγξει το δεύτερο «κύμα» του κορωνοϊού

Μία λέξη, που χρησιμοποιήθηκε από έναν κορυφαίο επιστήμονα, τον καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη, περιγράφει με ανησυχητικό τρόπο γιατί το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας της Covid-19 που πλήττει τη χώρα μοιάζει τόσο δύσκολο να τιθασευτεί.
Ο Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Open, έκανε λόγο για «μικροδιαχείριση» από πλευράς κυβέρνησης, η οποία, όπως τόνισε, δεν λειτουργεί. «Χάθηκε η επαφή απ' όσους παίρνουν τις αποφάσεις, με όσους πρέπει να τις στηρίξουν. Η πολιτεία προσπαθεί να κάνει μικροδιαχείριση στα περίπτερα, στην ώρα, το οποίο λειτουργεί όταν έχουμε πρωτόκολλα σταθερά, δεν λειτουργεί όταν μιλάμε για έκτακτα μέτρα» υπογράμμισε ο γενετιστής.

Επιπλέον τόνισε ότι «η πολιτική έπρεπε να είναι περισσότερο συνολική, κάτι μεγάλο, “βαρύ”, π.χ. έντονη τηλεργασία σε μεγάλα ποσοστά, μάσκες παντού, κάτι που είναι εύκολο για τον πολίτη να τηρήσει. Ο πολίτης μπερδεύεται με τις διαφορετικές απόψεις».

Σύγχυση
Στην ουσία η κριτική του Δερμιτζάκη είναι περίπου ίδια με την κριτική που η κυβέρνηση δέχεται εδώ και αρκετό καιρό για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία, καθώς κατηγορείται ότι, αντί να λάβει μέτρα τα οποία θα είχαν συνολική εφαρμογή και τα αποτελέσματά τους θα φαίνονταν σχετικά γρήγορα, περιορίζεται σε αποσπασματικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να ξορκίσει το νέο lockdown. 
Ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών όχι μόνον είναι αμφισβητήσιμη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και επιτείνει την αίσθηση ότι η κυβέρνηση:
● Δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
● Λαμβάνει σπασμωδικές αποφάσεις που δεν απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών.

Συναυλίες και θέατρα
Ίσως να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, να απαγορευτούν όλες οι υπαίθριες συναυλίες (για τις οποίες είχαν επιβληθεί αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας – μάσκες παντού, κοινό καθιστό, απαγόρευση καπνίσματος και ποτού, περιορισμός της πληρότητας του χώρου), αλλά όχι των θεατρικών παραστάσεων σε ανοιχτούς χώρους.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε το εύλογο ερώτημα πώς, π.χ. στον ίδιο χώρο, μια συναυλία αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά μια θεατρική παράσταση όχι. 
Μερικές μέρες αργότερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απαγόρευση και των θεατρικών παραστάσεων, ωστόσο ήδη η κριτική είχε φουντώσει.

Ασάφειες
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε και η διαδικτυακή έκδοση του «Π», ακόμα και για ζητήματα τα οποία αποτελούν μείζονα «στοιχήματα» της πολιτείας στην προσπάθειά της να ελέγξει την πορεία της πανδημίας, όπως η λειτουργία των σχολείων, παρατηρείται αδυναμία να υπάρξουν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες. 

Για παράδειγμα, το αποκαλούμενο «διάλειμμα μάσκας», κατά το οποίο οι μαθητές μπορούν να βγάζουν για λίγη ώρα τις μάσκες τους, ουσιαστικά έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών, καθώς η οδηγία του ΕΟΔΥ περιορίζεται στο να αναφέρει ότι:
«Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για “διάλειμμα μάσκας” ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας». 
Αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι ο κάθε εκπαιδευτικός να εφαρμόζει το «διάλειμμα μάσκας» όπως αυτός κρίνει σωστό, χωρίς σαφές πρωτόκολλο. Στην ουσία ένα μέτρο που θεωρήθηκε χρήσιμο και για την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με τη χρήση της μάσκας, έχει αφεθεί κυριολεκτικά... στη μοίρα του.

Νέα λάθη με τις μάσκες
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι το τεράστιο «φιάσκο» με τις μάσκες που μοιράστηκαν στα σχολεία όχι μόνο δεν έγινε μάθημα, αλλά παρά τρίχα να επαναληφθεί. Όπως ανέφερε το Mega, άλλη μια φορά δόθηκαν... λάθος διαστάσεις για τις μάσκες, υπήρξε ένα πάρε - δώσε μεταξύ υπουργείων καθώς και ανησυχία για πιθανώς... μικρότερες μάσκες.

Για την ώρα η κατασκευή των μασκών – που είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς – δεν έχει αρχίσει μέχρις ότου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καταλήξουν στις δέουσες διαστάσεις, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την κατασκευή και το μοίρασμά τους στους μαθητές. Όλα αυτά παρότι, όπως είχε αναφέρει το «Π», το Μαξίμου είχε ενοχληθεί σφόδρα από το «φιάσκο» με τις μάσκες για... γίγαντες που μοιράστηκαν στα σχολεία.

«Πονοκέφαλος» οι μεταφορές
Από τον κατάλογο των «αστοχιών» της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να λείψει και η εικόνα που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Άλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα κατά το τελευταίο μήνυμά του προς τους πολίτες παραδεχόμενος ότι «η πολιτεία, από την πλευρά της, δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου μπορεί να γίνει καλύτερη. Στις συγκοινωνίες, ας πούμε» δεσμευόμενος για περισσότερα λεωφορεία, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής και ο συνωστισμός. 

Όμως τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι ίδιοι οι πολίτες – μέσα από μαρτυρίες κυρίως στα social media – διαπιστώνουν ότι και τα δρομολόγια παραμένουν σχετικά αραιά, αλλά και συνωστισμός παρατηρείται στα μέσα μεταφοράς επιτείνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού στην κοινότητα. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρά σε κλείσιμο περιπτέρων και καταστημάτων ψιλικών από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί με το αιτιολογικό, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ότι «το κλείσιμο των μικροκαταστημάτων του λιανεμπορίου όπως τα περίπτερα συνδέεται με το γεγονός του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τη νύχτα προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός αυτές τις ώρες».


topontiki.gr