MY KTEO

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ερέτριας

 

Τις προτάσεις-απόψεις τους τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικά μέσα για τα επιμέρους θέματα που συνδέονται με την πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από τηνεκδήλωση πλημμυρών και χιονοπτώσεων, εξέφρασαν τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Ερέτριας.


Αναλυτικά τις απόψεις τους εξέφρασαν οι κάτωθι:

1. Δήμαρχος: Δημητρόπουλος Ιωάννης

2. Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας: Σμιλάκος Πέτρος

3. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, κ Μπούγα Παναγιώτα

4. Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Παπαγγελή Μαρία

5. Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε.Ε.: Κωστόπουλος Γεώργιος

6. Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας Δήμου: Καρκαλέτση Αικατερίνη

7. Πυροσβεστική Υπηρεσία: Κουλκουβίνης Περικλής

8. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Ε. Ερέτριας: Μπασινάς Κηρύκος

9. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Ε. Αμαρύνθου: Σμπιλίρης Γεώργιος

10. Β ΄ Λιμενικό Τμήμα Ερέτριας: Κρυσταλλόγιαννης Χαράλαμος

11. Τοπικός Πρόεδρος Ερέτριας: Παντελής Μάριος

12. Τοπικός Πρόεδρος Αμαρύνθου: Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

13. Τοπικός Πρόεδρος Καλλιθέας: Κοντογιάννης Βασίλης

14. Τοπικός Πρόεδρος Γυμνό: Χαϊνάς Γεώργιος

15. Τοπικός Πρόεδρος Σέττας: Αργύρη Ευαγγελία

16. Εθελοντική Ομάδα ΕΔΔΑΚΟΔ:

17. Εθελοντική Ομάδα Fetesclub 4Χ4

18. ΕΣ.Δ.Ε.

Δεν εξέφρασαν απόψεις:

1. Τοπικός Πρόεδρος Άνω Βάθειας: Μακρής Παναγιώτης

2. Δ/ντρια Τ.Υ.Δ.Ε.: Λεμπέση Ζωή

3. Εθελοντική Ομάδα Αμαρυνθία Άρτεμις

Ο Δήμαρχος Ερέτριας, κ. Δημητρόπουλος έκανε απολογισμό της θερινής περιόδου. Ανέφερε αναλυτικά τις ενέργειες και δράσεις

 Ενημερώθηκαν οι δημότες για καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους.

 Συντηρήθηκαν τα πυροσβεστικά υδροστόμια με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας

 Παραχωρήθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χαλκίδος όπως είχαμε συμφωνήσει στο ΣΤΟ αντιπυρικής περιόδου το Μάρτιο.

 Οι Αρχαιολογικοί χώροι καθαρίστηκαν από το Δήμο, λόγω αδυναμίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 Όλη τη θερινή περίοδο οι οδηγοί των απορριμματοφόρων και οι εργάτες καθαριότητας και πρασίνου βοήθησαν να ανταπεξέλθουμε στην αποκομιδή του μεγάλου όγκου απορριμμάτων .

 Έγιναν καθαρισμοί χαμηλής βλάστησης στα οδικά δίκτυα των Δημοτικών Ενοτήτων Αμαρύνθου, Ερέτριας και όλων των Τοπικών Κοινοτήτων

 Καθαρίστηκαν οι παραλίες του Δήμου στις αρχές της θερινής περιόδου αλλά και τον Αύγουστο από τα φερτά υλικά και αδρανή που

δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις κολυμβητικές και μη ακτές του Δήμου Ερέτριας σε μήκος ακτογραμμής πολλών χιλιομέτρων, λόγω των ακραίων

πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν τους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων στις 9 Αυγούστου 2020,

Οι μεγάλες ποσότητος νερού που κατέληξαν στη θάλασσα εκτός από τις ζημιές που προκάλεσαν στον αιγιαλό και στις παραλίες του Δήμου, τις γέμισαν με μεγάλους όγκους φερτών υλικών, όπως σκουπίδια, ξύλα, πλαστικά οικιακά κ.λ.π.

Για την απομάκρυνση των φερτών και αδρανών υλικών και την επαναφορά των ακτών στην πρότερη κατάσταση εκτός από τα συνεργεία του Δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και του ΟΛΝΕ μισθώθηκαν και Μηχανήματα Έργου Ιδιωτών Εργολάβων (JCB και τρακτέρ με μαχαίρι) και εργατοτεχνικό Προσωπικό.

 Καθαρισμός του Νησιού με εθελοντική εργασία

 Καθαρίστηκαν στην πλειοψηφία τους τα ρέματα του Δήμου με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.

