MY KTEO

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου για την καύση CLO από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι

Με ομόφωνο ψήφισμα στα βασικά του στοιχεία το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης Αλιβερίου αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση και με αφορμή τη συζήτηση σχετικά με την καύση CLO από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών και να διεκδικήσει τη διενέργεια μερικών ακόμα από την εταιρία και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να πιέσει την Περιφέρεια ώστε να δημιουργηθεί  γρήγορα η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου και να ανατεθεί στον Δημόκριτο η μέτρηση των ρύπων, να ζητηθεί η γνωμοδότηση νομικού συμβούλου για το πως πρέπει να κινηθεί ο Δήμος, να τοποθετηθεί Σταθμός Μέτρησης Ρύπων μέσα στην πόλη του Αλιβερίου, να πραγματοποιηθεί ημερίδα ενημέρωσης των κατοίκων από ειδικούς, να γίνει ανάθεση επιδημιολογικής μελέτης και οι μετρήσεις της εταιρίας να δίνονται και στο Δήμο.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης-Αλιβερίου με πρώτο θέμα την ενημέρωση σχετικά με την καύση CLO. Παρίσταται ο Διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Βασίλης Καμπάνης, ο Χημικός του Εργοστασίου Ιωάννης Δασήρας, και μέσω skype η Διευθύντρια Περιβάλλοντος Βαρβάρα Γεωργαλή. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας ξεκαθάρισαν ότι στις αρχές του Σεπτέμβρη έγινε δοκιμή καύσης CLO, ενέργεια που δεν χρειάζεται να προβλέπεται από το καταστατικό λειτουργίας της εταιρίας και ότι είχαν την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Επίσης παρουσίασαν στοιχεία που υποστήριζαν μεταξύ άλλων ότι η καύση CLO δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο φαντάζονται κάποιοι και ότι στην ουσία αποτελεί μέρος της πράσινης ανάπτυξης. Θέλοντας μάλιστα να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους τόνισαν ότι δεν πρόκειται για καύση απορριμμάτων, αλλά υπολειμμάτων που σε άλλη περίπτωση θα πήγαιναν για ταφή. Ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ συνέδεσαν την ενέργειά τους αυτή και με το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων).

Οι παρουσίαση των εκπροσώπων της εταιρίας φάνηκε να μην πείθει το σύνολο των δημοτικών συμβούλων, που ξεκαθάρισαν ότι δεν επιδιώκουν σε καμία περίπτωση το κλείσιμο του εργοστασίου, αλλά επιδιώκουν τη σωστή λειτουργία του με γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ζήτησαν μάλιστα, επιτακτικά ο Δήμος να προχωρήσει στις παραπάνω ενέργειες που συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα άμεσα και αποτελεσματικά. Πιο μετριοπαθής ο Δήμαρχος Θανάσης Μπουραντάς, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται αυθαίρετα συμπεράσματα, αν πρώτα δεν υπάρξουν επίσημα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα αρνητικά αποτελέσματα της καύσης CLO.