MY KTEO

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Οι Επιτροπές Κατοίκων Ληλαντίου, Καστέλλας και Πολιτικών σε θέση μάχης-Θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους


Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες το απόγευμα οι Επιτροπές Κατοίκων Ληλαντίου, Καστέλλας και Πολιτικών στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σκοπός ήταν να αναδείξουν την κατάσταση δύο μήνες μετά τη φονική θεομηνία της 9ης Αυγούστου. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων, όπως προέκυψε από τις Συνελεύσεις πήραν το λόγο και εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 


Πρώτη το λόγο πήρε η Χριστίνα Αβραμίδου η οποία εκπροσωπούσε τους κατοίκους της Καστέλλας και όπως είπε τα επιδόματα δεν τα έχουν λάβει όλοι και υπάρχουν πληγέντες που δεν έχουν πάρει ούτε τα 600 ευρώ. Όπως είπε «υπάρχει ένα ερωτηματικό πως δόθηκαν αυτά τα επιδόματα, ακούγονται διάφορες φωνές και από ότι ξέρουμε τα χρήματα που έχουν πάρει γι΄αυτό το σκοπό ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν εξαντληθεί». Η κα Αβραμίδου αναφέρθηκε και στους λογαριασμούς  νερού και ΔΕΗ, με τέλη, αν και υπήρχε δέσμευση ότι από τα τέλη θα απαλλάσσονταν οι πληγέντες. «Η κατάσταση είναι οριακή και πιστεύουμε ότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.» Η προσπάθεια είναι να ενωθούν οι φωνές, αφού το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και γι΄αυτό το λόγο την Κυριακή θα γίνει συγκέντρωση στην Γέφυρα του Ευρίπου στις 10.30 το πρωί. «Αν δεν πάρει και ο τελευταίος κάτοικος την αποζημίωση που δικαιούται, εμείς δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να πετύχουμε το σκοπό μας» κατέληξε η κα Αβραμίδου.


Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση η κα Ελένη Ορφανού εκπρόσωπος κατοίκων των Πολιτικών. «Η παραλία όταν τη βλέπει κανείς, πρέπει να κλαίει. Ζητάμε παρουσία τακτική», είπε η κα Ορφανού η οποία όπως είπε σήμερα έχουν εξαφανιστεί τα πάντα. «Φορτηγά, μηχανήματα και η αποκατάσταση δεν έχει γίνει σε πολλούς χώρους. Η παραλία, οι δρόμοι, τα σοκάκια, κ.λ.π. Ένας άνθρωπος προσπαθεί να καθαρίσει τους υδραύλακες, ο οποίος είναι και εποχικός εργάτης. Αν είναι δυνατόν. Δεν δεχόμαστε τέτοιου είδους καταστάσεις.». Αναφορά έκανε και στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας «πως θέλουμε έργα σταθερά, νόμιμα, ποιοτικά ανεβασμένα. Πληρώνουμε άλλωστε και για αυτά τους φόρους που πληρώνουμε».

Η κα Ορφανού όμως μίλησε και για την ευθύνη των πολιτών. «Δεν μπορούμε να θεωρούμε τους χείμαρρους χώρους υποδοχής σκουπιδιών, δεν μπορούμε να θεωρούμε το δρόμο επέκταση του δικού μας χωραφιού και φράζουμε έτσι όπως φράζουμε. Δεν μπορούμε να θεωρούμε επέκταση της αυλής μας την γειτνιάζουσα με εμάς παιδική χαρά, πρέπει κι εμείς να σεβόμαστε, να προστατεύουμε τους δημόσιους χώρους.»


Η κα Γωγώ Μαργαρίτη εκπροσωπούσε τους κατοίκους του Ληλαντίου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Το φαινόμενο ήταν έντονο και επαναλαμβάνεται πάρα πολύ συχνά, έγινε άλλωστε και το 2009, είχαμε και το χειμώνα», είπε η κα Μαργαρίτη στην αρχή της τοποθέτησής της και συνέχισε: «Η θεομηνία όμως της 9ης Αυγούστου προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, γιατί δεν ήταν οχυρωμένη η περιοχή του Ληλαντίου και των γύρω περιοχών με αντιπλημμυρικά έργα. Αν είχαν γίνει και υπήρχε η υποδομή δεν θα ήταν ολική η καταστροφή όπως ήταν σε αυτήν την περίπτωση»

Βασικά αιτήματα των κατοίκων είναι η αποζημίωση όλων στο 100%. Επίσης απαιτούν το επίδομα των 600 ευρώ και των 5000 ευρώ και των 6000 να δοθούν άμεσα γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κα Μαργαρίτη το επίδομα των 600 ευρώ μέχρι στιγμής έχει λάβει το 1/5 από αυτούς που έχουν καταθέσει αίτηση και από τους δύο Δήμου, γιατί πολλοί απορρίπτονται γιατί ο νόμος αποκλείει τους βοηθητικούς χώρους, υπόγεια, κ.λ.π. Το επίδομα των 5000 ευρώ μπορεί και να μη δοθεί ολόκληρο, γιατί υπόκειται σε εισοδηματικά κριτήρια και σε άλλου τύπου κριτήρια, και έχει δοθεί μόνο στο 50% όσων έκαναν αίτηση και περίπου 1000 άτομα έχουν πάρει μόνο το επίδομα των 5000 ευρώ. Το επίδομα έως 6000 ευρώ, για τις οικοσκευές, μόλις άρχισε να δίνεται και αυτό δίνεται πετσοκομμένο δηλαδή έως 6000 μπορεί να πάρεις 1000 ή 500 ευρώ. 

«Εκείνο που ζητάμε, είναι να ξαναγίνει η καταγραφή και να περιλαμβάνει όλες τις ζημιές και να περιλαμβάνει και τις οικίες, και τα καταστήματα και τα αγροκτήματα και τα αυτοκίνητα» είπε η κα Μαργαρίτη. «Απαιτούμε να γίνε άμεση αντιπλημμυρική μελέτη γιατί έχουμε και ένα χειμώνα μπροστά μας. Επίσης οι 3 γέφυρες Αφρατίου, Φύλλων, Βασιλικού έχουν πρόβλημα μετά τις πλημμύρες και είναι επείγον να αποκατασταθούν άμεσα. Απαιτούμε επίσης την απαλλαγή όλων των κατοίκων από τους λογαριασμούς νερού και μία σημερινή απόφαση της ΔΕΥΑΧ, λέει ότι μόνο οι κάτοικοι που έχουν καταγραφεί ως πληγέντες από την Οικονομική Επιτροπή απαλλάσσονται για το εξάμηνο. Αναφέρονται μόνο οι οικισμοί Μπούρτζι Λευκαντί και Αρτάκη και γιατί δεν αναφέρονται οι υπόλοιποι, Φύλλων και του Αφρατίου; Η απόφαση της ΔΕΥΑΧ αφήνει έξω όσους δεν δικαιούται τα επιδόματα των 600 και 5000 και τα 6000 ευρώ. Επίσης απαιτούμε την απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, φορολογία και όχι την αναβολή τους. Επίσης στην Όαση να καθαριστούν τα σπίτια που δεν έχουν καθαριστεί και να απομακρυνθούν οι τόνοι λάσπης που έχουν συγκεντρωθεί. Να αποκατασταθεί το οδικό δίκτυο, να γίνουν απολυμάνσεις».

 Η κα Μαργαρίτη ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται και απηύθυνε κάλεσμα για την κινητοποίηση της Κυριακής στις 10.30 το πρωί στην παλιά Γέφυρα.