MY KTEO

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Η Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Εύβοιας ζητάει την αναστολή της λειτουργίας της νεοσύστατης κλινικής covid στο Νοσοκομείο Χαλκίδας…


Το Δ.Σ. της ΕΙΝΝΕΥΒ προχώρησε στην ακόλουθη καταγγελία:

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει στο Νοσοκομείο μας την τελευταία

εβδομάδα λόγω της αιφνίδιας(εν μία νυκτί) και απροειδοποίητης δημιουργίας κλινικής COVID.

Από 29//9 το νοσοκομείο μας άρχισε να νοσηλεύει θετικά περιστατικά covid χωρίς να είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση του προσωπικού, στην πτέρυγα νοσηλείας του νέου Νοσοκομείου που ορίστηκε από τη Διοίκηση για αυτόν τον σκοπό.

Είναι γνωστή η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για τις βασικές ανάγκες του νέου Νοσοκομείου, πόσο μάλλον για τη στελέχωση νέων τμημάτων όπως η κλινική νοσηλείας covid. Η Διοίκηση – με ευθύνη της Διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας- μετακίνησε 6 νέους και ανειδίκευτους νοσηλευτές(από τις τελευταίες προκηρύξεις των ΤΕΠ) για να επανδρώσουν αποκλειστικά όπως επιβάλλεται το τμήμα covid, όμως για το ιατρικό προσωπικό, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα έδωσε εντολή να καλύπτεται το τμήμα covid, από τον εφημερεύοντα ειδικευμένο πνευμονολόγο και επί έλλειψης αυτού, από τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο παθολόγο κι έναν από τους δύο ειδικευόμενους εφημερεύοντες παθολόγους. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα ο ίδιος εφημερεύων ιατρός να καλύπτει στο ίδιο 24ωρο τακτικά πρωινά ιατρεία, ΤΕΠ, κλινικές που νοσηλεύονται ασθενείς μη covid και παράλληλα τη νεοσύστατη κλινική covid μετακινούμενος συνεχώς κι εναλλάξ στα τμήματα αυτά. Η πράξη αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ιατρών αυτών, πολλοί από τους οποίους είναι διευθυντές άνω των 60 ετών με συνοδά προβλήματα υγείας. Το σπουδαιότερο όμως η πράξη αυτή ενέχει το μεγάλο κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού στους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου, στους συγγενείς αυτών αλλά και στο υπόλοιπο προσωπικό. Παράλληλα παραμένει άλυτο το πρόβλημα της συνεχούς παρουσίας μόνιμου ειδικευμένου ιατρού στην εν λόγω κλινική, η οποία εξυπακούεται ότι είναι υποχρεωτική(κλινική με νοσηλευτές μόνο, χωρίς ιατρούς δεν μπορεί να υπάρχει).

Επιπρόσθετα προβλήματα θα προκύψουν μετά από τις οδηγίες της Διοίκησης ν α νοσηλεύονται και ασθενείς θετικοί στο covid, άλλων ειδικοτήτων(π.χ. λεχωίδες από τη μαιευτική, παιδιά όλων των ηλικιών από την παιδιατρική, άσηπτα και σηπτικά χειρουργεία από τη χειρουργική), στον ίδιο αυτό χώρο που διαθέτει συνολικά δύο τετράκλινα δωμάτια για θετικούς στον κορονοϊό ασθενείς, τα οποία θα έχουν εκτός των ήδη αναφερθέντων κινδύνων και ιατρονομικές προεκτάσεις.

 Με τη σύμφωνη απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, ζητάμε την αναστολή λειτουργίας της νεοσύστατης κλινικής covid, μέχρι να λυθούν τα προαναφερθέντα θέματα, με κυριότερο το θέμα στελέχωσης της εν λόγω κλινικής, με ξεχωριστό, συγκεκριμένο και αποκλειστικά απασχολούμενο σε αυτήν εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όπως άλλωστε είναι και οι σαφείς οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις κλινικές COVID.