MY KTEO

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Συνέντευξη της Προέδρου Συλλόγου εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας στο Eviatop: «Το σημαντικότερο θέμα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η διαχείριση των περιστατικών covid19»



Ανέλαβε τα ηνία του Συλλόγου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας πριν από μερικές ημέρες και ο Σύλλογος μετά από δεκαετίες άλλαξε σελίδα. Η Ιωάννα Ιωάννου μιλάει στο Eviatop, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα, τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει…

ΕΡ.:  Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, τώρα πείτε μας, σε τι κατάσταση παραλαμβάνεται το σύλλογο δεδομένου ότι η υγεία ζει πολύ δύσκολες μέρες

 ΑΠ.: Ευχαριστώ πολύ, τόσο εσάς όσο και τους εργαζόμενους που μας εμπιστεύτηκαν να διαχειριστούμε το Σύλλογο, σε μια δύσκολη χρονική περίοδο! Η μετεγκατάστασή μας στο νέο νοσοκομείο πολλαπλασίασε τα προβλήματα.

Από τη μία η πανδημία, με τις δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών και στην προστασία των εργαζομένων. Και από την άλλη η πρόσφατη μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο, χωρίς νέο Οργανισμό, με ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και με απαιτήσεις λειτουργίας νέων τμημάτων.

ΕΡ.: Ποια η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρετε;

ΑΠ.: Θεωρώ ότι το σημαντικότερο θέμα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι η διαχείριση των περιστατικών covid19 και η ασφάλεια του προσωπικού. Για το λόγο αυτό θα προκαλέσουμε ανοιχτή συζήτηση με θεσμικά όργανα του νοσοκομείου, όπου θα τεθούν τα προβλήματα και θα ζητηθούν λύσεις.

ΕΡ.:  Ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τους συνδικαλιστές, τι έφταιξε για αυτό και πώς διορθώνεται

ΑΠ.: Πιστεύω ότι ο συνδικαλισμός είναι ένα εργαλείο που αν αξιοποιηθεί σωστά, από τους εργαζόμενους, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα εργασιακά δικαιώματά τους. Αρκεί να μην είναι καθοδηγούμενος. Δηλαδή, να μην εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες.

ΕΡ.: Πώς σχολιάζετε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και όσα θα λέει περί συνελεύσεων, απεργιών. ηλεκτρονικών ψηφοφοριών κ.τ.λ

ΑΠ.: Ένα νομοσχέδιο που περιορίζει - περικόπτει δικαιώματα εργαζομένων δεν είναι αποδεκτό. Ισχυρίζονται ότι θέλουν το συνδικαλισμό πυλώνα της Δημοκρατίας! Πώς θα γίνει αυτό τη στιγμή που μόνο το άκουσμα των λέξεων «κινητοποίηση», «απεργία» θα είναι αρκετό, ώστε να κινητοποιήσει ένα ολόκληρο κατασταλτικό μηχανισμό για να στοχοποιήσει και να καταπνίξει τη συνδικαλιστική δράση;

ΕΡ.: Το περιμέναμε χρόνια, ανταποκρίνεται το νέο Νοσοκομείο στις προσδοκίες τις δικές μας και τις δικές σας

ΑΠ.: Το νέο νοσοκομείο έχει όλες τις προδιαγραφές, κτιριακά αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων μας. Όμως δεν στηρίχτηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πολιτική στήριξη, με αποτέλεσμα το έμψυχο δυναμικό, που το στελεχώνει, να μην επαρκεί. Τμήματα έκλεισαν, κάποια άλλα τμήματα αναπτύχθηκαν (χωρίς να υπάρχουν στον Οργανισμό), το προσωπικό γίνεται λάστιχο και οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν τις υπηρεσίες που περίμεναν.

ΕΡ.: Είναι πολλά τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και πόσο αυτά δυσκολεύουν την εύρυθμη λειτουργία του;

ΑΠ.: Το νοσοκομείο αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό. Αν κάποιο από τα μέλη του λείπει ή υπολειτουργεί ο οργανισμός δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει, δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες για τις οποίες προορίζεται.

ΕΡ.: Εκτός από τα παραπάνω, πού αλλού χρειάζεται να γίνει αμέσως μια παρέμβαση;

ΑΠ.: Πρέπει άμεσα να γίνει αλλαγή του Οργανισμού και να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις του προσωπικού, αναλογικά με τη δύναμη των κλινών.

Η παρέμβαση αυτή θα έπρεπε να έχει γίνει «χθες», πριν τη μετεγκατάσταση! Οι αρμόδιοι το γνώριζαν! Πού είναι η πολιτική στήριξη; Δεν μπορεί να είμαστε σε ένα νέο κτίριο, τριπλάσιο σε χώρους από το παλιό, με τον Οργανισμό του 2012. Δεν μπορεί να γίνεται μίνι τροποποίηση του Οργανισμού με την οποία να αυξάνονται οι κλίνες από 256 σε 310 και να γίνεται αναφορά μόνο για τη ΜΕΘ, χωρίς παράλληλα να αυξάνεται το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

ΕΡ.:Για να ρολάρει μια ομάδα πρέπει τα μέλη της να συνεργάζονται καλά, πώς είναι οι σχέσεις σας με τον Διοικητή;

ΑΠ.: Κοινός μας στόχος η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Οι σχέσεις μεταξύ Διοικητή και Συλλόγου εργαζομένων δεν έχουν να κάνουν με προσωπική συμπάθεια ή αντιπάθεια, αλλά είναι εξαρτώμενες από τις Κυβερνητικές επιλογές που θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διοικητής.

Εμείς, ως αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, στηρίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αγωνιζόμαστε για Δημόσια Δωρεάν Υγεία.