MY KTEO

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Την έναρξη της εκταμίευσης των αποζημιώσεων σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από τους πληγέντες της Εύβοιας ανακοίνωσαν Σπανός - Λυκουρέντζος

Δυο και κάτι μήνες μετά την καταστροφική πλημμύρα της 9ης Αυγούστου, που έπληξε τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος μαζί με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, προχώρησαν σήμερα το πρωί από τη Χαλκίδα,σε δηλώσεις σχετικά με την πορεία των αποζημιώσεων σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Παρόντες ήταν ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης,ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Βουρδάνος, ο Δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων Δημήτρης Σέρρας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι Βουλευτών Εύβοιας. 

Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο οι ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο ανέρχονται στο 1.200.000,00 ευρώ και θα καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους. Επίσης η αποζημίωση των ζημιών από κρατικές οικονομικές ενισχύσεις αγγίζουν, αφού έχουν συγκεντρωθεί οι σχετικές δηλώσεις τις 600.000,00 ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται και η καταγραφή των ζημιών σε αντλιοστάσια, τρακτέρ κτλ. Ο κ. Λυκουρέντζος έκανε επίσης γνωστό ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία με μια νέα θεσμική διαδικασία ώστε να καλυφτεί μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες των πληγεισών περιοχών. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του που σε τόσο σύντομο διάστημα θα ξεκινήσει η εκταμίευση των αποζημιώσεων, για 279 δηλώσεις φυτικής παραγωγής και 65 δηλώσεις ζωικού κεφαλαίου. Ημέρα έναρξης της εκταμίευσης θα είναι η Τετάρτη 21η Οκτωβρίου. «Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική. Δεν θέλαμε να δοκιμάσουμε πόσο γρήγορα δουλεύει ο μηχανισμός» είπε ο κ. Σπανός συμπληρώνοντας ότι τα αντανακλαστικά που επέδειξε τελικά ο μηχανισμός αυτός ήταν άμεσα και αποτελεσματικά. Και υπογράμμισε την αγαστή συνεργασία των φορέων του Νομού και του Υπουργείου, τα οποία και οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν για την εξέλιξη αυτή οι κ.κ. Ψαθάς και Σέρρας, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Κελαϊδίτης και Δημήτρης Βουρδάνος, που επεσήμαναν την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ κι όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με τον τελευταίο μάλιστα να κάνει γνωστό ότι σε επίπεδο ΕΛΓΟ έχουν παρθεί τα δείγματα από τους δυο πληγέντες Δήμους και έχουν πάει στα εργαστήρια για να γίνουν οι αναλύσεις. Έτσι ώστε να δουν οι παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν την επόμενη μέρα της καλλιέργειας.