MY KTEO

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ο Μαρκόπουλος για την Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη


 Κάθε χρόνο 2.500-3.000 ακρωτηριασμοί γίνονται στην χώρα μας λόγω διαβήτη. Αιτία είναι ένα κακώς φροντισμένο «διαβητικό πόδι».Τι είναι «διαβητικό πόδι»;  Είναι όλες οι πιθανές βλάβες που μπορούν να συμβούν σε ένα πόδι από το μέσο της γάμπας και κάτω.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να είναι:

1.         Φουσκάλες 2. Έλκος που δεν επουλώνεται 3. Νέκρωση δακτύλου 4. Ψυχρό και πρησμένο άκρο 5. Αδυναμία βάδισης πάνω από 100 μέτρα 6. Απώλεια αίσθησης 7. Πόνος την νύχτα.

Οι βλάβες αυτές υποκρύπτουν είτε σοβαρή αγγειακή βλάβη είτε σοβαρή νεκροπάθεια. Και τα δύο θέλουν διερεύνηση και η αναφορά τους στον διαβητολόγο σημαίνει πάντα εγρήγορση και επείγουσα αγγειολογική εξέταση.

    Οι περισσότερες βλάβες στο διαβητικό πόδι έχουν βάση στην στένωση ή απόφραξη βασικών αρτηριών του σκέλους που προκαλεί ο διαβήτης μετά από 10-15 χρόνια ακόμα και αν είναι άριστα ελεγμένος. Ιδιαίτερα όταν ο διαβήτης συνδυάζεται με κάπνισμα και παχυσαρκία τότε οι αρτηριακές αποφράξεις συμβαίνουν συντομότερα. Σε αυτή την περίπτωση, όταν δηλαδή έχουμε απόφραξη αρτηρίας, κανένα φάρμακο δεν μπορεί να φθάσει στον άκρο πόδα και έτσι καμία φλεγμονή δεν μπορεί να γιατρευτεί. Έτσι τα έλκη διαιωνίζονται, οι φουσκάλες μετατρέπονται σε νεκρώσεις και γενικά η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.

Ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αξονική αγγειογραφία, να «φωτογραφηθεί» η στένωση ή η απόφραξη και αναλόγως των συνθηκών να υποβληθεί σε επέμβαση επαναιμάτωσης του άκρου. Αυτό μπορεί να είναι είτε αγγειοπλαστική  με μπαλόνι και stent είτε ενδαρτηρεκτομή και πλαστική της αρτηρίας, είτε bypass στο πόδι.

     Το «διαβητικό πόδι» είναι μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη κατάσταση. Απαιτεί καθημερινή φροντίδα. Πλύσιμο και ποδόλουτρο όχι πάνω από 15 λεπτά/24ωρο. Καλό σκούπισμα, αποφυγή τραυματισμών, απαγόρευση βάδισης χωρίς παπούτσια, υποχρεωτική καθημερινή βάδιση με άνετα και μαλακά παπούτσια.

     Σχεδόν όλοι οι ακρωτηριασμοί από διαβήτη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ο ασθενής ελάμβανε υπ’ όψιν τις πιο πάνω οδηγίες. Δυστυχώς το διαβητικό πόδι είναι απειλή μετά 10 χρόνια διαβήτη.

Το υποτιμούν το πληρώνουν ακριβά.