 Ο Δήμος βρίσκεται στη διαδικασία διαγωνισμού για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου, προϋπολογισμού 150.000,00 € και ενός μεταφερόμενου κλαδοτεμαχειστή, προϋπολογισμού 130.000,00 € μέσω του προγράμματος Φιλόδημος.

 Συντάχθηκε και εγκρίθηκε το Σχέδιο του Δήμου Ερέτριας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ»

Ο Δήμος ευτυχώς δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.

Τελειώνοντας την αποτίμηση της θερινής περιόδου, ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε ότι σε γενικές γραμμές η αντιπυρική περίοδος πήγε αρκετά καλά και αυτό γιατί υπήρξε προετοιμασία ,συντονισμός και άριστη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Πρέπει να τονίσουμε ότι όλες οι δράσεις, οι ενέργειές και τα μέτρα που δρομολογούμε, αφορούν την προετοιμασία και την αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να προλαμβάνουμε, όσο μπορούμε τις δυσάρεστες συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής. Επιβάλλεται λοιπόν καλός προγραμματισμός προς αποφυγή ή ελαχιστοποίηση των τυχόν προκαλούμενων ζημιών.

Ο κ. Δημητρόπουλος συνέχισε αναφέροντας αναλυτικά τις ενέργειες που έχουν

πραγματοποιηθεί ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όσον αφορά τα ρέματα, όπως αναφέραμε έχουν καθαριστεί στην πλειοψηφία τους. Όπου και όποτε χρειάζεται θα επεμβαίνουμε ξανά.

Για το κλάδεμα των επικίνδυνων δέντρων έχει προβλεφθεί κωδικός στον προϋπολογισμό του Δήμου που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο κ. Δημητρόπουλος έδωσε έμφαση στα μηχανήματα έργου, τα λοιπά διατεθέντα μέσα και στο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Ερέτριας και της Δ.ΕΥ.Α.Ε.

Δυστυχώς ο Δήμος και η Δ.ΕΥ.Α Ερέτριας δεν διαθέτουν αρκετά μηχανήματα έργου έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε με αυτάρκεια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή. Παρόλα αυτά προσπαθούμε με τον υπάρχον στόλο και προσωπικό Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Ε να καλύπτουμε τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν. Με συλλογικότητα και παροχή μέσων απ’ όλους τους φορείς η κατάσταση ελέγχεται και αντιμετωπίζεται καλύτερα.

Αν χρειαστεί θα καλέσουμε και ιδιώτες εργολάβους, ιδιοκτήτες Μηχανημάτων Έργου. Έχουμε κάνει μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες εργολάβους, κατόχους μηχανημάτων έργου, τους οποίους μπορούμε να καλέσουμε όποτε παρίσταται ανάγκη.

Ο Δήμος διαθέτει κατάσταση με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών Μ.Ε.

Η κατάσταση ιδιωτών είναι ολοκληρωμένη. Ολοκληρωμένη είναι και η τηλεφωνική κατάσταση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε περίοδο κρίσης.

Αναφορικά με την προετοιμασία του Δήμου σε περίπτωση χιονόπτωσης, ο κ. Δήμαρχος ενημέρωσε τους φορείς ότι έχουμε αλάτι από την προηγούμενη χρονιά, αλλά μετά από ενέργειες που έγιναν, η Περιφέρεια θα μας προμηθεύσει επιπλέον ποσότητα.

Το αλάτι θα αποθηκευτεί στις αποθήκες του Δήμου στις Δ.Ε Ερέτριας και Αμαρύνθου και αρκετή ποσότητα θα μεταφερθεί στη Δ.Κ. Σέττας.

Σημαντική είναι η προσφορά των Τοπικών Προέδρων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τις ανάγκες , τις ιδιαιτερότητες και τις τοπικές συνθήκες της περιοχής τους.

Έχουμε συντάξει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Δράσης και Διαχείρισης Πλημμυρικών Φαινομένων του Δήμου Ερέτριας με την κωδική ονομασία «Δάρδανος», το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ότι τις προσεχείς ημέρες θα μας επισκεφθεί ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κ. Ζώης Πολυζώης και ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της

Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, κ. Κωστόπουλος Γιώργος, προκειμένου να συζητήσουμε για τα προβλήματα του Δήμου μας.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας: Σμιλάκος Πέτρος ενημέρωσε για τα φρεάτια ομβρίων υδάτων. Ο καθαρισμός τους έχει ήδη πραγματοποιηθεί, από το προσωπικό της ΔΕΥΑΕ, σε όλες τις Δημοτικές και Κοινοτικές μας Ενότητες. Παρόλα αυτά υπάρχει συνεχείς καθαρισμός διότι τα φερτά υλικά που είναι επακόλουθο των βροχοπτώσεων, δημιουργούν προβλήματα.

