MY KTEO

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

«Αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς μεταφοράς μαθητών για επαγγελματίες ταξί που οφείλουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές λόγω οικονομικών επιπτώσεων Covid19»

 


Η ανάγκη για την απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης από τις οικίες τους προς τις σχολικές μονάδες και αντίστροφα, καλύπτεται σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας με τη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών στους οποίους δύνανται να συμμετέχουν επαγγελματίες οδηγοί ΕΔΧ. Από τις ανωτέρω διαδικασίες σύναψης σύμβασης αποκλείονται όσοι έχουν ‘αθετήσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης’.
Η πανδημία του Covid – 19 έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση στον τζίρο των επαγγελματιών οδηγών ταξί. Η ακινητοποίηση των περισσοτέρων ταξί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η γενικότερη μείωση της χρήσης ταξί από το επιβατικό κοινό και η μειωμένη τουριστική κίνηση, δημιούργησαν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στον κλάδο με σημαντική μείωση των εσόδων του.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την κρίση των τελευταίων ετών, έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και σε συσσώρευση αυτών.

Επειδή λόγω της πανδημίας εξακολουθούμε να βιώνουμε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες

Επειδή λόγω της υγειονομικής κρίσης υπάρχει ανάγκη στήριξης των πληττόμενων επαγγελματιών

Επειδή δεν είναι δυνατή η εφάπαξ αποπληρωμή των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών

Επειδή η συμμετοχή των επαγγελματιών οδηγών ΕΔΧ στους ανωτέρω διαγωνισμούς θα έδινε τη δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεών τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους της σύναψης σύμβασης για τη μεταφορά των μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης  για φέτος, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, ώστε να εξασφαλίζεται το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης λόγω αντικειμενικών οικονομικών δυσχερειών;