MY KTEO

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ο Δήμος Χαλκιδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών - Μη μένεις σιωπηλός. Γίνε η φωνή όλων των γυναικών


Η 25η Νοεμβρίου, καθιερωμένη από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας υπενθυμίζει μια από τις συνηθέστερες και θλιβερότερες μορφές παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον επικρατέστερο ορισμό, ο όρος “βία κατά των γυναικών” περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών, του εξαναγκασμού ή της αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Κάθε γυναίκα μπορεί να είναι θύμα ανεξαρτήτως εθνότητας, θρησκείας, ηλικίας, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου,  σεξουαλικού προσανατολισμού.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα, αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα, λόγω των συνθηκών που βιώνουμε εξ΄ αιτίας της πανδημίας του Covid – 19 και η ανάδειξη της βίας κατά των γυναικών σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η παραμονή στο σπίτι και η απομόνωση από το φιλικό ή εργασιακό περιβάλλον  εντείνουν τα ήδη υπάρχοντα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και καθιστούν τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες, καθώς ο θύτης μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο των κινήσεών τους. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας του περασμένου Μαρτίου καταγράφηκε αυξητική τάση των γυναικών που απευθύνθηκαν στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 15900. 

Κύριος στόχος, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που όλες και όλοι βιώνουμε, είναι καμία γυναίκα θύμα βίας, οποιασδήποτε μορφής, να μην νιώσει αβοήθητη, αλλά να έχει την πληροφόρηση και την πρόσβαση στους αρμόδιους φορείς, ώστε να αποκτήσει ξανά την ασφάλεια και την αυτοεκτίμηση που αξίζει, ως ισότιμο μέλος στην οικογένεια, την εργασία και την κοινωνία. Πολλές γυναίκες θύματα επιλέγουν τη σιωπή, επειδή φοβούνται. Εδώ ξεκινάει ο ρόλος μας να αναδείξουμε το πρόβλημα και να συμβάλλουμε στην εξάλειψη της βίας.

Εμείς στον Δήμο Χαλκιδέων, μέσω του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων Βίας, προσπαθούμε να δώσουμε ξανά τη φωνή σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία και φοβάται να μιλήσει. Στα επτά χρόνια λειτουργίας, το Κέντρο έχει εξυπηρετήσει 280 γυναίκες θύματα βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων, με αιτήματα κοινωνικής, ψυχολογικής και εργασιακής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής και φιλοξενίας, από όλες τις περιοχές της Εύβοιας. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, έχει δεχθεί αιτήματα από 50 νέες συμβουλευόμενες, από τις οποίες 7 γυναίκες πρόσφυγες που διαμένουν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας της ευρύτερης περιοχής, με αίτημα την πληροφόρηση και την παραπομπή για φιλοξενία.  

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου που διανύουμε, συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, πραγματοποιώντας τηλεφωνικές ή ηλεκτρονικές συνεδρίες, μετά από συνεννόηση μαζί τους και με τη σύμφωνη γνώμη τους. Επιπλέον διατηρείται συνεχής συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκιδέων, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της ευρύτερης περιοχής, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο στεγάζεται στο Βασιλικό στο κτίριο της Δημοτικής Ενότητας Ληλαντίων και λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 08:00 το πρωί έως 16:00 το μεσημέρι.  Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2221351826 και 2221351827 / Email: skg.xalkideon@dchalkideon.gr.

Με στόχο την ευαισθητοποίηση για την Παγκόσμια Ημέρα, ο Δήμος Χαλκιδέων θα προχωρήσει στη συμβολική φωταγώγηση του Δημαρχιακού Μεγάρου Κότσικα, με το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα.

Μη μένεις σιωπηλός. Γίνε η φωνή όλων των γυναικών.