MY KTEO

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

«Από 1 έως 3 εβδομάδες παράταση στο lockdown»


Η εμπειρία που έχουν αποκτήσει πλέον στην πανδημία οι επιστήμονες τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μοναδική ελπίδα που έχουν τα συστήματα υγείας να επιβιώσουν, είναι οι συνθήκες του εγκλεισμού. «Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος και εξηγεί: «Αυτό που μας έμαθε αυτή η εμπειρία είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί. Είμαστε ήδη πολύ καιρό με μέτρα και δεν βλέπουμε αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε ένα lockdown τμηματικά και νομίζω ότι η εμπειρία πλέον δείχνει ότι αυτός είναι ένας λάθος τρόπος. Και το συγκρίνω με τα αποτελέσματα του πρώτου lockdown, που έδειξε ότι λειτούργησε. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή αν μπούμε σε οριζόντια μέτρα κι έχω την αίσθηση ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Δύο εβδομάδες σε lockdown κι ακόμη δεν έχουμε δει μείωση. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί δεν βλέπουμε αύξηση. Δυστυχώς δεν είχαμε οδηγίες από την παλαιότερη πανδημία με την ισπανική γρίπη. Παθαίνουμε και μαθαίνουμε…».

Επισημαίνει επίσης, ότι κατά τη δική του εκτίμηση το lockdown δεν αποκλείεται να πάρει παράταση ακόμη και τριών εβδομάδων:

«Δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε να ανοίξει το lockdown 1η Δεκεμβρίου. Αν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, νομίζω ότι θα χρειαστούμε από 1 έως 3 εβδομάδες επιπλέον. Δηλαδή εκείνο που πιστεύω είναι ότι γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και τα κουρεία – κομμωτήρια. Η εστίαση δεν νομίζω… είναι πολύ δύσκολο», καταλήγει.