MY KTEO

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Συνάντηση της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου με τον αντιδήμαρχο Ληλαντίου

Την Τρίτη 27/10 πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων Ληλαντίου, με τον αντιδήμαρχο Ληλαντίου και τους Προέδρους των κοινοτήτων Αγίου Νικολάου και Βασιλικού. Οι κάτοικοι ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση μετά από την πρόσφατη συνέλευση κατοίκων της περιοχής μας

και θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα και αιτήματα:

1.         2.5 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ !!!

Οι κάτοικοι ζητήσαμε γραπτώς απαντήσεις πόσοι και ποιοι αποζημιώνονται και απαιτήσαμε να δοθούν άμεσα τα επιδόματα που έχουν εξαγγελθεί γιατί είναι θέμα επιβίωσης. Ενημερωθήκαμε ότι ο Δήμος έχει χορηγήσει 900.000 ευρώ σε πληγέντες (το έκτακτο των 600 ευρώ σε 351 πληγέντες εκ των οποίων οι 245 έχουν πάρει και το επίδομα οικοσκευής) και έχει αιτηθεί από το κράτος επιπλέον 300.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 1/3 των αιτούντων αποζημιώθηκε μέχρι στιγμής. Όσο για τις επιπλέον 300.000 ευρώ που αιτήθηκε η Δήμαρχος αρκούν μόνο για 500 έκτακτα επιδόματα των 600 ευρώ ή για αποζημιώσεις οικοσκευής για ελάχιστους κατοίκους. Δεν αρκούν!!! Απαιτήσαμε το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσουν επιχορηγήσεις σύμφωνα με το 100% της ζημιάς που πάθαμε όλοι οι κάτοικοι χωρίς εξαιρέσεις, όρους και προϋποθέσεις.

2.         ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ !!!

Απαιτήσαμε  το τοπικό και δημοτικό συμβούλιο να αιτηθούν την απαλλαγή μας από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων – και όχι απλά το πάγωμα των οφειλών για 6 μήνες. Όπως επίσης και τη μείωση της τιμής ζώνης για την περιοχή μας. Η αντικειμενική αξία των οικοπέδων, κτιρίων και χωραφιών έχει μειωθεί ως και μηδενιστεί. Ζητάμε να επέμβει η νομική υπηρεσία του Δήμου σε υποθέσεις δημοτών που τα δάνειά τους από τράπεζες δεν πάγωσαν.

3.         ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ Η ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ !!!

Απαιτήσαμε  να μην πληρώσουν οι πληγέντες δημοτικά τέλη από το λογαριασμό του ρεύματος για όσο διάστημα ο Δήμος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στους πληγέντες, εκτός των αιτούντων που επλήγησαν οι κατοικίες τους, να προστεθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μητρώο ΕΛΓΑ και οι πληγέντες επιχειρήσεις από το μητρώο της Περιφέρειας. Αντίστοιχα, με τους λογαριασμούς νερού. Στους αιτούντες με πληγείσες κατοικίες που έχουν ήδη απαλλαγεί από την πληρωμή λογαριασμού νερού, να προστεθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μητρώο ΕΛΓΑ και οι πληγέντες επιχειρήσεις από το μητρώο της Περιφέρειας.

4. ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΘΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑ !!!

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ο Δήμος Χαλκιδέων χορηγήθηκε το ποσό των 860.000 ευρώ για αποκατάσταση ζημιών μετά την πλημμύρα. Ρωτάμε πώς αξιοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα. Οι ζημιές στα χωριά είναι πολλές: το οδικό δίκτυο κατεστραμμένο σε πολλά σημεία, όπως και το παραλιακό μέτωπο και ο καθαρισμός δεν έχει ολοκληρωθεί. Ιδιαίτερα στην Όαση, ο φωτισμός ανεπαρκής, οι παιδικές χαρές καταστράφηκαν, οι κάδοι απορριμμάτων δεν επαρκούν, μπάζα υπάρχουν ακόμα στους δρόμους. Συμβαίνουν ατυχήματα λόγω ολισθηρότητας από τους βρεγμένους δρόμους και τις λακούβες.

Περιμένουμε απαντήσεις από την Δημοτική αρχή.

Ζητάμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει τα παραπάνω.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΟΥ