MY KTEO

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Τι ισχύει για την ψήφιση Τεχνικού προγράμματος δήμων και περιφερειών- Δεν νοείται αρνητική ψήφος


Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς, έτους 2021 συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και επειδή η εισήγηση του Περιφερειάρχη πέρασε με 20 ναι και έγινε λόγος για καταψήφιση του Τεχνικού προγράμματος θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την παρ. 5  του άρθρου 208 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) που αφορά στο Τεχνικό πρόγραμμα Δήμων και Περιφερειών ισχύουν τα ακόλουθα:

«5. Η συζήτηση και η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος των δήμων πραγματοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο της εκτελεστικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας του δήμου. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου συνιστά και το εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λάβει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων.»

Επίσης, δεν νοείται αρνητική ψήφος, είναι αναγκαία η υπερψήφιση συγκεκριμένης πρότασης για να αποφεύγονται φαινόμενα τεχνητής αδυναμίας λήψης αποφάσεων….