MY KTEO

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Eurostat: Η Ελλάδα προστάτευσε θέσεις εργασίας στην πανδημία


Το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε την απασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προστάτευσαν περισσότερο τις θέσεις εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η αγορά εργασίας δοκιμάστηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τα περιοριστικά μέτρα (lockdowns) για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πειραματική έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα που έχασε την απασχόλησή του στο δεύτερο τρίμηνο φέτος ήταν χαμηλότερο από το 2%, ενώ στην Ισπανία ήταν υψηλότερο από 6,5% και στην Ιταλία μεταξύ 3,5% και 5%. Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ οι απώλειες των θέσεων απασχόλησης κυμάνθηκαν από 2% έως 3,5%.

Η καλή επίδοση της Ελλάδας στην προστασία των θέσεων εργασίας καταγράφηκε, παρά το ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων εργαζόμενων είτε τέθηκαν σε αναστολή απασχόλησης είτε το ωράριο εργασίας τους μειώθηκε λόγω του lockdown.

Όπως και σε όλες χώρες της ΕΕ, οι χαμηλόμισθοι στην Ελλάδα είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της εργασίας τους στο δεύτερο τρίμηνο, ο οποίος ήταν τριπλάσιος σε σχέση με τους υψηλόμισθους. Σκοπός της έρευνας της Eurostat είναι η παροχή πληροφοριών που θα επιτρέψουν στους υπεύθυνους για την άσκηση πολιτικής να εκτιμήσουν τις συνέπειες της COVID -19 στην κατανομή εισοδημάτων το 2020.