MY KTEO

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Ακίνητα: Ένα δωμάτιο γίνεται γραφείο - Αυξάνεται η ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες λόγω τηλεργασίας


Μεγαλύτερες κατοικίες με δωμάτιο εργασίας αναζητούν εν μέσω πανδημίας οι αγοραστές. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων στην Goaxis, Γιάννης Ξυλάς στην εφημερίδα "Καθημερινή“ σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ακινήτων όπως π.χ τα καταστήματα, ενδεχομένως και τα γραφεία, ο κλάδος των κατοικιών προβλέπεται να εμφανίζει σημαντικές αντοχές στο άμεσο μέλλον και οι τιμές δεν θα πιεστούν ιδιαίτερα. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της συνειδητοποίησης από τους υποψήφιους αγοραστές της αξίας ενός επιπλέον δωματίου στην κατοικία τους, δηλαδή ενός χώρου κατάλληλου για εργασία“ .

Ήδη στην αγορά καταγράφεται ζήτηση για ακίνητα μεγαλύτερων επιφανειών ή έστω για ακίνητα τα οποία μπορούν να αναδιαμορφωθούν εσωτερικά ώστε να δημιουργηθούν οι απαιτούμενοι χώροι εργασίας /μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό αντί κάποιος να κινηθεί για την αγορά ενός νεόδμητου ή έστω σχετικά καινούργιου διαμερίσματος, προτιμά να δαπανήσει το ίδιο ποσό για την απόκτηση ενός παλαιότερου, ανακαινισμένου ακινήτου το οποίο όμως προσφέρει ακόμη ένα δωμάτιο. Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά “σε μια νεόδμητη πολυκατοικία στην Αγία Παρασκευή, ένα επιπλέον δωμάτιο κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά προτιμάται η απόκτηση ενός μεταχειρισμένου διαμερίσματος που να προσφέρει όμως ένα επιπλέον δωμάτιο σε σχέση με το νεόδμητο διαμέρισμα”.

Η ανάδυση της τηλεργασίας η οποία εν πολλοίς διατηρείται και σήμερα εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, έχει φέρει στο επίκεντρο τη σημασία των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας ή έστω τον επανασχεδιασμό των εσωτερικών χώρων των κατοικιών ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή χρηστικότητα επιτρέποντας πχ τον διαχωρισμό των δωματίων ή τη διαμόρφωση σημείων απομόνωσης. Κατά τον κ. Ξυλά και μετά την πανδημία, η ανάγκη αυτή θα διατηρηθεί προσφέροντας στήριξη στη ζήτηση κατοικιών και επομένως και στις τιμές.

“Η εξ αποστάσεως εργασία ανέδειξε τη σημασία ενός λειτουργικού σπιτιού. Επομένως η τάση αυτή, θα διατηρηθεί και στο μέλλον, με τον σχεδιασμό των κατοικιών να λαμβάνει υπόψη τις νέες αυτές ανάγκες με γνώμονα την ευελιξία και την ευκολία στην εσωτερική διαμόρφωση των δωματίων και των επιμέρους χώρων” αναφέρει ο κ. Ξυδάς στην εφημερίδα Καθημερινή.