MY KTEO

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Καραντίνα – μέτρα: Ποσά άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητο


Μετακίνηση προς τη δουλειά, μεταφορά παιδιών προς τα σχολεία, μετακίνηση για γεωργικές εργασίες αφού ο πρωτογενής τομέας δουλεύει κανονικά και μάλιστα με ιδιαίτερο ρυθμό λόγω του μαζέματος της ελιάς καθώς και έκτακτες ανάγκες φέρνουν ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση στους δρόμους σε σχέση με το πρώτο lockdown της περασμένης άνοιξης.

Το αυτοκίνητο μπορεί λοιπόν να μην χρησιμοποιείται πλέον για μια εκδρομή ή μια βόλτα γίνεται όμως ένα απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητας για χιλιάδες πολίτες.

Ωστόσο, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες που αν δεν εφαρμοστούν μπορούν να οδηγήσουν σε τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου από τα δεκάδες μπλόκα που στήνονται συνεχώς από την αστυνομία και κεντρικές οδικές αρτηρίες καθώς και στα διόδια για όσους επιχειρούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό.

Είναι αυτονόητο πως για κάθε μετακίνηση πρέπει να υπάρχει το SMS με τους 6 κωδικούς ή κάποιο έντυπο όπως προβλέπεται σχετικά.

Πόσα άτομα όμως μπαίνουν στο αυτοκίνητο;
Στο αυτοκίνητο λοιπόν επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης.

Σε περίπτωση που πρόκειται για οικογένεια με ανήλικα παιδιά ο περιορισμός δεν υπάρχει αφού όπως τα μέλη μιας οικογένειας είναι όλη μέρα μαζί στο σπίτι έτσι θα είναι και στο αυτοκίνητο. Επίσης, μπορεί να υπάρχει και δεύτερο άτομο εφόσον χρειάζεται βοήθεια για να μετακινηθεί.
Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβαση τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου.

Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Στα διπλοκάμπινα, μικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα που αυτή την περίοδο χρησιμοποιούνται κυρίως για τις εργασίες επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού.


www.aftodioikisi.gr