MY KTEO

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Τι δικαιούνται σε οικονομική ενίσχυση οι δικηγόροι – Τι δίνει η κυβέρνηση και τι διεκδικούν


 Ένα πλέγμα οικονομικών μέτρων, τα οποία (άλλα) έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και άλλα διεκδικεί η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, έχουν  τεθεί στο τραπέζι όσον αφορά στην ενίσχυση των δικηγόρων οι οποίοι υπόκεινται – όπως και πολλές επαγγελματικές κατηγορίες- ένα δεύτερο lockdown. Όπως είναι ήδη γνωστό η Πολιτεία έχει εντάξει τους δικηγόρους στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ήδη:

 – Την καταβολή χορηγήματος από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ του νόμου 3996/2011. Πρόκειται για χρήματα των δικηγόρων και το επίδομα θα κυμανθεί  από 350- 400 ευρώ (περίπου)

 

– Την υπαγωγή των δικηγόρων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής 4ου και 5ου κύκλου. Για τον 4ο κύκλο δικαιούχοι είναι οι δικηγόροι με την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 σε σχέση με τους αντίστοιχους του 2019 κατά 20% και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ και για τον πέμπτο κύκλο για το μήνα Νοέμβριο 2020 με τις ίδιες προϋποθέσεις.

Οι δικηγόροι που δεν απασχολούν εργαζόμενο θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ για κάθε κύκλο, δηλαδή συνολικά ποσό 2.000 ευρώ , εκ του οποίου ποσό 1.000 ευρώ δεν θα επιστραφεί και θα δοθεί ως επιδότηση.

 

– Την αναστολή καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020.

 

– Τη μείωση κατά 40% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης για το μήνα Νοέμβριο 2020.

 

 Τι διεκδικούν

 

Οι δικηγόροι διεκδικούν:

 

– Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων και ιδίως των συναδέλφων των περιοχών που ανήκαν στο 4ο επιδημιολογικό πεδίο και είχε ανασταλεί η λειτουργία των δικαστηρίων, όπως και της Σάμου, που έχει πληγεί από το σεισμό.

 

 – Την αναστολή όλων των ασφαλιστικών υποχρεώσεων .

 

– Την ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.

 

– Την αναλογική μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

 

– Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλε-εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια.