MY KTEO

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Γιατί η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετείχε στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας

 


Η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε την απόφαση να μη συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση (20/11/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνεται δια περιφοράς.

Θεωρούμε πως ο συγκεκριμένος τρόπος δεν είναι ο ενδεδειγμένος σε μια περίοδο που τα ζητήματα τα οποία απασχολούν το λαό της πόλης είναι πολλαπλά και ζωτικής σημασίας.

 

Με τον τρόπο αυτό δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συζήτηση μεταξύ των μελών, να γίνουν προτάσεις, να ψηφιστούν και να παρθούν αποφάσεις για καίρια ζητήματα. Ακόμη, δε βοηθά τους δημότες να γνωρίζουν τις θέσεις των δημοτικών παρατάξεων με αποτέλεσμα να «τσουβαλιάζονται» όλοι στο βωμό της συνενοχής από κάθε «καλοθελητή».

 

Για παράδειγμα, όσον αφορά το έκτακτο θέμα  για την απαλλαγή από την επιβολή δημοτικού φόρου, δημοτικών τελών και τελών ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες του Αυγούστου, εμείς θα θέταμε προς ψήφιση την πρόταση να απαλλαγούν όλοι οι κάτοικοι από τις πληγείσες περιοχές κι όχι μόνο όσοι βρίσκονται στη λίστα αυτών που θα αποζημιωθούν  με βάση τη νομοθεσία που «πετάει έξω» από τις λίστες πολύ κόσμο που έχει πάθει ζημιές αλλά δεν αποζημιώνεται με τους «κόφτες» που έχει βάλει η Κυβέρνηση.

 

Ιδιαίτερης αντιμετώπισης χρήζει και η προστασία της δημόσιας υγείας ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, και ο δήμος οφείλει και μπορεί να συμβάλλει, όπως η  διενέργεια μαζικών τεστ σε σχολεία, υπηρεσίες, χώρους δουλειάς.

 

Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις οικογένειες αυτήν την περίοδο απασχολεί το πώς θα διασφαλιστεί το μάθημα σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο καθώς η Κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, έβαλε την εκπαιδευτική διαδικασία στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, με υποχρεωτική παρακολούθηση, χωρίς όμως να εξασφαλίσει υποχρεωτικά τα μέσα στις οικογένειες (tablet κτλ) για να μην μείνει ούτε ένα παιδί εκτός διαδικασίας. Αυτό το πολύ σημαντικό πρόβλημα για κάθε σπίτι στο δήμο μας θα έπρεπε να είναι θέμα προς ενημέρωση και συζήτηση. Όπως επίσης,  το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων όσο αφορά τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρούνται, δεδομένου ότι οι καθαρίστριες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν, έχουν ημερομηνία λήξεως και μένουν απλήρωτες...

Εξάλλου υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν σχετικά με την ανάθεση έργων, την εξέλιξη των προβλημάτων του ειδικού σχολείου, το θέμα της δημοτικής αγοράς και άλλα ζητήματα της καθημερινότητας.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται δια ζώσης με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ή έστω μέσω τηλεδιάσκεψης εφόσον είναι ανέφικτο να γίνει διαφορετικά.