MY KTEO

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η συνταγή της ημέρας: Ρύζι με κιμά


Υλικά Συνταγής:
2 φλ. ρύζι
2 κ.σ βούτυρο
5 φλ. νερό ( ή ζωμό κότας)
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Για τη σάλτσα κιμά
400 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (1 φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία ντοματάκια (400 γραμ)
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτρίμμενο πιπέρι
γιαούρτι στραγγιστό για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:
Για το ρύζι με κιμά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και ανακατεύουμε για 2-3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας μέχρι να ψηθεί.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20′ για να δέσει η σάλτσα του κιμά.

Ετοιμάζουμε το ρύζι. Το ξεπλένουμε πολύ καλά σε λεπτό σουρωτήρι μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και άσπρο από το άμυλο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο μέχρι να πάρουν βράση. 

Προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του ρυζιού. Όλα τα μυστικά επιτυχίας για τέλειο σπυρωτό ρύζι πιλάφι σας τα έχω εδώ.

Σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 5΄. Όταν γίνει, το πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα κιμά και μπόλικο στραγγιστό γιαούρτι.


argiro.gr