MY KTEO

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Αναδρομικά: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» για 190.000 νέους και παλιούς συνταξιούχους


«Χριστουγεννιάτικος μποναμάς» συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ έρχεται για 190.000 νέους και παλιούς συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τον Δεκέμβριο θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών 16 μηνών

από (1/9/2019) έως 4.032 ευρώ καθώς και οι αυξήσεις των νέων κύριων συντάξεων έως 252 ευρώ τον μήνα (αυξημένων έως 11,8%) λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης, όπως αυτά νομοθετήθηκαν με το νέο Ασφαλιστικό.

Θα αφορούν σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη και τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνταξιούχους.

Οι νέοι συνταξιούχοι όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου) θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:

– Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.

– Με μεγαλύτερη σύνταξη αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.