MY KTEO

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Οδηγοί προσοχή: Αλλάζουν τα πάντα με το νέο ΚΟΚ

 


Άρση παρακράτησης της κυριότητας στα 7 έτη, νέες προϋποθέσεις στην κίνηση ελαφρών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλαγές στον ΚΟΚ στα πρόστιμα και στις άδειες οδήγησης είναι μερικές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του newsauto.gr.

Αν κάποιος υπερβεί το όριο ταχύτητα στο εθνικό οδικό δίκτυο κατά 20 χλμ./ώρα το πρόστιμο ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 2 μήνες.

Aν κάποιος κινείται με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας τότε επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ.

Αυτός που οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας χωρίς να διαθέτει για τον εξοπλισμό αυτόν την κατά νόμο άδεια, καθώς και όποιος οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα με εξοπλισμό παρεμπόδισης συσκευών μέτρησης ταχύτητας, τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 30 ημέρες και επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.

Αν κάποιος οδηγεί Ε.Π.Η.Ο. και υπερβαίνει τα 35 χλμ/ώρα και όποιος το θέτει σε κυκλοφορία τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 και 200 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.