MY KTEO

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest: Απονομή Βραβείων & Διακρίσεων


Στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, με τη διαδικτυακή της παρουσία τόνισε «Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα φτάνει φέτος, 14 χρόνια λειτουργίας. Επιτυχημένης λειτουργίας. Έχει εξελιχθεί σε ένα σημαντικό πολιτιστικό θεσμό για την πόλη της Χαλκίδας με διακριτή και αναγνωρίσιμη φυσιογνωμία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αποτελεί πλατφόρμα προβολής των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ, καταξιωμένων και νέων. Παρουσιάζει δωρεάν ένα πλούσιο πρόγραμμα, με εργαστήρια ημερίδες σεμινάρια. Εκπαιδεύει το κοινό και αυτό είναι πολύ σημαντικό, εκπαιδεύει το νέο κοινό. Αποτελεί προορισμό, για τους δημιουργούς, συνεισφέροντας στην τοπική κοινωνία της Χαλκίδας»… «Θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δούλεψαν με κέφι και μεράκι για να φέρουν σε πέρας αυτή την διαδικτυακή οργάνωση. Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η ανταπόκριση του κόσμου εν μέσω της πανδημίας ήταν πολύ μεγάλη. Μαθαίνω ότι μερικές χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν online τις προβολές. Σας εύχομαι πραγματικά η 15η διοργάνωση να είναι το ίδιο και περισσότερο επιτυχημένη από τη φετινή. Να είναι ζωντανή, να είναι στην μεγάλη οθόνη και κάτ επιλογήν και διαδικτυακή».

Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κύριος Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού στέκονται δίπλα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ διαχρονικά»…«Πέραν αυτού στηρίζουμε διαχρονικά και το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ -docfest της Χαλκίδας»…«Συγχαρητήρια τόσο στους συντελεστές, που φέτος παρόλη την δυσκολία κατάφεραν και πάλι να ολοκληρώσουν με επιτυχία το φεστιβάλ, αλλά φυσικά, και συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που η δουλειά τους σήμερα θα βραβευτεί».

Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κύριος Φάνης Σπανός, στη διαδικτυακή του ομιλία ανέφερε τα εξής: «Ολοκληρώθηκε αισίως το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest με τις ξεχωριστές συνθήκες, όχι όμως με λιγότερη επιτυχία, όχι όμως με λιγότερη δημιουργικότητα»…«Σήμερα, να πούμε συγχαρητήρια σε όσους βραβεύονται, να πούμε συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά στους συντελεστές και επειδή κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή, να ξεκινήσουμε εντατικά τη δουλειά για ένα ξεχωριστό 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κύριος Γιώργος Κελαϊδίτης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε  τόνισε «Λίγο πριν πέσει η αυλαία, παρά τις ιδιαίτερες περιστάσεις το 14ο docfest βγαίνει και πάλι νικητής στη σκηνή για να υποκλιθεί στους φίλους του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Ο φάρος των τεχνών και του πολιτισμού, πρέπει τώρα στην πιο ισχυρή καταιγίδα να φωτίσει ακόμα περισσότερο τις ζωές μας. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας στη μεγάλη οικογένεια του docfest που πάλεψε και άντεξε, μαζί με μια ευχή. Να επιστέψουμε όλοι υγιείς μετά από ένα χρόνο, αγκαλιασμένοι αυτή τη φορά, σοφότεροι και ευγνώμονες για όλα όσα έχουμε».

Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ κύριος Σταύρος Ιωάννου ανέφερε χαρακτηριστικά «Απόψε ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest. Τα σημαντικότερα στοιχεία της επιτυχίας του είναι η μεγάλη συμμετοχή και παραγωγικότητα των Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Στο διαδικτυακό Φεστιβάλ, αποκτήσαμε πολλούς νέους φίλους. Προσπαθήσαμε και πιστεύω οτι πετύχαμε να έχει ο θεατής μια ολοκληρωμένη φεστιβαλική εμπειρία. Και διαδικτυακά το Φεστιβάλ διατήρησε το διαγωνιστικό χαρακτήρα που έχει από την ίδρυση του, ένα επιπλέον κίνητρο για τους δημιουργούς και τους νέους δημιουργούς, να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους πορεία και μέσα από το Φεστιβάλ, έχουν εξασφαλίσει μια πλατφόρμα για την κυκλοφορία του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, γιατί το ελληνικό ντοκιμαντέρ είναι το ελληνικό σινεμά».

Ο Υπεύθυνος της Διοργάνωσης κύριος Γιώργος Ιωάννου στην διαδικτυακή του ομιλία δήλωσε «Το διαδικτυακό ταξίδι ολοκληρώθηκε σήμερα. Την προηγούμενη εβδομάδα αποδράσαμε σε έναν κόσμο που ο χρόνος σταματά και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα...τον κόσμο του docfest. Η συμμετοχή του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που μας εξέπληξε. Μέσα σε μια δύσκολη περίοδο κρατάμε την αγάπη του κόσμου και ότι άλλο θετικό αποκομίσαμε από τη φετινή διοργάνωση και ξεκινάμε να σχεδιάζουμε το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-docfest».

Όπως κάθε χρόνο οι ταινίες κρίθηκαν από δύο επιτροπές, οι οποίες απένειμαν συνολικά 13 Βραβεία και 6 Τιμητικές Διακρίσεις στις ταινίες που ξεχώρισαν για την αρτιότητα και την υψηλή τους αισθητική.

Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μεγάλου Μήκους αποτελούσαν ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεσίσογλου, η μουσικός και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, η παραγωγός και Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογραφίας ΑΠΘ Δέσποινα Μουζάκη, η Διευθύντρια Φωτογραφίας Κατερίνα Μαραγκουδάκη και ο Μοντέρ Βαγγέλης Χριστουλάκης.

Την Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελούσαν ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, ο σκηνοθέτης και animator Ιορδάνης Ανανιάδης και ο ηθοποιός Χάρης Σώζος.

Τα Βραβεία του 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- docfest

1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Στους σκηνοθέτες Γιάννη και Γιώργο Κολόζη για την ταινία «Ο Γιώργος του Κέδρου»

2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Στον σκηνοθέτη Εμμανουήλ  Μαύρο για την ταινία «317»

3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

Στον σκηνοθέτη Νίκο Μεγγρέλη για την ταινία  «Όπου υπάρχουν άνθρωποι»

1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

στον σκηνοθέτη  Νίκο Λουπάκη για την ταινία «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές»

2ο Βραβείο Καλύτερης  Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

στον σκηνοθέτη Δημήτρη Γκρίντζο για την ταινία «Ψωμί και μια κουβέρτα»

3ο Βραβείο Καλύτερης  Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

στην σκηνοθέτη Βούλα Κοψίνη Γερμανάκου για την ταινία «Η ιστορία του Γιάννη»

Βραβείο Πρεμιέρας

Στον σκηνοθέτη Προκόπη Δάφνο για την ταινία «Η μεταξωτή»

Βραβείο Σκηνοθεσίας

Στον σκηνοθέτη Φίλιππο Βαρδάκα για την ταινία «Υ1, Στη σιωπή του βυθού»

Βραβείο Φωτογραφίας

Στον Οδυσσέα Παυλόπουλο για την ταινία «Όταν φυσάει νοτιάς»

Βραβείο Μοντάζ

στην Αιμιλία Μηλού για την ταινία «Express Scopelitis»

Βραβείο Ήχου

Στον Σωτήρη Λάσκαρη για την ταινία «Βαβέλ, Από τη σιωπή στην έκρηξη»

Βραβείο Μουσικής

στον Νίκο Γράψα για την ταινία «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο»

Βραβείο «Γιώργος Κολόζης»

Στην σκηνοθέτη Φανή Μπήτου για την ταινία «Περί της τέχνης του κλαδέματος»

Τιμητικές Διακρίσεις Μεγάλου Μήκους

Στην σκηνοθέτη  Marie Noelle Moreigne για την ταινία «Το γέλιο της σκιάς»

Στον σκηνοθέτη  Δημήτρη Τράγγαλο  για την ταινία «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά»

Τιμητικές Διακρίσεις Μικρού Μήκους

Στον σκηνοθέτη Γιάννη Λάσκαρη για την ταινία «M 12»

Στον σκηνοθέτη Νίκο Θεοδοσίου για την ταινία «Μια μικρή ιστορία»

Στον σκηνοθέτη Δημοσθένη Καμσή για την ταινία «Graffiti and street art in Lesvos»

Στον σκηνοθέτη  Σοκόλ Ελκένι για την ταινία «Παλαιά αγορά»

Για πρώτη φορά φέτος, το κοινό του docest είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει την αγαπημένη του ταινία, μικρού και μεγάλου μήκους, για το Βραβείο Κοινού.

Το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους

Στον σκηνοθέτη Γιώργο Βιτσαρόπουλο για την ταινία «No Heroes»

Το Βραβείο Κοινού για την Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους

Στον σκηνοθέτη Τηλέμαχο Μάνο για την ταινία «Φυσική ζωή, Φυσική Δόμηση»

Την Τελετή Λήξης παρουσίασαν οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Γιάννης Δρακόπουλος.