MY KTEO

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη στο Eviatop του Εντεταλμένου συμβούλου Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε θέματα covid-19 Ανδρέα Τοουλιά: «Για τουλάχιστο έναν με ενάμιση χρόνο ακόμη θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»



Ο γιατρός Ανδρέας Τοουλιάς από τη Βόρεια Εύβοια έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών, αφού είναι εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα covid της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ένας εξαίρετος επιστήμονας και τα πρώτα δείγματα γραφής του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άριστα. Χαμηλών τόνων, προσηνής και ευγενής ο εντεταλμένος σύμβουλος και με διάθεση για προσφορά. Σήμερα μιλάει στο Eviatop για την απόφασή του να ασχοληθεί με τα κοινά, αλλά και για την πανδημία… 

ΕΡ.: Πρώτη φορά ασχολείστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή;

ΑΠ.: Ναι πρώτη φορά ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση. Βέβαια πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά αλλά ο φόρτος εργασίας μου ήταν τέτοιος που δεν μπορούσα να ασχοληθώ ενεργά. Όταν μου έγινε η πρόταση απ’ τον Φάνη Σπανό να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο για τις Περιφερειακές εκλογές, θεώρησα πως πραγματικά αξίζει και ο κόπος και ο χρόνος κι αυτό γιατί, στο πρόσωπο του Φάνη Σπανού διέκρινα έναν νέο πολιτικό με όραμα για το αύριο της Περιφέρειας, γεμάτο όρεξη για δουλειά, με διορατικότητα και δυναμισμό, στοιχεία απολύτως απαραίτητα για να σχεδιάσουμε το μέλλον που θέλουμε για τη Στερεά Ελλάδα. Έτσι πήρα χωρίς ενδοιασμούς την απόφαση να συμμετάσχω ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.

ΕΡ.: Γιατί επιλέξατε τον Β’ και όχι τον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

ΑΠ.: Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές απ’ την απάντησή μου στο πρώτο ερώτημά σας. Καθοριστικός παράγοντας όπως προανέφερα ήταν η πρόταση του Φάνη Σπανού και όλα τα θετικά στοιχεία που διέκρινα, τόσο στον ίδιο, όσο και σε ολόκληρη την ομάδα που συγκροτούσε το περιφερειακό μας ψηφοδέλτιο, αλλά και στο πρόγραμμα της παράταξης το οποίο θεώρησα πως είναι ένα πρόγραμμα καινοτόμο που δίνει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, της Εύβοιας δηλαδή και κατ’ επέκταση της Στερεάς Ελλάδας.

ΕΡ.: Παρά το γεγονός ότι είστε νέος αυτοδιοικητικός ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σας εμπιστεύθηκε μία πολύ σημαντική θέση, αυτή του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα covid…

ΑΠ.: Ναι όντως, στη δεδομένη χρονική στιγμή ο κύριος Περιφερειάρχης μου ανέθεσε ένα δύσκολο και με μεγάλη ευθύνη πόστο. Πιστεύω πως σε αυτό συντέλεσε τόσο η επιστημονική μου ιδιότητα ως γιατρός, όσο και το γεγονός, ότι έχω αποδείξει σε αυτό το διάστημα της θητείας στην Περιφέρεια Στερεάς ότι είμαι έτοιμος να προσφέρω τα μέγιστα, τόσο στον κοινό σκοπό που έχουμε αναλάβει όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, όσο και στους συμπολίτες μου σε όλη την Περιφέρεια.

ΕΡ.: Γιατρός στο επάγγελμα και πως συνδυάζεται ιατρική και αυτοδιοίκηση; Και τα δύο είναι … πλήρους απασχόλησης…

ΑΠ.: Πραγματικά και τα δύο απαιτούν πολλή δουλειά και μεγάλη δαπάνη χρόνου. Όμως όταν υπάρχει η θέληση και η όρεξη όλα μπορούν να συνδυαστούν. Για να καταφέρω να συνδυάσω και τα δύο, όντως από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ προσπαθώ να συνδυάζω τόσο τη φροντίδα των ασθενών, όσο και το συντονισμό της ομάδας covid control που έχουμε δημιουργήσει στην Περιφέρεια. Σας πληροφορώ ότι και τα δύο τα κάνω με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

ΕΡ.: 14 μήνες συμπληρώσατε στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου και ποιες είναι οι εντυπώσεις; Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά; Στα συν ή στα πλην;

ΑΠ.: Οι εντυπώσεις μου είναι πέρα για πέρα θετικές. Δουλεύουμε σαν ομάδα, ακούμε τις γνώμες όλων των παρατάξεων και πάντα τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη και η λειτουργία του Συμβουλίου είναι πέρα για πέρα δημοκρατική. Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό, κατά την άποψή μου, είναι η πολύ μεγάλη διάρκεια των συμβουλίων. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα θέμα, για το οποίο πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα ώστε να μειώσουμε το χρόνο, γιατί είναι κάτι που μας δυσκολεύει και μας κουράζει όλους.

