MY KTEO

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Ο Ξένιος Ζευς»Βασίλης Ευθυμίου στο eviatop: «Κάποια μαγαζιά δεν θα ανοίξουν σήμερα. Ειδικά εκείνα που άνοιγαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα»

 
Τα νέα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο και τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, μόνο ως ταφόπλακα μπορούν να λογιστούν σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε στο eviatop ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Ο Ξένιος Ζευς» Βασίλης Ευθυμίου, ο οποίος και παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση με τα πιο γλαφυρά και σκούρα χρώματα.

«Πρώτο στόχος του κλάδου μας, πάνω από όλα, είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πρέπει να εναρμονιστούμε όλοι με τα μέτρα της κυβέρνησης και αυτό κάνουμε ως κλάδος. Για αυτό και τα μέλη μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο Εστίασης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Βόλο και στο οποίο συμμετείχαμε. Ενώ και το Σωματείο μας πραγματοποιεί σεμινάρια στο προσωπικό. Έτσι έχουμε καταφέρει ως πόλη και έχουμε κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού, σε σχέση με άλλες περιοχές και νομούς της χώρας» ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος και επισημαίνει ότι τα δημοσιεύματα που ήθελαν αυξημένες ροές επισκεπτών από την Αθήνα στη Χαλκίδα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. «Οι ροές από την Αθήνα είναι περιορισμένες, ειδικά τις δυο τελευταίες εβδομάδες. Και ας μη ξεχνάμε ότι η Χαλκίδα είναι και πέρασμα των αθηναίων προς τα χωριά τους» τονίζει ο κ. Ευθυμίου. 

Παρόλο όμως που ο κλάδος της εστίασης προσπαθεί και έχει καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να τηρήσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είναι από εκείνους που πλήττεται περισσότερο από τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωση του covid-19. «Είναι σίγουρο ότι από την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα χαθεί ένα σημαντικό μέρος από τον τζίρο των καταστημάτων εστίασης. Ειδικά σήμερα, που είναι και η πρώτη μέρα εφαρμογής τους κάποια μαγαζιά δεν θα ανοίξουν καν. Τα μπαρ που άνοιγαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Γιατί να ανοίξουν; Είναι αδιέξοδο» δηλώνει ο κ. Ευθυμίου και δυστυχώς βλέπει αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζομένους του κλάδου: «Καταστήματα που δούλευαν μέχρι τις 2 και 3 το πρωί, εξαιτίας της μείωσης του τζίρου τους θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις ωρών, αρά και μισθών». Κι αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Αφού σίγουρα θα υπάρξει και μείωση προσωπικού σε κάποια από τα άμεσα πληττόμενα καταστήματα. 

Η ζοφερή εικόνα στην εστίαση εξάλλου είναι φανερή και από τα στοιχεία του 1ου εξαμήνου του 2020, που δείχνουν ότι ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης παρουσιάζει πτώση του αγγίζει το 54% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. «Όσο για το 2ο εξάμηνο περιμένουμε η πτώση να αυξηθεί ακόμα περισσότερο» επισημαίνει ο Πρόεδρος.

Και την ίδια στιγμή, όπως ο κ. Ευθυμίου διατείνεται σε όλους τους τόνους, για τα καταστήματα που θα πληγούν περισσότερο από τα νέα μέτρα δεν έχουν προβλεφθεί μέτρα στήριξή τους από πουθενά. «Ο τζίρος τους θα καταρρακωθεί, αλλά τα ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα τρέχοντα έξοδα τους θα «τρέχουν» κανονικά. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι. Αυτή είναι η εικόνα από τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχουν παρθεί μέτρα ικανά για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις ζωντανές» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος.

Με φανερή την απαισιοδοξία του για το μέλλον και απολύτως δικαιολογημένη όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, ο Βασίλης Ευθυμίου καλεί την κυβέρνηση να βρει λύσεις για τον κλάδο, που θα αναστρέψουν ή έστω θα περιορίσουν, ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή, το άσχημο κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τον κλάδο της εστίασης.