MY KTEO

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων: Στον «αέρα» η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας


Στο ίδιο έργο θεατές μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για δεύτερη σχολική χρονιά...

Μεσολάβησαν 2 μήνες «καραντίνας» στην περυσινή σχολική χρονιά και 3 καλοκαιρινοί μήνες με κλειστά σχολεία. Τελικά τι έγινε;  Δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο από την Κυβέρνηση ώστε τα

παιδιά μας να καθίσουν με ασφάλεια στα θρανία τους, οι εκπαιδευτικοί να κάνουν απερίσπαστα το έργο τους και οι γονείς να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ χωρίς άγχος για το πώς θα γυρίσει το παιδί τους από το σχολείο…

Ταυτόχρονα, Κυβέρνηση, Υπουργείο και Δημοτκή Αρχή διαβεβαίωναν ότι όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ στις κινητοποιήσεις των μαθητών που φώναζαν τα δίκαια αιτήματα τους είδαμε από χημικά και προσαγωγές μέχρι λοστούς για να σπάσουν τις αλυσίδες των καταλήψεων (!).

Αντί, λοιπόν, με το άνοιγμα των σχολείων προκειμένου να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει,  να δούμε:

·         ολιγάριθμες τάξεις (με βάση τις επιστημονικές υποδείξεις στα τμήματα πρέπει να υπάρχουν το ανώτερο 15 μαθητές με απόσταση 1,5 μέτρου),

·         προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού,

·         αξιοποίηση κτιρίων για να «σπάσουν» τα τμήματα (όπως τα τόσα σχολεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια με τις συγχωνεύσεις),

·         προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και πλήρους απασχόλησης,

·         μαζικά τεστ προληπτικά ώστε να βρίσκονται έγκαιρα τα κρούσματα και να αποτρέπεται η διασπορά.

Είδαμε:

·         μαθητές πάνω από 15, να στοιβάζονται στις αίθουσες παρά τις εξαγγελίες της Υπουργού για 17άρια τμήματα. Ακόμη και στα χωριά μας που κάποιες τάξεις είναι ήδη ολιγάριθμες στριμώχονται σε λίγα τετραγωνικά σε απάράδεκτα «κοντέινερ» που τα έχουν βαφτίσει σχολικές αίθουσες, ή σε κομμένες αίθουσες στα δύο.

·         οι εκπαιδευτικοί είναι στα ίδια επίπεδα, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν οι καθηγητές αλλά παρεμένουν σοβαρές ελλείψεις.

·         το προσωπικό καθαριότητας παραμένει περίπου το ίδιο (20 άτομα για πάνω από 25 σχολικά κτίρια, εκ των οποίων το 60% είναι μερικής απσχόλησης, που σημαίνει 3,5 ώρες εργασίας).

·         τεστ να διενεργούνται μόνο αφού παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα, δηλαδή όχι πρόληψη για αποφυγή της εξάπλωσης αλλά  «κατόπιν εορτής» μετρώντας κρούσματα στον δήμο μας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

·         πρόταση της Πρωτοβάθμιας - σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου - να «υποβιβαστούν» σε λιγότερες θέσεις ή να καταργηθούν σχολεία. Συγκεκριμένα να καταργηθούν τα νηπιαγωγεία Νεροτριβιάς, Στροπώνων, Πούρνου και να υποβιβαστούν τα δημοτικά σχολεία 2ο Ψαχνών, Τριάδας, Πισσώνα, Πούρνου, Στροπώνων.  Οι γονείς έχουν πικρή πείρα τι σημαίνει αυτό για τη μόρφωση των παιδιών τους. Ιδιαίτερα στην παρούσα φάση θα έπρεπε να  εισηγηθεί να ανοίξουν σχολεία ή να γίνουν «προαγωγές» σχολείων με περισσότερες θέσεις. 

·         Τα παραπάνω να προστίθενται σε μια λίστα προβλημάτων και ελλείψεων στα σχολεία που υπάρχουν ανεξαρτήτως πανδημίας από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο (στο Νηπιαγωγείο της Καστέλλας ακόμη τα παιδιά δεν έχουν μοκέτα να καθίσουν αφού την κατέστρεψε η πλημμύρα και ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί...)

