MY KTEO

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Σίμος Κεδίκογλου: «Δεχόμασταν απειλές, ήμασταν όμως αποφασισμένοι να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας»


«Ως τον επίλογο και την τελευταία σελίδα ενός «μαύρου» κεφαλαίου της πολιτικής μας ιστορίας» χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου την απόφαση του Δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή. Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9.84 και στην Αλεξάνδρα Βουδούρη, υπογράμμισε, επίσης,  ότι ένα «τέρας» που γεννήθηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης,  εκμεταλλευόμενο την απελπισία, την  απόγνωση και την έλλειψη πληροφόρησης μερίδας πολιτών βρίσκει το φυσικό του τέλος.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Έχουμε σήμερα την κορύφωση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή που κράτησε 5,5 χρόνια Τι σηματοδοτεί για το πολιτικό μας σύστημα κ. Κεδίκογλου;

«Είναι ο επίλογος, η τελευταία σελίδα ενός μαύρου κεφαλαίου της πολιτικής μας ιστορίας. Ένα «τέρας» που γεννήθηκε μέσα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης,  εκμεταλλευόμενο την απελπισία απόγνωση έλλειψη πληροφόρησης μερίδας πολιτών βρίσκει το φυσικό του τέλος. Αυτή η εξέλιξη ικανοποιεί, γιατί η Χρυσή Αυγή τερματίστηκε πολιτικά στις τελευταίες εκλογές και τώρα τερματίζεται και  δικαστικά δηλ. από την οδό της Δικαιοσύνης.»

Η απόφαση της δίκης σηματοδοτεί με απόλυτο τρόπο την απόφαση του πολιτικού μας συστήματος για την αντιμετώπιση του νεοναζιστικού φαινομένου. Ήταν μία απόφαση που ελήφθη από συγκεκριμένη κυβέρνηση, συγκεκριμένου πρωθυπουργού,  του οποίου υπήρξατε στενός συνεργάτης, κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση και θέλω να ρωτήσω τις συνθήκες κάτω από τις  οποίες ελήφθη η απόφαση, ποιο ήταν το σκεπτικό, τι ανησυχούσε τότε το  κυβερνητικό επιτελείο, αν σας ανησυχούσε κάτι.

«Μας ανησυχούσε πρώτα απ’ όλα το ότι η Ελλάδα είχε αποκτήσει ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, κατανοούσαμε τις συνθήκες και είχαμε αντιληφθεί τους τρόπους που χρησιμοποιούσε η Χρυσή Αυγή για να διευρύνει την επιρροή της .  Είχαμε μία σειρά από βίαια επεισόδια, όμως, όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα όλοι συγκλονιστήκαμε και θυμάμαι εκείνη τη μέρα στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη, την ίδια μέρα στο Μαξίμου, αποφασίστηκε  ότι πρέπει να συσχετιστούν οι υποθέσεις, γιατί αν πήγαιναν-όπως πήγαιναν μέχρι τότε μεμονωμένα, θα έπεφταν στα μαλακά.  Ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε εντολή στον Νίκο Δένδια να συσχετιστούν οι υποθέσεις και ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατάφερε, σε χρόνο ρεκόρ, να συγκεντρώσει και να συσχετίσει τις υποθέσεις και να στείλει έναν πληρέστερο, όπως αποδείχτηκε φάκελο, στη δικαιοσύνη. Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου με την νομική του σκέψη για το πως θα πρέπει να κινηθούμε. Εάν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των υποθέσεων σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μία πολιτική απόφαση. Ήταν απόφαση Σαμαρά να ξεκινήσει η διαδικασία, να μπουν στη φυλακή»

Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις κ Κεδίκογλου γιατί ήταν και εκλεγμένα μέλη σωστά;

«Και μην ξεχνάτε ότι μέσα στη Βουλή η Χρυσή Αυγή προκαλούσε επεισόδια που ήταν κυρίως εναντίον της ΝΔ»

Αυτό να ρωτήσω, αν σας ανησυχούσε  το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης γιατί στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής ήταν και ένας χώρος με την ευρεία έννοια.

«Να σας θυμίσω το περιστατικό που επιχείρησε ο Κασιδιάρης, το  να χειροδικήσει εναντίον του Νίκου Δένδια . Είχαμε όμως φτάσει όπως είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς ως εδώ και μη παρέκει, πρέπει να τελειώνουμε με αυτούς τους ναζιστές. Οι όποιες ανησυχίες, φόβοι δεν μετρήσανε καθόλου, αυτό που μέτρησε ήταν η αποφασιστικότητα να προασπίσουμε τη Δημοκρατία μας».

Ούτε το γεγονός ότι στην κοινωνία υπήρχαν ερείσματα, αλλά υπήρχαν και θύλακες της Χρυσής Αυγής και στα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα διάβασα σήμερα στα ΝΕΑ, ότι υπήρξε έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας την περίοδο 2012-2014 για θύλακες της ΧΑ  στα Σώματα Ασφαλείας. 

«Εκείνη την εποχή παράλληλα με την έρευνα, την ανάκριση, τη  δίωξη της ΧΑ έγιναν έρευνες και υπήρξαν και συνέπειες και σε προσωπικό της Αστυνομίας. Τότε υπήρχαν περιστατικά για τα οποία αναφέρθηκαν ότι υπήρχε περίεργη ας το πούμε ανοχή ορισμένων αστυνομικών. Όλοι αυτοί υπέστησαν τις συνέπειες . Από εκεί και πέρα ήταν η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά που καταδείχθηκε σε όλα τα επίπεδα εξ ου και η λυσσαλέα αντίδραση της Χρυσής Αυγής».

