MY KTEO

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης του κλάδου της Εστίασης από τον "Ξένιο Δία"




Το Σωματείο Καταστηματαρχών Εστιάσεων, Αναψυχής και Ψυχαγωγίας «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη Χαλκίδα, ημερίδα ενημέρωσης του κλάδου της Εστίασης, με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά. Στο κάλεσμα του Σωματείου να παρευρεθούν στην ημερίδα ανταποκρίθηκαν ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο πρώην Υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος, οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων Έλενα Βάκα και Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Κοτρογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΛΝΕ Σπύρος Γεροντίτης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, η Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων Σοφία Χονδρογιάννη, η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ Ελένη Αϊδίνη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης, καθώς και η πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη.

Τους παρευρισκόμενος καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Βασίλης Ευθυμίου, ενώ όσοι ανέβηκαν στο βήμα πριν την ομιλία του κ. Καββαθά, χαιρέτισαν την επανασύσταση του ιστορικού σωματείου και δήλωσαν ο καθένας από την πλευρά του συμπαράσταση στις διεκδικήσεις του. Ο κ. Ζεμπίλης τόνισε ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο πρώτος που πρέπει να ενισχυθεί και ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Ο κ. Σπανός υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια στέκεται και έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων και ότι θα συνεχίσει να το κάνει. Από την άλλη ο κ. Κελαϊδίτης επεσήμανε το χάσμα που υπάρχει μεταξύ πολιτείας και επιχειρήσεων, αλλά υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια θα σταθεί δίπλα τους. Ο κ. Μαρκόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ο αντικατοπτρισμός της κοινωνίας και της οικονομίας και τόνισε ότι θα χρειαστούν γενναία και σοβαρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης. 










Η Έλενα Βάκα τόνισε ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί δεν επιτρέπει στην δημοτική αρχή να κάνει όσα είχε σχεδιάσει στον τομέα του τουρισμού και που θα ενίσχυαν και τον κάδο της εστίασης. Ο Γιώργος Ψαθάς υπογράμμισε ότι σε μια προσπάθεια του Δήμου να ελαφρύνει τους επιχειρηματίες της εστίασης μείωσε τα ανταποδοτικά τέλη στο 10%.  Ο Γιάννης Γεροντίτης  αφού επεσήμανε ότι το μόνο εργαλείο που βοήθησε πραγματικά τους επιχειρηματίες είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή έκανε γνωστό ότι το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να διεκδικεί μια σειρά ρυθμίσεων που θα ελαφρύνουν το βάρος που κουβαλούν και οι επιχειρηματίες της εστίασης. Από την πλευρά του ο Σπύρος Γεροντίτης τόνισε τη σημασία της μικτής οικονομίας και υπογράμμισε ότι η εστίαση πρέπει τώρα να στηριχθεί και ο ΟΛΝΕ από την πλευρά του στο κομμάτι που τον αφοράθα κάνει το σωστό για τους επιχειρηματίες της εστίασης που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. στο κομμάτι που τον αφορά. Τέλος η κ. Σακκελαράκη χαρακτήρισε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας τον κλάδο της εστίασης. 





Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η ομιλία του Γιώργου Καβαθά, που από βήματος ξεκαθάρισε ότι εάν δεν υπάρξει στήριξη των επαγγελματιών, ιδίως στον κλάδο της εστίασης, τότε τα λουκέτα θα είναι πολλά και η ανεργία θα αυξηθεί εκ νέου.

Υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της ΠΟΕΣΕ ο Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε την Εστίαση ως τον μεγάλο ασθενή και αναλυτικά δήλωσε: «έχουμε έναν μεγάλο ασθενή στο επίπεδο των μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι η Εστίαση, που καρκινοβατεί αυτή τη στιγμή. Έχει 330.000 εργαζόμενους. Οι επιχειρήσεις της Εστίασης περνώντας το καλοκαίρι και μπαίνοντας στο χειμώνα με μέτρα, θα λειτουργούν με κάτω από 50% της δυναμικότητάς τους, δηλαδή θα είναι μη βιώσιμες».

Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου, ο οποίος και μέσω ενός παραδείγματος προσπάθησε να εξηγήσει τη σχέση κράτους  επιχειρηματία. «Μπορεί να συνηθίζεται να λέγεται ότι έχουμε συνέταιρο το κράτος, αλλά η αλήθεια είναι ότι είμαστε υπάλληλοι του κράτους και μάλιστα στη θέση του εισπράκτορα» είπε ο κ. Μιχελής. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις όσων ακολούθησαν, όπως του Γενικού Γραμματέα του Σωματείου Στέλιου Ιορδάνου και του επιχειρηματία Γιώργου Σπύρου.