Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια με πατάτες και σως γιαουρτιού

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Κεφτεδάκια με πατάτες και σως γιαουρτιού

Υλικά:
Για τη σως
300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
30 γρ. ούζο
Για τα κεφτεδάκια
120 γρ. μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες
500 γρ. κιμάς ανάμικτος
2 αυγά
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.σ. ρίγανη
1 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
1 κ.σ. δυόσμο
1 κ.γ. κύμινο
30 γρ. ούζο
πιπέρι
1 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι για το πανάρισμα
1 λίτρο ηλιέλαιο
Για το σερβίρισμα
τηγανητές πατάτες
φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:
Για τη σως
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ξύσμα από το λεμόνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τον δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ούζο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στη άκρη.
  • Το γιαούρτι πρέπει να είναι στραγγιστό για να απορροφήσει την υγρασία από τα υπόλοιπα υλικά.
Για τα κεφτεδάκια
  • Σε ένα μπολ με νερό, βάζουμε το ψωμί για να μουλιάσει.
  • Στίβουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να φύγει όλο το νερό και μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ.
  • Προσθέτουμε τον χοιρινό και τον μοσχαρίσιο κιμά, τα αυγά, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τη ρίγανη, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το κύμινο, το ούζο, πιπέρι, το αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Σημαντικό να αλατίσουμε τον κιμά γιατί δεν μπορούμε να προσθέσουμε αλάτι μετά το τηγάνισμα.
  • Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει. Θέλουμε το ηλιέλαιο να καλύπτει τα κεφτεδάκια όταν θα τηγανίζονται.
  • Πλάθουμε σε 20 μπαλάκια (20-25 γρ. το κάθε ένα) και τα περνάμε από το αλεύρι.
  • Φροντίζουμε να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι και τα βάζουμε σε δύο δόσεις στο τηγάνι με το καυτό ηλιέλαιο.
  • Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Αφαιρούμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει το περιττό λάδι.
  • Σερβίρουμε με τις τηγανητές πατάτες, τη σως και φύλλα δυόσμου.

jkfoodland.wordpress.com