Και χειριστήκατε και επικοινωνιακά όλο το κομμάτι και των γεγονότων και των αποφάσεων

«Έπρεπε, επίσης, να περάσω στην κοινωνία μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης την κυβερνητική γραμμή, ότι με αυτό το «τέρας» πρέπει να τελειώσουμε. Υπήρξαν απειλές εναντίον του πρωθυπουργού, εναντίον του Νίκου Δένδια ακόμα και εγώ δέχθηκα απειλές και ήταν απαραίτητη τότε η αύξηση των μέτρων ασφαλείας για ορισμένα πρόσωπα , αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε πίσω».

Υπήρξαν όμως καθυστερήσεις κ Κεδίκογλου; Και θα ήθελα εδώ να αναφέρω μία αποκάλυψη που έκανε πρόσφατα ο κ Ρουπακιώτης, ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης  στην κυβέρνηση Σαμαρά, ότι η Δικαιοσύνη ήταν  έτοιμη  να αναλάβει  δράση πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

«Αυτά τα λέει τώρα ο κ Ρουπακιώτης να ανατρέξετε σε δηλώσεις του τότε, το 2013, που έλεγε ότι οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι θέλουνε τη δίωξη της Χρυσής Αυγής. Δεν άφησε το καλύτερο στίγμα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και  το βρίσκω τραγελαφικό να ζητάει τώρα τα ρέστα. Σας καλώ να ανατρέξετε στις δηλώσεις του, ως και σιωνιστική συνομωσία είδε»

Γι’ αυτό και σας ρωτώ.

«Σας απαντώ και σας ξαναλέω ότι αν δεν υπήρχε η απόφαση για συσχετισμό των δεκάδων υποθέσεων για τη δράση της Χρυσής Αυγής δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα, ήταν μία πολιτική απόφαση».

Ήταν ο κ Βενιζέλος που πίεζε για κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες να γίνουν πολύ πριν.

«Σας ανέφερα και στην αρχή ότι η νομική σκέψη και το δημοκρατικό αίσθημα που διακρίνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν καθοριστικά για να αποδώσουμε  τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ξαναλέω, ήταν απόφαση Σαμαρά να ξεκινήσει η διαδικασία να μπουν στη φυλακή. Ήταν σημαντικό να δει η ελληνική κοινωνία την ηγεσία της Χρυσής Αυγής να πηγαίνει στα Δικαστήρια με χειροπέδες και από εκεί και πέρα να μη ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πάλι και πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου δεν υπήρξε καμία δήλωση, αφέθηκε η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει τελείως ανεξάρτητα όπως έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, από πολιτικής πλευράς είχε προετοιμαστεί άψογα ο σχετικός φάκελος με το συσχετισμό των υποθέσεων που αποδείκνυαν, όπως καταδεικνύει και η απόφαση του Δικαστηρίου, τη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης, ότι δεν επρόκειτο  για πολιτικό κόμμα, αλλά για εγκληματική οργάνωση».

Μπορεί να τελειώσαμε με τη Χρυσή Αυγή αυτή καθ’ εαυτή δόθηκε μία συγκεκριμένη απάντηση και των πολιτών όπως σωστά αναφέρατε  στις κάλπες το 2019, όμως σας προβληματίζει, ότι ένα 21% των πολιτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση έκριναν ότι χρειάζεται μία σοβαρή Χρυσή Αυγή ; και το ερώτημά μου είναι και το ποια θα πρέπει να είναι τα ανακλαστικά του πολιτικού συστήματος από εδώ και πέρα.

«Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται όταν βρίσκει τις κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες. Η Χρυσή Αυγή θα είχε «γεννηθεί»  ποτέ, δεν θα είχε ανδρωθεί ποτέ εάν δεν περνούσε η Ελλάδα μία τόσο δύσκολη οικονομική κρίση, εάν δεν υπήρχε απελπισία σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών. Η καλύτερη «ασπίδα» είναι να φροντίσομε για την ανάπτυξη, την ευμάρεια , τη βελτίωση των συνθηκών ζωής για όλους τους πολίτες και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας».

Να υπάρχουν δηλαδή απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών

«Ξέρετε, ο απελπισμένος, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του  πιάνεται και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ξανά στους πολίτες η αίσθηση, ότι δεν υπάρχει μέλλον, ότι δεν υπάρχει ελπίδα , γιατί όταν το νιώθει αυτό ο άνθρωπος ,τότε μπορεί να καταφύγει στις πιο ακραίες καταστάσεις, γιατί τώρα περνάμε άλλου είδους κρίση με σοβαρές συνέπειες».

Αυτό θα σας έλεγα είναι κρίσιμη συγκυρία αυτή που διανύουμε και με απρόβλεπτες συνέπειες και για την οικονομία και για την κοινωνία.

«Ναι,  αλλά βλέπετε ότι η κοινωνία αντιδρά με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με μεγαλύτερη συνολική αντίληψη των τεκταινόμενων, όπως για παράδειγμα έγινε με τη λειτουργιά των σχολείων, όπου υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, αλλά όπως αποδείχθηκε έπρεπε να λειτουργήσουν. Και είναι και ένας τρόπος απάντησης, μέσα στην πανδημία πρέπει να ξαναβρούμε τους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Πήραμε τα κατάλληλα μέτρα, ακούσαμε τους ειδικούς είναι σημαντικό ότι λειτουργούν και αυτό δείχνει μία ωριμότητα της κοινωνίας και μία σωστή λειτουργία κυβερνητικών και κρατικών Αρχών».

κ. Κεδίκογλου σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συνομιλία που είχαμε.