MY KTEO

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Κύκλοι της Περιφερειακής Αρχής "αδειάζουν" την Μπατζελη

 


Σε απάντηση δημοσιεύματος εκ μέρους παράταξης της μειοψηφίας ( Πατρίδα μας η Στερεά)  σχετικά με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας, κύκλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αναφέρουν ότι:

1. Το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ύψους 25.000.000 ευρώ δημόσιας δαπάνης, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα "Ενίσχυση Μεσαίων Επιχειρήσεων στη Στερεά Ελλάδα για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό τους." Έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικούς δικαιούχους και κυρίως διαφορετικούς στόχους.

2. Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δημόσιας δαπάνης για τις μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό 50 ως 200 άτομα δεν είναι κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά επιδότηση ύψους 35% για επιχειρηματικά σχέδια ανάπτυξης, με το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από ιδιωτική χρηματοδότηση. Έτσι, το συνολικό τους ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 25.884.242 ευρώ με προφανή αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας.

3. Η Περιφερειακή Αρχή, έχοντας πετύχει εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση στο σύνολο των αξόνων του ΕΣΠΑ, είχε ήδη πριν από την πανδημία διοχετεύσει το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων ενίσχυσης επιχειρήσεων σε αναπτυξιακές δράσεις. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το (λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης) μικρό σε μέγεθος συνολικό ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, δεν επέτρεψε την ακόμη υψηλότερη χρηματοδότηση του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης. Τα 25 εκατομμύρια εξασφαλίστηκαν με μεγάλη προσπάθεια, μεθοδικούς τεχνικούς χειρισμούς και ισχυρή πολιτική διεκδίκηση υπερδεσμεύσεων.

(Προφανώς, απείρως ευκολότερο του να εξασφαλίσεις 25 εκατομμύρια για την Περιφέρεια μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, είναι να προτείνεις εκ του ασφαλούς όχι μόνο 50, αλλά 100, 150 ή και 200 εκατομμύρια ευρώ.)

ΥΓ.: Παρήγορη είδηση για το δημόσιο διάλογο αποτέλεσε η αποκατάσταση τουλάχιστον δύο εκ των χονδροειδών ανακριβειών του αρχικού δελτίου τύπου της εν λόγω παράταξης, με ορθή επανάληψη. Η βιασύνη βλάπτει.