MY KTEO

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Έρχεται δύσκολος χειμώνας - Αυξάνονται νεκροί και κρούσματα, παρά τα μέτρα


 Έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παρά τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο και του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, η εξάπλωση του κορoνοϊού συνεχίζεται με ρυθμούς που δεν φανερώνουν αποκλιμάκωση. Για δύσκολο χειμώνα προειδοποιούν οι επιστήμονες.

«Το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο»

Η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών Αθηνών - Πειραιάς (ΕΙΝΑΠ), σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας υπογράμμισε, μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Μπαίνουμε στο χειμώνα με μεγάλες δυσκολίες που δεν ξέρω πώς θα ξεπεράσουμε. Από εδώ και πέρα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί, δεν περιμέναμε πως τα κρούσματα θα αυξηθούν τις τελευταίες ημέρες, πιστεύαμε για μια ευθεία της καμπύλης, δυστυχώς δεν έγινε έτσι».

Επισήμανε πως παρόλο που πέρασαν τρεις εβομάδες από τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, αυξήθηκαν οι νεκροί, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις (25 θάνατοι σε τρεις μέρες), και αυτό δεν είναι καλός δείκτης, ενώ όλοι αυτοί οι παράμετροι φανερώνουν πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τον χειμώνα, στόχος είναι να μειωθούν γιατί αν φτάσουμε τον Νοέμβριο και με τη γρίπη τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα» υπογράμμισε ακόμη η ειδικός.

«Σοβαρή η κατάσταση στα γηροκομεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Alpha τόνισε αρχικά πως τα μέτρα δεν τηρούνται πλήρως, υπάρχουν συγχρωτισμοί που δεν θα έπρεπε τέτοια εποχή.

«Είμαστε σε καλή θέση σε σχέση με την ΕΕ, έχουμε σταθερά επίπεδα τα κρούσματα, αλλά θέλουμε να τα μειώσουμε ενόψει χειμώνα. Να μπούμε στη χειμερινή περίοδο με Rt κάτω από 1» ανέφερε ο καθηγητής.

Ακόμη, σημείωσε πως η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας είναι σοβαρή και κάλεσε τους εργαζόμενους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι έχουν χαλαρώσει, επειδή στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί και γενικότερα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα συνωστισμού με τη διασπορά της νόσου να συνεχίζεται κανονικά.