MY KTEO

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Θολό τοπίο η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Κονιστρών

Ένα έθιμο εκατό ετών κινδυνεύει να χαθεί από την ερμηνεία των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της κυριακάτικης λαϊκής αγοράς των Κονιστρών. Ακόμα και ο Δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε αδυναμία να εγγυηθεί για το μέλλον της. «Πολύ φοβάμαι ότι αν είναι αποφασισμένοι να τελειώσουν με τις κυριακάτικες αγορές», είπε αναφερόμενους στους αρμόδιους υπουργούς «θα μας τελειώσουν. Όσες γνωμοδοτήσεις κι αν τους πάμε, αν το έχουν στο μυαλό τους θα το κάνουν» είπε ο Δήμαρχος και κατέληξε: «Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι ο παραδοσιακός χαρακτήρας της κυριακάτικης αγοράς των Κονιστρών. Επειδή μετράει εκατό χρόνια λειτουργίας ίσως να την εξαιρέσουν. Εμείς από τη πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν και θα ενοχλούμε συνεχώς τους αρμοδίους».

Στην αρχή ήταν ο νόμος του 2017, που ανάγκαζε τις κυριακάτικες αγορές να μην διαθέτουν νωπά προϊόντα. Σύμφωνα όμως με τον Αντιδήμαρχο Κονιστρών Κώστα Δήμα, ο νόμος δεν αφορά όσες είχαν κανονισμό λειτουργίας πριν την ισχύ του. Άρα και αυτή των Κονιστρών. Τώρα είναι η νέα απόφαση των αρμοδίων υπουργών για μη λειτουργία των κυριακάτικων αγορών λόγω covid-19. Σκόπελος που επί του παρόντος δεν μπορεί να ξεπεραστεί και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τόσο από τον Εμπορικό Σύλλογο Κονιστρών, όσο και από τη Δημοτική Αρχή να μεταφερθεί μια μέρα μετά, δηλαδή κάθε Δευτέρα. Η οριστική απόφαση θα παρθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου.

Από τη πλευρά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες για το αλαλούμ αυτό στη δημοτική αρχή, αφού δεν ενήργησε ως όφειλε άμεσα και αποτελεσματικά το 2017. Για αυτό και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αρετή Μπάτσα ζήτησε να αναλάβει νομικός σύμβουλος, ειδικός επί αυτών των θεμάτων, να εξετάσει το θέμα και να γνωμοδοτήσει. «Είμαστε σοβαροί; Τι είστε και ερμηνεύεται το νόμο εσείς;» είπε η κ. Μπάτσα απευθυνόμενοι στη δημοτική αρχή και ζήτησε να κινητοποιηθούν και οι Βουλευτές του Νομού.