MY KTEO

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Ζεμπίλης: «Η ανασυγκρότηση της ΛΑΡΚΟ πρέπει να στηριχτεί στον μεγάλο της πλούτο, τους ανθρώπους της»(video)


Αργά χθες το βράδυ ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το Ν/Σ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, νομοθετικές ρυθμίσεις για την ΛΑΡΚΟ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής Θανάσης Ζεμπίλης έλαβε τον λόγο για να επισημάνει την σπουδαιότητα της εταιρείας για την τοπική οικονομία της Εύβοιας και να ζητήσει κυβερνητική μέριμνα και στήριξη για το προσωπικό της. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζεμπίλης ανέφερε ότι η ΛΑΡΚΟ μπορεί να προσελκύσει σοβαρό ενδιαφέρον από υγιή επιχειρηματικά σχήματα, που θα προχωρήσουν σε στρατηγική επένδυση για τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης και της παραγωγής, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ακολούθως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε τις διαχρονικές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που περιήλθε η ΛΑΡΚΟ. Δεν παρέλειψε όμως να εγκαλέσει την  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το δήθεν σχέδιο ανασυγκρότησης και διάσωσης της εταιρίας, που είχαν εξαγγείλει ο υπουργός κ. Γ. Σταθάκης αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που κληροδότησαν ήταν μια επιχείρηση καθημαγμένη, διαλυμένη και βουτηγμένη στα χρέη, την απαξίωση και την ανυποληψία.

Και ο κ. Ζεμπίλης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Έτσι, δεν απομένει παρά η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της επιχείρησης, η οποία για να πετύχει θα πρέπει να στηρίζεται στον μεγάλο της πλούτο. Και ως πλούτο δεν εννοώ τα ορυχεία της, αλλά τους ανθρώπους της, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε ένα από τα πιο δύσκολα μέταλλα στην τεχνική του επεξεργασία.  Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν συμβάλλει, υπό αντίξοες συνθήκες, στην ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και γι’ αυτό αξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Και υπάρχουν τρόποι για την στήριξη τους, ανέφεραν πριν οι συνάδελφοι από την Φθιώτιδα δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Στην Εύβοια, η ΛΑΡΚΟ δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή των Πολιτικών, που  βρέθηκαν στο επίκεντρο της φονικής θεομηνίας της 9ης Αυγούστου. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Εύβοια γνώρισε αλλεπάλληλα κύματα αποβιομηχάνισης, με αποτέλεσμα να μαστίζεται σήμερα από την ανεργία, την φτώχεια και την ανέχεια. Πριν 5 μήνες ήρθε ένα ακόμα καίριο κτύπημα, με την αναστολή της λειτουργίας της ΤΕΡΝΑ  Λευκόλιθοι, η οποία απασχολούσε 220 εργαζόμενους στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας. Σήμερα, στην Εύβοια δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για έναν επιπλέον άνεργο, ούτε για μία ακόμα θέση εργασίας χαμένη. Έτσι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ με τους εκατοντάδες Εργαζόμενους, μεταφορείς, συνεργάτες και προμηθευτές φαντάζει ως αναγκαία συνθήκη επιβίωσης για τον τόπο μου».