MY KTEO

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

«Η πανδημία χειρότερη από τα μνημόνια»


 Δυσκολότερη ακόμη και από τη μεγάλη ελληνική οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας είναι η τρέχουσα συγκυρία με τα lockdowns εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, τονίζουν μιλώντας στη «Ν» επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. 

 Εκφράζουν ανησυχία για την ύφεση που προκαλείται από το κλείσιμο των αγορών στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις ίδιες τις επιχειρήσεις και φρενάρει επενδύσεις, όπως και για τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε νέες περιπέτειες. 

   «Η πιο δύσκολη συγκυρία»   

 Η ελληνική οικονομία και το ελληνικό εμπόριο βιώνουν την πιο δύσκολη συγκυρία των τελευταίων 30 ετών λόγω της πανδημίας και του νέου καθολικού lockdown, που ήδη εφαρμόζεται στη Θεσσαλονίκη και μπαίνει σε εφαρμογή από το Σάββατο το πρωί σε όλη τη χώρα» τονίζει στη «Ν» ο πρόεδρος του Ομίλου Μασούτης και πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης. 

 «Το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο, μεγαλύτερο από το πρώτο lockdown. Κι αυτό γιατί το δεύτερο lockdown λειτουργεί προσθετικά, καθώς έρχεται μετά από ένα καλοκαίρι με ελάχιστο τουρισμό που ακολούθησε το πρώτο lockdown. Και όλα αυτά μετά από μια βαθιά δεκαετή κρίση που συρρίκνωσε το διαθέσιμο καταναλωτικό εισόδημα» λέει ο κ. Μασούτης και προσθέτει: «Όλα αυτά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το λιανεμπόριο. Μπορεί τον ενάμιση μήνα της καραντίνας τα σούπερ μάρκετ να αύξησαν σημαντικά τον τζίρο τους, ωστόσο ακολούθησαν τρεις κακοί μήνες. Η κατάσταση μετά ισορρόπησε και μετά τη νέα αρνητική εξέλιξη εκτιμώ ότι ο τζίρος του κλάδου θα κλείσει πτωτικά σε σχέση με το 2019. Τα κέρδη για τα σούπερ μάρκετ ήταν πρόσκαιρα, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κόστος διαχείρισης της κατάστασης σε υγειονομικό επίπεδο που πιέζει τα μεγέθη προς τα κάτω». 

 Ο κ. Μασούτης, μάλιστα, επισημαίνει ότι τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν σε δύο άξονες: Αρχικά για τη διατήρηση των επιχειρήσεων στη ζωή, όπως αυτά που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, και στη συνέχεια ακριβώς μετά το τέλος της πανδημίας για να επανεκκινηθεί δυναμικά η ανάπτυξη. 

   «Χειρότερο από τα μνημόνια»   

 «Η πανδημία φρέναρε μεγάλα επενδυτικά project που θα μπορούσαν να απογειώσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Elvial, Δημήτρης Τζίκας. «Η πανδημία δένει τα χέρια ακόμα και των υγιών επιχειρήσεων, στερεί επενδύσεις, δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς και γι’ αυτό είναι χειρότερη από τις κλασικές οικονομικές κρίσεις, όπως αυτή που πέρασε η χώρα μας με τα μνημόνια», λέει ο κ. Τζίκας. Ο ίδιος εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση της ζήτησης στον κλάδο των κατασκευών και των κουφωμάτων, στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία του, θα φθάσει το 50% σε εγχώριο επίπεδο και περί το 20% στις εξαγωγές. «Αυτό το νέο lockdown βάζει στον πάγο και πολλά έργα που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ”, στερώντας πολύτιμες ανάσες ρευστότητας από την αγορά» υπογραμμίζει και εκφράζει την ευχή όλη αυτή η περιπέτεια να τελειώσει το συντομότερο, ώστε το 2021 να είναι έτος δυναμικής ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία. 

   «Ο αντίκτυπος στην αγορά»   

 Ανησυχία για την οικονομική ύφεση που προκαλούν τα κλεισίματα των αγορών με καθολικά ή και τοπικά lockdowns, η οποία με τη σειρά της έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, εκφράζει η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου. 

 «Το κλίμα», όπως σημειώνει η κ. Χατζάκου, «δεν είναι καλό. Οι καταναλωτές ανησυχούν για το μέλλον και εύλογα γίνονται φειδωλοί στις δαπάνες τους. Αυτό μπορεί να μην ισχύει σε τόσο μεγάλο βαθμό στο τρόφιμο, αλλά ακόμη και οι επιχειρήσεις τροφίμων πλήττονται από την απώλεια του κομματιού HORECA, ενώ και το να αγοράσει ο καταναλωτής περισσότερα είδη από το ράφι στο σούπερ μάρκετ είναι κάτι πρόσκαιρο. Μακροπρόθεσμα, όμως, δημιουργείται πρόβλημα σε όλες τις επιχειρήσεις και στη δική μας εταιρεία λόγω της εντεινόμενης ύφεσης, όχι στις εξαγωγές, γιατί στο εξωτερικό κινούμαστε μέσω του καναλιού των σούπερ μάρκετ, αλλά στην ελληνική αγορά». 

 Καταλήγοντας, η αντιπρόεδρος και CEO της ΜΕΒΓΑΛ σημειώνει πως «μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή -και πάντοτε με ασφάλεια- όσο πιο σύντομα είναι τα lockdowns, τόσο το καλύτερο».  «Καμπανάκι» για επιπτώσεις   

 «Αναγκαίο κακό για να μη φτάσουμε στα χειρότερα» χαρακτηρίζει το lockdown ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας Olympia Electronics Α.Ε., Δημήτρης Λακασάς, κρούοντας ωστόσο «καμπανάκι» για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Όπως σημειώνει, «αν δεν υπάρχει κοινωνία, δεν υπάρχει οικονομία, ούτε και επιχειρήσεις». Εκτιμά, επίσης, πως η δέσμη των δέκα μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων προσφέρει μια ανακούφιση, αλλά και ότι δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται μόνο σε αυτό, καθώς το δημόσιο χρέος ήδη ξεπερνά το 200%. Γι’ αυτό και προτείνει πως «όταν με το καλό τελειώσει η ιστορία του νέου κορονοϊού, σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος για τις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να υπάρξει μετακύλιση των χρεών αυτών και να μην υπάρχει κίνδυνος νέων μνημονίων». Σύμφωνα, δε, με τον κ. Λακασά πρέπει από τώρα να υπάρξει προετοιμασία του εδάφους σε αυτήν την κατεύθυνση. 


 naftemporiki.gr των Βάσως Βεγίρη και Γιώργου Χατζηλίδη - Από την έντυπη έκδοση