MY KTEO

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Στη Συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ η Δήμαρχος Χαλκιδέων


Στη Συνεδριακή διαδικασία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τα μέλη της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη χθες, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, συμμετείχε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. Στην εισήγησή της η Δήμαρχος επικεντρώθηκε στα ζητήματα που προέκυψαν από τις καταστροφές της 9ης Αυγούστου.

“Ζούμε σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους όχι μόνο υγειονομικής, αλλά και κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, καθώς είναι τραγικό πώς κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο το τελευταίο έτος πλήττει σφοδρά δήμους πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα. Η Εύβοια, η Καρδίτσα, η Σάμος, η Κρήτη, χτυπήθηκαν, θρήνησαν θύματα και παλεύουν από την πρώτη στιγμή να κλείσουν τις πληγές τους.

Στην προσπάθεια αυτή το Κράτος, τα αρμόδια Υπουργεία, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών,  στάθηκαν αρωγοί και έδειξαν άμεσα αντανακλαστικά. Είναι γεγονός ότι όλοι εμείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, βιώνοντας τη μεγάλη ευθύνη, που δεν προέρχεται μόνο από τις αρμοδιότητές μας, αλλά κυρίως από τη σχέση αμεσότητας και σύνδεσης με τους δημότες μας, νιώσαμε την Πολιτεία κοντά μας, από την πρώτη στιγμή, με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις και άμεσες χρηματοδοτήσεις.

Όλοι εμείς οι πληγέντες Δήμοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πλέον τις ιδιαίτερες συνθήκες του κορονοϊού, την μελέτη και την επιβεβλημένη άμεση  υλοποίηση των έργων για τις αποκαταστάσεις των πληγεισών περιοχών, την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των πληγέντων και το κυριότερο, τον σχεδιασμό έργων κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αυτό που ζητούμε είναι χρόνος και επιπλέον μέσα, ώστε να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τους τόπους μας και να τους επαναφέρουμε στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα

1. Να δοθούν παρατάσεις στη χρονική διάρκεια της κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των περιοχών, όπου αυτό είναι αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη των έργων αποκατάστασης.

2. Να απλουστευθούν περαιτέρω οι διαδικασίες για την εκτέλεση των έργων, ιδιαίτερα εκεί που εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως πχ η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή οι Εφορείες Αρχαιοτήτων.

3.Να δοθεί για ένα έτος τουλάχιστον παράταση της προθεσμίας οριστικοποιήσεως των εγγραφών στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας, των οποίων η προθεσμία λήγει στις 31/12/2020, καθώς υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις στο προσωπικό των Δήμων μας και υποστελέχωση λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Άλλως κινδυνεύουν να χαθούν περιουσιακά δικαιώματα των Δήμων και ειδικά Δήμων, όπως ο Δήμος Χαλκιδέων, που έχει πολλά δικαιώματα ιδιοκτησιακά, αλλά επίσης πολλές εκκρεμότητες για την τακτοποίησή τους. Και δυστυχώς κληθήκαμε σε πολλές περιπτώσεις νέες δημοτικές αρχές να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτό το σύντομο, και ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των προαναφερόμενων συνθηκών χρονικό διάστημα.

4.  Να ενισχυθούμε με επιπλέον χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα πάντα με ρεαλιστικές ανάγκες, καθώς εκτός από τα έργα, είναι ιδιαιτέρως αυξημένες οι ανάγκες για εργασίες αποκατάστασης, για τη χρήση μηχανημάτων έργου και προσωπικού, για προμήθειες υλικών, κάδων απορριμμάτων, μονάδων ηλεκτροφωτισμού κ.α. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο Δήμο Χαλκιδέων, από τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές, περίπου 55.000 τόνοι λάσπης και φερτών υλικών.

5.Να λυθούν νομοθετικά ζητήματα αποζημιώσεων των πληγέντων, ειδικά σε σχέση με τις δεύτερες κατοικίες και τις αποζημιώσεις των ζημιών των αγροτικών εκτάσεων.

6.Να οριστούν αναλυτικά διακριτές αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτεία.  Κυρίως στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας, όταν απαιτείται να μην χαθεί ούτε λεπτό στον τρόπο δράσης και συντονισμού.

Αξιότιμα μέλη της ΚΕΔΕ,

ο χρόνος μας είναι περιορισμένος για να αναφερθώ αναλυτικά στα επιμέρους ζητήματα αυτά και στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι Δήμοι που έχουμε πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες. Προτείνω να γίνει το συντομότερο δυνατόν μια ειδική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τα θέματα αυτά, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο να κληθούμε οι Δήμοι που έχουμε πληγεί από όλη την Ελλάδα.