MY KTEO

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Σταμάτης Βαρδαρός: «Δεν μας τα είπε όλα ο Υπουργός!»


Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη στο νοσοκομείο Χαλκίδας του ιδιαίτερα επικοινωνιακού Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και την αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν όλα καλά, ενημερωθήκαμε για μία σειρά πολύ «ενδιαφέρουσες» εξελίξεις. Ενημερωθήκαμε λίγο-πολύ για ένα υπερ-τοπικό νοσοκομείο πρότυπο στην ετοιμότητα υποδοχής Covid περιστατικών, μαθαίνοντας χαρακτηριστικά ότι νοσηλεύονται περιστατικά ακόμη και από την Καρδίτσα στη ΜΕΘ Covid.

Δεν μας είπε ο Υπουργός όμως ποια είναι η τύχη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για τα υπόλοιπα (σοβαρά, αλλά μη Covid) περιστατικά, που με τόσο κόπο και μετά από τόσα χρόνια έγινε πραγματικότητα στο νέο Νοσοκομείο. Η αλήθεια είναι ότι περιστατικά (μη Covid) που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε άλλες δομές υγείας της Στερεάς και της Θεσσαλίας (Νοσοκομεία Λαμίας και Καρδίτσας).

Δεν μας είπε ο Υπουργός που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος που με την αναστολή της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου (τακτικά χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία κ.α.) θα έχει ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες. Στην πραγματικότητα το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ, στο όποιο δεν κρίθηκε σκόπιμο να εναντιωθεί κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες και βουλευτές του νομού προβλέπει ότι η υπόλοιπη νοσηρότητα του νομού θα εξυπηρετείται από τα δύο περιφερειακά νοσοκομεία σε Κύμη και Κάρυστο, πιθανώς και από τα κοντινά νοσοκομεία άλλων νομών (Θήβα, Λαμία), από τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και από το δίκτυο των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών του νησιού. Ε δεν το λες και αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα εν μέσω πανδημίας!

Η αλήθεια είναι ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, το νέο Νοσοκομείο Χαλκίδας που με τόσο κόπο αποπερατώθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και λίγες μέρες και άγνωστο για πόσο, δεν υπάρχει πια. Στη θέση του λειτουργεί ένα νοσοκομείο Covid, για απλή νοσηλεία και για εντατική νοσηλεία Covid περιστατικών.

Δεν μας είπε ο Υπουργός Υγείας γιατί δεν αξιοποιήθηκε το παλιό νοσοκομείο Χαλκίδας για φροντίδα Covid περιστατικών και αντ’ αυτού επιλέχθηκε η μετατροπή του νέου νοσοκομείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο για την φροντίδα Covid περιστατικών.

Δεν μας είπε τι απάντησε στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών όταν έβαζαν θέματα ασφάλειας του προσωπικού;

Δεν μας είπε ακόμη γιατί το Υπουργείο Υγείας είχε παγώσει για πολλούς μήνες έτοιμες ή σε εξέλιξη προκηρύξεις μόνιμων γιατρών και για το Νοσοκομείο Χαλκίδας, τις οποίες σήμερα έσπευσε να ανακοινώσει με στόμφο.

Δεν μάθαμε ποιος «διαβολικός» εγκέφαλος επινόησε αμοιβή 2.000€ για να προσελκύσει γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι υποδέχονται απρόθυμα το συγκεκριμένο κίνητρο, την ίδια ώρα  που αυτές οι απολαβές δεν παρέχονται ως αμοιβή βάσης στους γιατρούς (μόνιμους και επικουρικούς) που υπηρετούν ή καλούμε να υπηρετήσουν, στο ΕΣΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.  

Δεν μας εξήγησε τέλος τι ακριβώς κέρδισε το ΕΣΥ, αλλά και η κοινωνία-οικονομία από το lock down του Μαρτίου και δεν μπήκε στον κόπο να μας πείσει ότι και το lock down του Νοεμβρίου δεν θα πάει χαμένο.