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής, κ Μπούγα Παναγιώτα, τοποθετήθηκε εγγράφως ως εξής: «Ο Δήμος Ερέτριας διαθέτει σε σύνολο αρκετούς χείμαρρους- ρέματα. Προσπαθεί να τα διατηρεί καθαρά (ανοιχτά) τόσο από μπάζα και σκουπίδια, όσο και από βλάστηση, με ιδία εργασία αλλά και ζητώντας τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας.

Αξίζει να ενημερώσω τους αρμόδιους φορείς ότι έχει δημοπρατηθεί έργο ασφαλτοστρώσεων και έργο βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Επιπλέον το έργο που αφορά στα όμβρια της Αμαρύνθου έχει ενταχθεί και απομένει να δημοπρατηθεί.

Η βελτίωση της οδού Μακεδονίας, και η καθίζηση της Άνω Βάθειας έχουν χρηματοδοτηθεί από την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με περίπου 193.000,00 €, ενώ το έργο ασφαλτοστρώσεις διαφόρων οδών έχει χρηματοδοτηθεί με 800.000,00€.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν έργα υποδομής για το Δήμο Ερέτριας».

Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Παπαγγελή Μαρία είπε τα κάτωθι:

‘Η Οικονομική αλλά και οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Δήμου θα συνδράμουν όποτε και όπου χρειαστεί και παραστεί ανάγκη προς την αντιμετώπιση προβλημάτων από τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Ε. Ερέτριας κ. Μπασινάς Κηρύκος, τόνισε το πρόβλημα με τη ρίψη σκουπιδιών εκτός κάδων και κυρίως μέσα στα ρέματα. Η ρίψη απορριμμάτων, μπαζών και ογκωδών μέσα στα ρέματα είναι απ’ τα σοβαρότερα προβλήματα του Δήμου μας, μετά από έντονη κυρίως βροχόπτωση. Καλό είναι να

προμηθευτούμε αλυσίδες για το φορτωτή και τις δύο τσάπες που διαθέτουμε. Επιπλέον χρήσιμο θα ήταν η προμήθεια αλυσοπρίων βενζίνης μικρού και μεγάλου κυβισμού.

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Ε. Αμαρύνθου, κ. Σμπιλίρης Γεώργιος αναφέρθηκε στα μέσα που διαθέτουμε και είπε πως είναι πενιχρά. Καλό είναι να προμηθευτούμε για αρχή τσάπες, τσαπιά και πριόνια. Προς το παρόν προσπαθούμε με τα υπάρχοντα μέσα να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό.

Ο κ. Κωστόπουλος έγραψε: «Ύστερα από την πρόσκλησή σας, σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», όσον αφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα και αντίστοιχα τις εγκυκλίους της Γ.Γ.Π.Π., όσον αφορά στις χιονοπτώσεις και παγετούς αρμοδιότητάς μας»

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδας απέστειλε με mail το κάτωθι έγγραφο: «Κατόπιν της πρόσκλησης του Δήμου Ερέτριας σε συνεδρίαση ΣΤΟ, διά περιφοράς, με αντικείμενο την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις-παγετό, παραθέτουμε τις παρακάτω απόψεις- προτάσεις:

 Σύνταξη επικαιροποίηση και πιστή εφαρμογή σχεδίων έκτακτων αναγκών ανά Δήμο.

 Σύμβαση εκ των προτέρων με ιδιώτες-ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου, χωματουργικών, φορτηγών, εκχιονιστικών κλπ.

 Εντοπισμός και επισήμανση ευαίσθητων και επικίνδυνων περιοχών, που ενδέχεται να πληγούν περισσότερο ή με μεγαλύτερη σφοδρότητα εξ’ αιτίας των ανωτέρω φαινομένων.

 Καταγραφή ανήμπορων ατόμων, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία κλπ ιδιαίτερα όσων κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

 Έγκαιρη ενημέρωση πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο (π.χ. Μ.Μ.Ε.) για τον επερχόμενο κίνδυνο (οδηγίες αντιμετώπισης – περιορισμό μετακινήσεων).

 Ενημέρωση και ενεργοποίηση τοπικών φορέων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων, κλπ.

 Ενημέρωση, ενεργοποίηση εθελοντικών οργανώσεων και αξιοποίηση με κύριο γνώμονα το σκοπό της δράσης τους.

