MY KTEO

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

Τι δείχνουν για την προσωπικότητά σας τα δώρα που επιλέγετε να κάνετε στους άλλους


Η αγορά των Χριστουγεννιάτικων δώρων είναι σκληρή δουλειά: χρειάζεται να αφιερώσετε χρόνο, χρήματα και σκέψη! Τα κοντινά και αγαπημένα σας πρόσωπα θεωρούν ότι τα γνωρίζετε αρκετά καλά ώστε τους να αγοράσετε ένα αξιοπρεπές δώρο.

Μερικές φορές μοιάζει σαν να αφιερώνουμε πολύ ενέργεια για μια μικρή ανταμοιβή… Όμως αν δεν διαλέξετε κάτι ταιριαστό, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη σχέση.

Τι δειχνουν για την προσωπικότητά σας όμως τα δώρα που επιλέγετε να κάνετε στους άλλους;

Πολύ ακριβό
Χαρίζοντας υπερβολικά ακριβά δώρα, οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβάλλουν την ανωτερότητά τους. Είναι ένδειξη ότι κάποιος θέλει να έχει τον έλεγχο. «Εάν έχεις προβληματική σχέση με κάποιον, αυτό θα εκφραστεί μέσω του δώρου σου. Όταν μια ερωτική σχέση δεν πάει καλά, ο ένας από τους δύο μπορεί να γίνει υπερβολικά σπάταλος για να μπαλώσει την κατάσταση και να μειώσει τις ενοχές του» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος.

Πρακτικό
Τα πρακτικά δώρα είναι συνήθως τα πιο παραπλανητικά. Όχι μόνο επειδή στερούνται συναισθήματος και φαντασίας, αλλά και επειδή κρύβουν κι ένα μήνυμα. Το να χαρίσεις στην κουνιάδα σου ένα βιβλίο μαγειρικής ή στη συνάδελφο ένα βιβλίο με συμβουλές αδυνατίσματος, με το πρόσχημα ότι τους δίνεις κάτι χρήσιμο, είναι συνήθως ένας υπόγειος τρόπος να υποτιμήσεις κάποια πλευρά της εμφάνισης ή των ικανοτήτων τους.

Δεσμευτικό
Κάποιοι άνθρωποι προσφέρουν δώρα που δεν μπορούν να επιστραφούν. Όμως, αυτά μας βαραίνουν με ανεπιθύμητες ευθύνες. Εάν κάποιος σου χαρίσει ένα κουταβάκι ή ένα δεντράκι, είναι μεν μεταμφιεσμένο σε δώρο, αλλά αυτό που στην ουσία σου χαρίζει είναι μεγάλη δέσμευση και σκληρή δουλειά. «Αυτή η συμπεριφορά είναι συνήθως ένας τρόπος για να δεσμεύσεις κάποιον» τονίζει ο ειδικός.

Μικρό ή αναμνηστικό
Αυτοί που δεν κάνουν πολλά όταν πρόκειται για τα δώρα συνήθως κρύβονται πίσω από μια ναρκισσιστική αδυναμία. Προτιμούν να προσφέρουν κάτι μικρό, συμβατικό, με προσιτή τιμή ή να μη δώσουν τίποτα απολύτως προκειμένου να μην απογοητεύσουν τους κοντινούς τους ανθρώπους. Τέτοιου είδους δώρα ξεχνιούνται εύκολα και γρήγορα. Όμως, αυτό που μπορεί να παρερμηνευθεί ως αδιαφορία μπορεί να είναι ριζωμένο στο φόβο που έχει ο άλλος μην παρεξηγηθεί. Σε αυτά τα δώρα υπάρχει σεμνότητα (αυτός που τα χαρίζει δεν αποκαλύπτει το γούστο του) και σεβασμός (θέλει να σε κάνει χαρούμενη, ακόμη κι αν δεν ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος).

Παιδικό
Κάθε παιδική ηλικία είναι γεμάτη εμπειρίες από κακά δώρα – τα πράγματα που θέλαμε πάρα πολύ (ποδήλατο, τρενάκι, κούκλα) και τα πράγματα που ποτέ δεν πήραμε. Τα θυμόμαστε επειδή καταλήξαμε να τα βλέπουμε ως ένδειξη της ανικανότητας των γονιών μας να μας δείξουν την αγάπη που θέλαμε. Ως ενήλικοι, τα δώρα που παίρνουμε ενίοτε φέρνουν αναμνήσεις από τα αποτυχημένα δώρα της παιδικής μας ηλικίας. Η προσφορά δώρων με αυτό τον τρόπο είναι ένα μέσο να δώσουμε σε κάποιον άλλο την αγάπη που θέλαμε ως παιδιά.

 
govastileto.gr