MY KTEO

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κύμης-Αλιβερίου για την καύση του CLO από την ΑΓΕΤ


Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, που πραγματοποιήθηκε στις 12/10/2020 ημέρα Δευτέρα στο σοβαρό θέμα της δοκιμαστικής καύσης ενός ακόμη καυσίμου προερχόμενου από σκουπίδια, του CLO, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης επισήμανε την κάθετη αντίθεση της παράταξής του στην οποιαδήποτε καύση καρκινογόνων παραγώγων που προέρχονται από τα απορρίμματα. 

Ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη είναι της σημερινής κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγουμένων, που βρίσκουν στήριγμα στις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές που άλλοτε γνωμοδοτούν θετικά για την αδειοδότηση της καύσης απορριμμάτων (RDF/SRF) από την ΑΓΕΤ και άλλοτε λειτουργούν ως «αμορτισέρ» εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης.

Υπενθύμισε ότι « σε προηγούμενο Δ.Σ. που είχαμε θέμα την καύση αυτών των υλικών ότι προτείνατε την οποιαδήποτε άλλη λύση όπως τη μετακίνηση του εργοστάσιου, την εφαρμογή της χωροταξικής μελέτης, που δεν υπάρχει ακόμα και τη μετακίνηση του κοντινού χωριού που πλήττεται άμεσα από τη ρύπανση και κανείς σας δεν είπε κουβέντα να σταματήσει η καύση των καρκινογόνων υλικών που μολύνουν ολόκληρη την περιοχή, η για τους εργαζόμενους που πρώτοι απ’ όλους εισπνέουν τα καρκινογόνα παράγωγα της καύσης του RDF ».

Έτσι, συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που από τη μία καλούνται οι λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, γιατί σύμφωνα με την ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει» και την ίδια ώρα οι βιομήχανοι κάνουν μπίζνες με το χρηματιστήριο ρίπων, έχουν τζάμπα καύσιμα με την χρήση απορριμμάτων και αδειοδοτούνται να σκορπούν καρκίνο.

            Είναι πολιτική επιλογή να μην εφαρμόζονται και να υποστελεχώνονται οι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους προς τις εταιρίες και την τσιμεντοβιομηχανία γιατί αυτή η πολιτική έχει στόχο τα κέρδη των εταιρών και όχι την προστασία, της υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος. 

            Σημείωσε ότι «η λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος (ρίπων), που κόπτεστε ορισμένοι εδώ μέσα, καθώς και της λεγόμενης επιτροπής κοινωνικού έλεγχου που αφορούν τον έλεγχο των εκπεμπόμενων ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας, στην ουσία είναι το χρυσό περιτύλιγμα για να περάσει η λογική της καύσης του RDF πιο μαλακά και χωρίς αντιδράσεις στους κατοίκους ». 

            Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα του Κ. Κέκη για την παρατηρούμενη αύξηση θανάτων από καρκίνο πρώην εργαζομένων του εργοστασίου (η οικογένεια ενός εκλειπώντος μάλιστα δικαιώθηκε και δικαστικά), οι εκπρόσωποι της ΑΓΕΤ απάντησαν γενικόλογα αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν πρέπει να ενοχοποιείται η καύση RDF/SRF και ΠΕΤ-ΚΟΚ.

            Στον ισχυρισμό της εταιρίας πως η καύση απορριμμάτων αποτελεί ζήτημα «ανταγωνιστικότητας έναντι των άλλων τσιμεντοβιομηχανιών», αποδεικνύοντας ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής και απειλώντας έμμεσα πως χωρίς την προώθηση της καύσης απορριμμάτων θα κλείσει το εργοστάσιο, ο Κ. Κέκης απάντησε τονίζοντας πως: «δεν είμαστε ενάντια στη λειτουργία του εργοστασίου, είμαστε ενάντια στην καύση απορριμμάτων και στους παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην Υγεία εργαζομένων και κατοίκων».

            Από τη συνεδρίαση προέκυψε ομόφωνο ψήφισμα αντίδρασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την καύση του CLO.

            Ο Κ. Κέκης επισήμανε ότι θα πρέπει στο ψήφισμα να προστεθεί η δημιουργία πλήρους εξοπλισμένου και στελεχωμένου πνευμονολογικού τμήματος στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου καθώς και τμήμα γιατρών εργασίας στο Κ.Υ. Αλιβερίου για την τακτική παρακολούθηση των εργαζομένων στις βιομηχανίες και τις άλλες επιχειρήσεις.