 Ορισμός κατά τόπου Συντονιστικού Κέντρου λήψης αποφάσεων συνεργαζομένων φορέων.

 Πιστή εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών που έχουν εκπονηθεί εκ μέρους της Υπηρεσίας μας και αφορούν στον τρόπο δράσης και λειτουργίας της κατά περίπτωση.»

Ο Υποπ/ρχος Λ.Σ. Κρυσταλόγιαννης Χαράλαμπος απέστειλε το παρακάτω mail εκθέτοντας τις απόψεις του Β΄ Λ/Τ Ερέτριας.

«Ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση εκδήλωση πλημμύρας ή χιονιού η Υπηρεσία μας, υπό τις διαταγές και κατευθυντήριες οδηγίες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι αρμόδια για:

 Τη λήψη μέτρων για διασφάλιση τάξης, τροχαίας κίνησης, οδικής ασφάλειας στον χώρο αρμοδιότητας του Β΄ Λ/Τ Ερέτριας.

 Την έρευνα και διάσωση στην περιοχή αρμοδιότητάς μας (θαλάσσιος χώρος, αιγιαλός και παραλία)

 Τη διευκόλυνση της από θαλάσσης μεταφοράς με πλωτό μέσο του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. (μέσω του Κ.Λ. Χαλκίδας) ή με Ε/Γ-Ο/Γ της πορθμειακής γραμμής Ερέτριας-Ωρωπού, προσωπικού και μέσων επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών (ΕΛ.ΑΣ., ΠΣ, Ε.Κ.Α.Β., στελεχών πολιτικής προστασίας, κλπ.)από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και υλικών και μέσων για την περίθαλψη πληγέντων, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

 Την δρομολόγηση των δράσεων αντιμετώπισης περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Τοπικός Πρόεδρος Ερέτριας, κ. Παντελής Μάριος απέστειλε στο Δήμο το ακόλουθο έγγραφο, που αφορά στις πρόχειρες επικίνδυνες χωμάτινες διαβάσεις (ιρλανδικές):

«Μετά από έλεγχο τα σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα είναι τα εξής:

 Κακόρεμα σε έξι σημεία

 Περιοχή Μπασινέικα, οδός κριθαράκι

 Κόφτρα σε ένα σημείο

 Οδός Λουλουδιών στην περιοχή Κοτρώνι σε ένα σημείο

 Οδός Απόλλωνος στην περιοχή Κοτρώνι σε ένα σημείο».

Ο κ. Παντελής επισύναψε και αποσπάσματα του google με τα ανωτέρω σημεία.

Ο Τοπικός Πρόεδρος Αμαρύνθου, κ. Ζαχαριάς υπενθύμισε την αναγκαιότητα διαπλάτυνσης της γέφυρας του Σαρανταπόταμου, ο οποίος στην εκβολή του είναι «μπουκάλι». Χρειάζεται να γίνουν έργα διαπλάτυνσης, έλεγχος-αστυνόμευση τυχόν ρίψης απορριμμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παρόμοια με το 2019.

Σχετικά με την ύπαρξη ιρλανδικών διαβάσεων χωρίς προδιαγραφές ανέφερε δύο σημεία στα όρια της κοινότητας Αμαρύνθου. Στην οδό Παπαχαραλάμπους τέρμα που βρίσκεται στην περιοχή Κουκακίου και στην περιοχή Γύρος σε ανώνυμο παραπόταμο.

Ο Τοπικός Πρόεδρος Καλλιθέας, κ. Κοντογιάννης ανέφερε το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και σημείωσε τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ αυτό. Από τη μεριά του είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προς αποφυγή ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των απορριμμάτων. Πρόσθεσε ότι στην Τοπική Κοινότητα αρμοδιότητάς του υπάρχουν οκτώ ιρλανδικές διαβάσεις διπλής κατεύθυνσης.

Ο Τοπικός Πρόεδρος Γυμνού, κ. Χαϊνάς Γεώργιος έστειλε το κάτωθι έγγραφο: «Εντός ορίων Κοινότητας Γυμνού έχουμε καταγράψει εννέα (9) σημεία πρόχειρων ιρλανδικών διαβάσεων και συγκεκριμένα: α)Τρία σημεία στον οικισμό Μεταμόρφωση Σωτήρος (Άνω Μάμουλα), β) Περιοχή Σαρανταπόταμος, γ) Δύο σημεία στην περιοχή Άγιος Δημήτριος, δ) Περιοχή Βρυσάρα, ε)Περιοχή Ολυμπιακό Πανόραμα, ζ)Περιοχή Μιχέικα» Συνημμένα υποβλήθηκαν οι σχετικοί χάρτες μέσω εφαρμογής google earth.

