MY KTEO

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Καταβολές φόρων και ύφεση απειλούν την κατανάλωση


«Φωτογραφία» της αγοράς αποτελούν τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση χτες για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού. Με βάση αυτά το πρωτογενές έλλειμμα στο εννεάμηνο ξεπέρασε τα 7 δισ. ευρώ, το δημοσιονομικό έλλειμμα κινήθηκε σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα και, παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (δαπάνες 6,4 δισ. ευρώ), έφτασε στα 11,2 δισ. ευρώ, λόγω της υστέρησης στα έσοδα και της απότομη; Διόγκωση; των κρατικών δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ για την αντιμετώπισης της κρίσης.

Οι εισπράξεις από φόρους είναι μειωμένες κατά 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2021, ενώ όλες τις κατηγορίες εσόδων βρίσκονται αισθητά κάτω από τον στόχο. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο είχαμε αρνητικό ρεκόρ στις εισπράξεις αφού σε καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν σημειώθηκε αύξηση, και από μόνο του αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Σε ποιους φόρους καταγράφηκε μείωση

Πέρα από τον φόρο εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπου η υστέρηση τον Σεπτέμβριο ανήλθε στα 805 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης και μετάθεσης των δόσεων καταβολής καθώς και του «κουρέματος» της προκαταβολής φόρου, μείωση καταγράφεται και σε όλους τους υπόλοιπους φόρους. Μάλιστα στο ΦΠΑ στο εννεάμηνο η πτώση φτάνει στα 2,232 δισ. ευρώ ενώ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης η εικόνα είναι ζοφερή με την πτώση να είναι στα 549 εκατ. ευρώ.

Ελπίδες για να κρατηθεί «ζωντανή» η πρόβλεψη για τα έσοδα τουλάχιστον από το φόρο εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ είναι το ότι στο πεντάμηνο Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου έχει μετατεθεί  το κύριο βάρος πληρωμών.  Ωστόσο τούτου δοθέντος είναι προφανές ότι ο τζίρος της αγοράς δεν αναμένεται αν πάρει τα πάνω του καθώς ήδη και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχουν φρενάρει τις καταναλώσει και την ψυχολογία των καταναλωτών.

Η πρόταση της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ)

Αναπόφευκτα συνεπώς στο τραπέζι μπαίνει η συζήτηση για δομικές παρεμβάσεις στην αγορά ώστε και τα έσοδα να ανακάμψουν αλλά και να σωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί σε σχέση με τους ειδικούς φόρους όπου η υστέρηση είναι μεγάλη όπως καταφαίνεται από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 9μήνου η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο μια συνολική πρόταση.

«Με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς, προτείνουμε και στηρίζουμε τη θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω και οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στη χώρα έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά (με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%).

Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών.

Επομένως, μια απόφαση προς την παρακάτω κατεύθυνση θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανάπτυξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας –φαινόμενα που ιστορικά γιγαντώνονται σε συνθήκες κρίσης– και κατά συνέπεια θα είναι τόσο μια ορθή οικονομική πολιτική με το βλέμμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και μία πολιτική προστασίας της υγείας των πολιτών, την ύψιστη προτεραιότητα που προσπαθεί να διαφυλάξει αποτελεσματικά η Πολιτεία με τη βοήθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας από την έναρξη της πανδημίας.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία και την κοινή εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, είναι προς το συμφέρον όλων ο κλάδος συνολικά της εστίασης και της διασκέδασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα να σταθεί και πάλι σύντομα όρθιος και δυνατός να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με άμεσο όφελος για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία».

Reporter.gr