MY KTEO

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Θα δοθεί αναστολή στον Μίχο ή θα οδηγηθεί στη Φυλακή;


 Όλοι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του Γ.Ρουπακιά, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σήμερα αίτηση η έφεσή τους να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Η συγκεκριμένη νομική δυνατότητα αποτελεί ένα παράθυρο ελευθερίας, που πιθανόν θα διαβούν με ικανές πιθανότητες αρκετοί από τους καταδικασθέντες, αν και ο νόμος δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα (υποβολής της αίτησης) μόνον στον καταδικασμένο σε ισόβια Γιώργο Ρουπακιά. Συνεπώς το σύνολο των καταδικασμένων σε ποινές άνω των 3 ετών αναμένεται να υποβάλλει το αίτημα προς το δικαστήριο ζητώντας την ελευθερία τους.

Μάλιστα πολλοί κατηγορούμενοι δεν αποκλείεται να προτείνουν και μάρτυρες που θα βεβαιώσουν πως είναι γνωστής διαμονής , άρα όχι ύποπτοι φυγής, και πως δεν είναι επικίνδυνοι να διαπράξουν νέα αδικήματα. 

 Η απόφαση ανήκει στην έδρα.

Το ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση περιγράφεται στο άρθρο 497 –  του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας .

Σύμφωνα με αυτό:

-Αυτοδικαίως αφήνονται ελεύθεροι οι καταδικασθέντες σε ποινές έως 3 χρόνια.

-Από 3- 5 χρόνια φυλάκιση ή οποιαδήποτε ποινή που (έως και επαυξημένη από πέντε χρόνια είναι φυλάκιση) αρχικά αναστέλλεται , εκτός κι αν έχει αντίθετη κρίση το δικαστήριο. Συνεπώς με βάση αυτή τη διατύπωση είναι κοντά στην αναστολή οι τρείς βουλευτές που τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και καταδικάστηκαν σε 5 χρόνια φυλάκιση, δηλαδή οι Μιχ. Αρβανίτης, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και πιθανόν ο Νίκος Μίχος που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια.

Πάντως δικαίωμα αναστολής στην έφεση έχουν όλοι οι καταδικασμένες σε πρόσκαιρες καθείρξεις και είναι πολύ πιθανόν αρκετοί να το πετύχουν αφού οι προϋποθέσεις που τίθεται αφορούν μόνο το αν είναι ύποπτος φυγής και επικίνδυνος για την τέλεση νέων αδικημάτων. Καμία σχέση δε έχει ούτε το πρόσωπο, ούτε η βαρύτητα του αδικήματος, ούτε βέβαια η ποινή.