MY KTEO

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση σχετικά με την νέα εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή της Ερέτριας


Για άλλη μια φορά στην περιοχή της Ερέτριας επαναλαμβάνεται η ίδια πρακτική σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, έτσι και η ΝΔ σήμερα φέρνουν στην περιοχή της Ερέτριας σημαντικό αριθμό προσφύγων, χωρίς να υπάρξει καμιά ουσιαστική υποδομή, παρά μόνο η «προσφορά» ενός ξενοδοχειακού ομίλου που αποφασίζει να αλλάξει την πηγή των κερδών της. Χωρίς να εξασφαλίζονται όλα τα μέτρα προστασίας των προσφύγων και των εργαζομένων και ιδιαίτερα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές συνθήκες της περιοχής, επιλέγεται από την Κυβέρνηση ένας ακόμα χώρος για να στοιβαχθεί όλος αυτός ο κόσμος.

Αυτός είναι ο τρόπος που χειρίζεται στα νησιά μας αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς τη θέλησή τους, θύματα όχι μόνο του πολέμου και της φτώχειας, αλλά και της πολιτικής του εγκλωβισμού της ΕΕ που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα όλα αυτά τα χρόνια με μια σειρά συνθηκών που έχουν την υπογραφή και τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κα)

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη φιλοξενία αυτού του πληθυσμού οι συμφωνίες της Κυβέρνησης με τους μεγαλοξενοδόχους που σπέρνουν την ανεργία και τη φτώχεια στην περιοχή μας, ανοιγο-κλείνοντας κατά τα συμφέροντά τους τις μονάδες τους, αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους και ένα τσουβάλι χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, στο Δήμο, στη ΔΕΥΑΕ κλπ.  

Τώρα απαιτείται:

-       Κατάργηση των κανονισμών του Δουβλίνου και της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

-       Άμεσος απεγκλωβισμός και με γρήγορες διαδικασίες οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες προορισμού τους.

-       Να βρεθούν με ευθύνη του κράτους, οργανωμένα, αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας.

Τώρα η ΕΕ και ο ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους. Αυτό το μέτρο μπορεί να στηρίξει το δικαίωμα των προσφύγων σε προστασία, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις.

Να σταματήσει τώρα κάθε συμμετοχή, στήριξη και εμπλοκή στις ενέργειες και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου που σπέρνουν τον πόλεμο και οξύνουν τους ανταγωνισμούς.

Τέλος, χρειάζεται ο λαός της περιοχής μας, με κάθε διαθέσιμη δύναμη να κινητοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, που  μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο, να σταθεί με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στρέφοντας τα πυρά του στους υπεύθυνους και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα και απομονώνοντας κάθε αντιδραστικό – εθνικιστικό που βρίσκει ευκαιρία να ξετρυπώσει από το λαγούμι του.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ερέτριας

Η Δημοτική Σύμβουλος

Καραμπέτσου Ασημίνα