Η Πρόεδρος της Σέττας, η κ. Αργύρη Ευαγγελία γνώρισε στους αρμόδιους φορείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι, περίπου 20 τον αριθμό, έχουν συνηθίσει τις τοπικές συνθήκες και ξέρουν να ανταπεξέλθουν. Το πρόβλημα είναι με τους επισκέπτες που δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να αποκλειστούν. Χρειάζεται για λόγους ασφαλείας να παραμένει ανοιχτό από χιόνια το κεντρικό οδικό δίκτυο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης. Οι αυλές και οι στάνες δεν θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα. Φυσικά και θα καθαριστούν και οι στάνες, τόνισε η κ. Αργύρη, αλλά ο κεντρικός οδικός άξονας προέχει. Ανέφερε ότι έχει προγραμματίσει τους χώρους όπου θα αποθηκεύσει το αλάτι, το οποίο καλό είναι να μεταφερθεί στη Σέττα

αποθηκευμένο μέσα σε σακουλάκια. Η κ. Αργύρη έθεσε το θέμα της παροχής γεννήτριας στην Κοινότητα διότι τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με την έλλειψη ρεύματος τον χειμώνα που πέρασε ήταν σοβαρά. Η Τοπική Κοινότητα Σέττας, ευτυχώς, δεν έχει επικίνδυνες ιρλανδικές διαβάσεις.

Ο κ. Σουγιουλτζής απέστειλε το κάτωθι mail:

 Χρειάζεται να έρθει ο Δήμος σε επαφή με το Δασαρχείο για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Γυμνό στην περιοχή ΟΛΥΜΠΟΣ ώστε σε περίπτωση νεροποντών να μην δημιουργούνται προβλήματα στο χωριό από τη μεταφορά νερού (μεγάλες ποσότητες) και φερτών υλικών.

 Αγορά από τον Δήμο ενός οχήματος (αλατιέρας) για την ασφαλή κίνηση σε περίπτωση χιονοπτώσεων.

Η Εθελοντική Ομάδα Ε.Δ.Δ.Α.Κ.Ο.Δ. έστειλε το ακόλουθο mail.

Σας γνωρίζουμε ότι ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020-2021 ο σύλλογός μας θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως με άντληση υδάτων, κάτι που έκανε σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, διαθέτοντας τα παρακάτω οχήματα:

 Όχημα MAZDA ΒΤ-50 4Χ4 RAP CAB με αριθμό πλαισίου JMZUN8218W671683 εφοδιασμένο με πυροσβεστική υπερκατασκευή SHIBAURA ST 800040.

 Όχημα FORD ½ καμπίνας 4Χ4 με αριθμό πλαισίου WFOLM2E108W716404 και αριθμό κυκλοφορίας ΚΗΙ-8878, εφοδιασμένο με πυροσβεστική υπερκατασκευή SHIBAMRAST.

Επίσης ο σύλλογός μας διαθέτει Πυροσβεστικό όχημα δασών 4Χ4 , αριθ. Πλαισίου ΖΕ8Τ6041ΑΝ5503060 και αριθμό κυκλοφορίας ΜΕ 104988 το οποίο κυκλοφορεί μόνο κατόπιν εντολής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Χαλκίδας.

Όλα τα ανωτέρω οχήματα διαθέτουν μηχανισμό άντλησης υδάτων.

Το Εθελοντικό Σώμα Δασοπροστασίας Διάσωσης Ευβοίας έγραψε:

«Είμαστε στη διάθεση του Δήμου και των πολιτών του κατά τους χειμερινούς μήνες. Διαθέτουμε 3 τετρακίνητα οχήματα με πιστοποιημένους διασώστες στις πρώτες βοήθειες και στην διάσωση όπως επίσης και 2 αντλίες για απάντληση υδάτων κατοικιών.

Υπάρχει δυνατότητα ασυρματικού κέντρου με πλήρη εξοπλισμό και ασυρματική κάλυψη για την επικοινωνία με το κέντρο πολιτικής προστασίας του Δήμου μας σε τυχόν ανθρωπογενής και φυσικές καταστροφές. Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας και σε πλήρη επαγρυπνηση.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού διάβασε προσεκτικά τις απόψεις και τα αιτήματα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τους ευχαρίστησε για την ανταπόκρισή τους, και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των φορέων Τέλος ευχήθηκε για μια ομαλή χειμερινή περίοδο χωρίς προβλήματα.