MY KTEO

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

"26 Νοέμβρη απεργούμε και διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας"


Απόφαση για 24ωρη απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα έχει πάρει το Συνδικάτο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τροφίμων – Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας)

Τώρα είναι η ώρα να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας!

Σε έξαρση βρίσκεται το δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα μας χωρίς ούτε τώρα να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (προσλήψεις στην υγεία, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία κτλ) για την αντιμετώπισή της παρότι έχουν περάσει 9 μήνες από τότε που εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Η κυβέρνηση εγκληματεί πολλαπλά σε βάρος των εργαζομένων καθώς όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την πανδημία αλλά τη χρησιμοποιεί για να υλοποιήσει χρόνιες απαιτήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που αυξάνουν την εκμετάλλευσή μας. Μέσα στην πανδημία έχει ψηφίσει νέα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν και μετά από αυτή και στόχο έχουν να ενισχύσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να καταργήσει δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ώστε να μη βρίσκει εμπόδια η εφαρμοζόμενη πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων και θάβει τις ανάγκες μας.

Το αντεργατικό-αντιλαϊκό έργο της ΝΔ έρχεται να προστεθεί σε αυτό των προηγούμενων κυβερνήσεων που όλες τους έχουν βάλει το λιθαράκι τους και στη διάλυση της υγείας και στην κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και στο ξήλωμα του πουλόβερ των δημοκρατικών ελευθεριών, της οργάνωσης και πάλης των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση τώρα σχεδιάζει να ψηφίσει νομοσχέδια που περιλαμβάνουν:

         Κατάργηση 8ωρου, 10ωρη δουλειά με απλήρωτη υπερωρία, μισθούς 200€.

         Επέκταση της κατάργηση της Κυριακής αργίας και στη βιομηχανία.

         Νέα εμπόδια στη οργάνωση και τη δράση, στη λειτουργία των συνδικάτων, για να υλοποιείται ανεμπόδιστα η επίθεση στα δικαιώματά μας.

 

Στους χώρους δουλειάς του κλάδου τροφίμων και ποτών προκύπτει ότι ο κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερος λόγω της διαμορφωμένης παραγωγικής διαδικασίας που απαιτεί κοντινές αποστάσεις, την επεξεργασία του ίδιου προϊόντος διαδοχικά από πολλούς συναδέλφους κτλ. Δεν είναι τυχαίο ότι στον κλάδο μας έχουμε την θλιβερή πρωτιά μαζικών κρουσμάτων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους σε Αττική, Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Ιωάννινα, Καβάλα κα. Τέτοια περίπτωση είναι και τα περισσότερα από 25 κρούσματα στο πτηνοσφαγείο του ΑΓΓΕΛΑΚΗ, σε έναν εργασιακό χώρο με λιγότερους από 100 συναδέλφους.

Κριτήριο των βιομηχάνων του κλάδου ακόμα και μέσα στην πανδημία συνεχίζει να είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα και όχι οι ζωές μας. Ακόμα και όπου έχουν πάρει κάποια μέτρα, αυτά μπήκαν στη ζυγαριά ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ. Ούτε όσα κατά περίπτωση έγιναν μετά από παρεμβάσεις του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ μας αρκούν σε συνθήκες έξαρσης του ιού.

26 ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

(απόφαση για 24ωρη απεργία τη συγκεκριμένη ημέρα έχει πάρει το Συνδικάτο μας,

η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τροφίμων – Ποτών και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας)

 

         Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα να γνωστοποιούνται γραπτά στους εξεταζόμενους. Σε περίπτωση κρούσματος/ων να υπάρχει ενημέρωση και να μην αποκρύπτονται. Όποιο κόστος να βαρύνει την εργοδοσία και το κράτος της, καμία επιβάρυνση των συναδέλφων.

         Λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς. Θερμομέτρηση, αραίωση αποδυτηρίων, επέκταση της γραμμής παραγωγής για να αραιώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στους συναδέλφους, χρήση διαχωριστικών ανάμεσα στα πόστα, πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών/ων, απολυμάνσεις κτλ.

         Να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας γιατί οι ειδικοί λένε ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι απαραίτητο να μην καταπονείται ως μέσο άμυνα απέναντι σε κάθε ιό.

         Εξασφάλιση αποδοχών. Να μην κοπεί δεκάρα, όπως άλλωστε προβλέπεται, αν κάποιος χρειαστεί να λείψει λόγω κορονοϊού (ασθένεια ή κατ’ οίκον περιορισμός) και να μη γίνει χρήση της αντεργατικής διάταξης αναπλήρωσης του μισού χρόνου της απουσίας με 1 ώρα απλήρωτη εργασία την ημέρα. Να μην μπαίνουν εμπόδια στη χρήση αδειών ειδικού σκοπού (γονείς παιδιών έως και γυμνάσιο). Καμία απόλυση.

         Προσλήψεις στα νοσοκομεία Χαλκίδας, Κύμης, Καρύστου και σε όλες τις μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ κτλ) και να επανδρωθούν με υλικά και μέσα.

         Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

         Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Να αποσυρθεί το αντεργατικό έκτρωμα.

Ποια και πόσα αιτήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και από τη συμμετοχή μας στην απεργία. Ακόμα και αυτά τα ελάχιστα που έχουν γίνει, που είναι μεν σταγόνα στον ωκεανό, αλλά είναι και αυτά κάτι, δεν θα είχαν γίνει χωρίς τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις των συνδικάτων και άλλων φορέων.

Η κυβέρνηση πριν υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων μας για λογαριασμό των βιομηχάνων θα πάρει υπόψη της τη συμμετοχή μας στην απεργία.

Οι βιομήχανοι του κλάδου, σε κάθε χώρο δουλειάς, θα πάρουν υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και για τη γενικότερη στάση της κυβέρνησής τους απέναντι στα γενικότερα αιτήματά μας αλλά και για την ικανοποίηση αιτημάτων μας μέσα στους χώρους δουλειάς.

Η απεργία πρέπει να γίνει υπόθεση των εργαζομένων του κλάδου, κάθε τίμιου συνδικαλιστή, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και τους ομοίους της πανελλαδικά όπως και στην περιοχή μας που συνυπογράφουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προστατεύσουμε την υγεία μας και τα δικαιώματά μας.

 

Στον ίδιο δρόμο κινούνται και οι εργαζόμενοι της Ιταλίας που απεργούν 25 Νοέμβρη όπως και της Γαλλίας που απεργούν στις 5 Δεκέμβρη και παράλληλα οργανώνουν κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια κλπ.

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΚΛΙΝΩΝ & ΚΛΙΝΙΚΩΝ

ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑΦΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ

 ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ  ΤΡΟΦΙΜΩΝ  &  ΠΟΤΩΝ  ΕΥΒΟΙΑΣ

 

Η Διοίκηση