MY KTEO

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Παρά τις αρνητικές συγκυρίες η δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα παραμένει πλούσια (βίντεο)


Έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν στην κατασκευή προθηκών και τοποθέτηση ραγών, έκανε ο Πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα Κώστας Μπαϊρακτάρης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου Γιάννη Σκαρίμπα στη Χαλκίδα, με θέμα την ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου. 

Ο κ. Μπαϊρακτάρης επίσης κάλεσε τον ευβοϊκό κι όχι μόνο λαό να βοηθήσουν στο έργο του Συλλόγου. «Καλούμε τους Ευβοείς ή και όποιους άλλους πολίτες θελήσουν να πλαισιώσουν τις δυνάμεις του Συλλόγου μας, συντρέχοντας τις πρωτοβουλίες μας και βοηθώντας στην ανάδειξη του έργου του Χαλκιδεότερου πάντων των Χαλκιδέων  Γιάννη Σκαρίμπα. Επίσης, παρακαλούμε όσους διαθέτουν αντικείμενα που σχετίζονται με τον Σκαρίμπα(χειρόγραφά του, αφιερώσεις του σε βιβλία, δημοσιεύσεις του ή δημοσιεύματα σχετικά με το έργο του, μελέτες περί Σκαρίμπα ή βιβλία του παλαιών ή νέων εκδόσεων, καραγκιοζοφιγούρες, αντικείμενα προσωπικά του ίσως) να μας προσφερθούν κατά κυριότητα ή ως δάνειο για ορισμένη χρονική διάρκεια προς εμπλουτισμό του Πολιτιστικού Κέντρου-Αρχείου Γιάννη Σκαρίμπα.  Και όσον αφορά το κειμενικό υλικό μπορεί να μας προσφερθεί είτε στην πρωτότυπη είτε στην αντίγραφή του μορφή. Ακόμη ζητάμε τη συνδρομή των εχόντων τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε δύο βασικότατα ζητήματα: την κατασκευή των προθηκών και την τοποθέτηση των ραγών και βέβαια εκκρεμεί και η υπόθεση των ραμπών και της ελευθέρωσης του χώρου από τη στάθμευση οχημάτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπαϊρακτάρης.

Αναφορικά με τις προγραμματισμένες δράσει του Συλλόγου ο κ. Μπαϊρακτάρης αναφέρθηκε στην κατασκευή της επιγραφής με τη συμβολή του εικαστικού Γιάννη Ζήκου, των εργαστήριων Ζησιάδη και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας. Επίσης στο ετήσιο Φιλολογικό Μνημόσυνο με θέμα το με κέντρο το ’21 συγγραφικό έργο του Γιάννη Σκαρίμπα  (το τρίτομο ’21και η αλήθεια, Το ’21και η αριστοκρατία του, Η τράπουλα ή το ελλείπον παιχνιόχαρτο) με τη συμμετοχή των Στάντη και Ίρκο Αποστολίδης και Γεράσιμου Σκιαδαρέση. 

Σχετικά με τις καραγκιοζοφιγούρες, ο κ. Μπαϊρακτάρης ανέφερε ότι ο Σκαρίμπας έπαιζε και έγραφε Καραγκιόζη, σχεδίαζε και φιλοτεχνούσε τις καραγκιοζοφιγούρες ως χρηστικό των παραστάσεων που έδινε αντικείμενο ή ως εικαστικό του θέμα. « Το μεγαλύτερο μέρος των εικαστικών του δημιουργιών ανήκουν στους Φίλους του Γιάννη Σκαρίμπα, εκτίθενται στον χώρο (Πολιτιστικό Κέντρο-Αρχείο Γιάννη Σκαρίμπα), έχουν καλλιτεχνικά φωτογραφηθεί και επεξεργαστεί από τον  Γιάννη Ζήκο, ενώ από ημερών μέρος αυτών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου, για να γίνουν πιο γνωστές στο ελλαδικό κοινό και οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν στον χώρο μας και να θαυμάσουν από κοντά τις πολύ ιδιαίτερες σκαριμπικές δημιουργίες.

Στη συνέχεια κάλεσε τους ανθρώπους των γραμμάτων που αγαπούν τον Σκαρίμπα να στείλουν κείμενά τους στο επίσημο μέιλ του Συλλόγου skarimpafiloi@gmail.com, ώστε να γίνει ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Συλλόγου skarimpas.gr.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα ο κ. Μπαϊρακτάρης ανέφερε: «Το υλικό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και τα φυλλάδια στα ελληνικά και τα αγγλικά, ο μηχανολογικός εξοπλισμός (ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτής, βιντεοπροβολέας, οθόνη προβολής), συστήματα πυρασφάλειας και συναγερμού, ράμπες για την πρόσβαση στον χώρο ατόμων με κινητικά προβλήματα, προέκυψαν χάριν της επιχορήγησης του Συλλόγου από τη Βουλή των Ελλήνων επί Προεδρίας  Νίκου Βρούτση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις επισκέψεις μέσω προγραμματισμένης συνάντησης. Ο κ. Μπαϊρακτάρης τόνισε: «Ο κορωνοϊός με τις δικές του εξουσίες και πορείες μας κατευθύνει. Βέβαια,  μετά το δειλό άνοιγμα τέλη Μαΐου, πλην των προγραμματισμένων ξεναγήσεων, υπήρξαν και άλλες κατά τις στιγμές που είχαμε ανοιχτό τον σκαριμποχώρο».  Αναφορά έγινε στην προσπάθεια οργάνωσης του Β΄ Συνεδρίου για το έργο του Σκαρίμπα 2024, πράγμα ιδιαιτέρως δύσκολο με βάση τις υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες που διανύουμε και το όλο απρόβλεπτο πεδίο, όπως ο τόνισε ο Πρόεδρος, αλλά και στην διοργάνωση ποικίλων και υπό τον τίτλο Σκαρίμπεια 2024 πολιτιστικών εκδηλώσεων, στα πρότυπα των δραστηριοτήτων Σκαρίμπεια 2018, που περιελάμβαναν φιλολογικό, μουσικό, εικαστικό, απαγγελτικό μέρος, Θέατρο Σκιών κ. ο. κ.

 «Το 2024 τίθεται ως ορόσημο σκαριμπικών δράσεων από τον Σύλλογο των Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, και βέβαια με τη συνεργασία δημόσιων και πνευματικών φορέων του τόπου μας, διότι συμπληρώνονται 40 έτη από την εκδημία του Γιάννη Σκαρίμπα.  Το Α΄ Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί το 2005 με διοργανωτές τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας (που είχε τον συντονιστικό ρόλο), το Τ. Τ. Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών, τον Σύλλογο Φιλολόγων Εύβοιας και τους Φίλους Γιάννη Σκαρίμπα» ανέφερε ο κ. Μπαϊρακταρης και κατέληξε: «Προ τριετίας είχαμε επισκεφτεί την Αντιπεριφέρεια Εύβοιας, είχαμε θέσει το θέμα στον τότε Αντιπεριφερειάρχη και σημερινό Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και στον τότε Περιφερειάρχη και σημερινό Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, δηλώνοντας πως θα στηρίξουν στο μέτρο του δυνατού μία οργανωμένη και με προοπτικές πρωτοβουλία».