MY KTEO

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Συνάντηση της Δημάρχου Χαλκιδέων με τον Σύλλογο “Η Αναγέννηση” Αγίου Νικολάου Ληλαντίων, σχετικά με τα ζητήματα των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές


Συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Πιτσούνη Αλέξανδρο και τον Αντιπρόεδρο κ. Κεραμιδά Σταύρο, του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού, Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Ληλαντίων “Η Αναγέννηση”, πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, με κύριο θέμα συζήτησης τα ζητήματα που αφορούν στις πληγείσες περιοχές. Η Δήμαρχος απάντησε στα ερωτήματα του Συλλόγου σχετικά με τις αποζημιώσεις, τα έργα υποδομών και την απαλλαγή από τους λογαριασμούς νερού και τα δημοτικά τέλη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιδήμαρχος Ληλαντίων κ. Σέρρας Δημήτρης και ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Γουρνής Βασίλης.

Αρχικά, τους ενημέρωσε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων μέχρι στιγμής έχει λάβει 900.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία έχουν δοθεί όλα στις αποζημιώσεις των αιτούντων, καθώς και ότι σήμερα πιστώθηκε στα ταμεία του Δήμου η επιχορήγηση 200.000 επιπλέον ευρώ, για να αποπληρωθούν και οι τελευταίες αιτήσεις που βρίσκονται σε αναμονή. Αναφορικά με την αποζημίωση της 2ης κατοικίας, ο Δήμος έχει επανειλημμένα αιτηθεί στα αρμόδια Υπουργεία για να προβούν στις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να συμπεριληφθεί και η 2η κατοικία σε όλες τις μορφές αποζημιώσεων.

Σχετικά με τα έργα υποδομών, τους πληροφόρησε ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση των 10.000.000 ευρώ, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για τα έργα αποκαταστάσεων στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα ύδρευσης και ομβρίων υδάτων καθώς και για τα 700.000 ευρώ που χορήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών, για τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει για την ανάπλαση των παραλιών στις πληγείσες περιοχές.

Τέλος, γνωστοποίησε ότι έχει ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. η απαλλαγή από την εξόφληση λογαριασμών νερού, κατά το διάστημα από τον Αύγουστο του 2020 έως και τον Φεβρουάριο του 2021, για όλους όσους έχουν αιτηθεί οικονομική ενίσχυση, χωρίς διακρίσεις (π.χ αιτήσεις για 2η κατοικία, υπόγεια κ.α.). Επιπλέον, αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χαλκιδέων η εφαρμογή των ευεργετικών νομοθετικών διατάξεων, οι οποίες έχουν θεσπιστεί για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των κατοικιών, που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί σοβαρές λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμες.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου ευχαρίστησαν τη Δήμαρχο για την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής αρχής και για όλες τις ενέργειες σχετικά με τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση της περιοχής. Τέλος, εξέφρασαν τη διάθεσή τους να είναι αρωγοί στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για τη θωράκιση και ανάπτυξη των πληγεισών περιοχών.