Και ενώ αντιμετωπίζουμε όλα αυτά με το άνοιγμα των σχολείων για δύο ολόκληρους μήνες, έρχεται, αναμενόμενα  αφού δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο, το κλείσιμο γυμνασίων και λυκείων και το μάθημα σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Πάλι ακούμε δηλώσεις για πλήρη ετοιμότητα...

Οι μαθητές  μετράνε χαμένες ώρες μαθήματος αφού το «σύστημα» δεν ανταποκρίνεται από τη 2η κιόλας ώρα της πρώτης μέρας, ενώ παλεύουν να κάνουν μάθημα με το πρόσωπο τους κολλημένο όλη την ημέρα στην οθόνη. Κατά τα άλλα τα παιδιά έχαναν μάθημα και θα πήγαινε πίσω η χρονιά λόγω των καταλήψεων.....

Οι γονείς πασχίζουν από το υστέρημα τους να εξασφαλίσουν τα αναγκαία μέσα (υπολογιστή, σύνδεση στο διαδίκτυο κτλ), όταν μάλιστα υπάρχουν περισσότερα από ένα παιδί σε κάθε οικογένεια, και στον δήμο μας υπάρχουν σοβαρά ζητήματα με το διαδίκτυο που είτε δεν υπάρχει είτε είναι εξαιρετικά αδύναμο.

Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους για να διδάξουν στα παιδιά μας Ιστορία, Αρχαία, Μαθηματικά κτλ μέσα από μια οθόνη, στην οποία μάλιστα οι μαθητές πρέπει να έχουν κλειστές οθόνες για να μην «πέφτει το σύστημα».....

Για αυτή την τρέλα που μας βάζουν να ζούμε υπάρχει υπαίτιος!

ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ! Οι μάσκες και τα καθαρά χέρια ειναι απαραίτητα αλλά είναι ένα τίποτα όταν η λειτουργία των σχολείων  δεν έχει οργανωθεί όπως πρέπει.

Υπεύθυνοι είναι η Κυβέρνηση της ΝΔ που δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να πάρει μέτρα για τα σχολεία, η προηγούμεη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που σταθερά πετσόκοβε προσωπικό και χρήματα για τις σχολικές μονάδες διατηρώντας και συνεχίζοντας τις σοβαρές ελλείψεις.

Γιατί;;; Επειδή για αυτούς η εξασφάλιση της μόρφωσης και της υγείας των παιδιών μας είναι «απαγορευμένο κόστος», καθώς τα 37 δις που με καμάρι ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Διάγγελμα του για το «lock down», είναι δικά μας χρήματα, από τον λαό δουλεμένα, και προορίζονται, ζεστά - ζεστά για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις!!!

Έχουν διαλέξει δρόμο....

Εμείς διαλέγουμε τον δικό μας παλεύοντας και διεκδικώντας αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη, όχι τα ψίχουλα τους!

Δε θα φήσουμε το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια τους!

Απαιτούμε

Να εξασφαλιστούν όλα τα μέσα (Υπολογιστές, tablet κτλ) με ευθύνη του Κράτους σε ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ.

Για όσο διάστημα γυμνάσια και λύκεια είναι κλειστά να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια για τις ανάγκες των δημοτικών σχολείων για να μειωθούν τα παιδιά ανά τάξη, καθώς επίσης και το προσωπικό καθαριόρητας για να εξασφαλιστεί η καθαριότητα σε όλα τα σχολεία όπως πρέπει (σε κάθε διάλειμμα κτλ)

Να αξιοποιηθεί ο χρόνος για να προσληφθούν άμεσα εκπαιδευτικοί.

Να διενεργούνται μαζικά τεστ προληπτικά, στους μαθητές των δημοτικών σχολείων.

Να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο διάταξης τάξεων και τμημάτων τηρώντας το ανώτερο όριο των 15 μαθητώνς ανοίγοντας κλειστά σχολεία ή αξιοποιώντας και άλλους χώρους που μπορεί να κριθούν κατάλληλοι.

Να γίνει άμεσα απόλυμναση όλων των σχολικών κτιρίων ώστε να είνσι έτοιμα για να ανοίξουν.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Η Δημοτική Σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων

Γεωργία Πύθουλα