ΕΡ.:Δεύτερο lockdown μέσα σε λίγους μήνες και πιστεύετε πως έγιναν λάθος χειρισμοί από την Κυβέρνηση;

ΑΠ.: Το δεύτερο lockdown ήταν αναπόφευκτο, από τη στιγμή που το σύστημα υγείας δέχθηκε τόσο αφόρητη πίεση το τελευταίο διάστημα. Τα μέτρα που λαμβάνονταν συνεχώς από την κυβέρνηση ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μεγάλη μερίδα του κόσμου πιστεύω ότι τα τήρησε, όμως υπήρχαν και αρκετοί που αδιαφόρησαν και δεν έδειξαν την απαιτούμενη ατομική και κοινωνική ευθύνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, να υπάρχει μεγάλη διασπορά. Τώρα όσον αφορά τους κυβερνητικούς χειρισμούς θεωρώ ότι ως επί το πλείστον ήταν σωστή. Εκφράζω όμως μερικές επιφυλάξεις σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού. Πιστεύω πως αν από την πρώτη στιγμή ζητούσαμε αρνητικό μοριακό test τις τελευταίες 72 ώρες για να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας, θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΡ.:Ποια είναι η εικόνα της Περιφέρειας γενικά και ειδικά της Εύβοιας σε σχέση με την πανδημία;

ΑΠ.: Η εικόνα τόσο της Στερεάς, όσο και της Εύβοιας είναι πάρα πολύ καλή από την αρχή της πανδημίας. Αρκεί να σας αναφέρω πως, το ποσοστό των κρουσμάτων της Περιφέρειας, από την αρχή της πανδημίας είναι 1,45% επί του συνόλου των κρουσμάτων της χωράς, από τη στιγμή που η Περιφέρειά μας αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας. Έχουμε τέσσερις δομές προσφύγων, που συνήθως είναι εστίες αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου λόγω των συνθηκών διαβίωσης, κι όμως η κατάσταση σε αυτές είναι πολύ καλή και ελεγχόμενη. Επίσης από την αρχή αυτής της περιπέτειας, μόνο ένας συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του από covid 19, όταν σε όλη τη χώρα μετράμε πάνω από 700 θανάτους.

Τώρα ας έρθουμε στην Εύβοια. Και στο νομό μας τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά. Από το Μάρτιο μέχρι τώρα μετράμε μόνο 267 κρούσματα με ενεργά 59 αυτή τη στιγμή. Και σκεφτείτε, είμαστε ο πολυπληθέστερος νομός της Περιφέρειας.

ΕΡ.: Η Περιφέρεια θεωρείτε ήταν έτοιμη για να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση;

ΑΠ.: Νομίζω πως, τα παραπάνω στατιστικά που σας έδωσα δείχνουν ότι, από την αρχή της πανδημίας η Περιφέρεια Στερεάς ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά. Δημιουργήσαμε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη την ομάδα covid, που δρα άμεσα και γρήγορα όσον αφορά τις ιχνηλατήσεις των επαφών των κρουσμάτων και σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, παίρνουμε τα ανάλογα περιοριστικά μέτρα. Επίσης δημιουργήσαμε μία κινητή ομάδα, η οποία δρα άμεσα, σε οποιαδήποτε γωνιά της Περιφέρειας υπάρχει συρροή κρουσμάτων και όπου πιστεύουμε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς του ιού. Με αυτό τον τρόπο γίνεται άμεση στεγανοποίηση, περιχαράκωση και αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Προσπαθούμε επίσης να συνδράμουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες τις υγειονομικές μονάδες της Στερεάς Ελλάδας. Τέλος δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων με συχνούς ελέγχους στο προσωπικό και στους φιλοξενούμενους. Και να σας αναφέρω και μια τελευταία μας δράση. Προσφέραμε από ένα tablet σε κάθε δομή, για να απαλύνουμε τη μοναξιά των ηλικιωμένων μιας και τώρα στην καραντίνα απαγορεύονται τα επισκεπτήρια. Έτσι με τη βοήθεια του προσωπικού μπορούν να συνομιλούν μέσω skype με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

ΕΡ.: «Βλέπετε» να τελειώνει σύντομα ο εφιάλτης του κορονοϊού;

ΑΠ.: Θεωρώ πως ο κορονοϊός θα είναι εδώ και θα μας δείχνει τα δόντια του μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να  υπάρξει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, εμβόλιο αναμένεται στις αρχές του 2021, αλλά η ευρεία του χρήση στο γενικό πληθυσμό θα είναι μετά το καλοκαίρι του 2021. Άρα προσωπική, μου εκτίμηση, για τουλάχιστο έναν με ενάμιση χρόνο ακόμη θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό.

ΕΡ.:Ως γιατρός ποιες συμβουλές θα δίνατε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας για την προστασία τους από τον covid, αλλά και για να βγουν υγιείς ψυχικά και σωματικά από την καραντίνα;

ΑΠ.: Η βασική συμβουλή για προστασία απ’ τον covid είναι η τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται, όπως και το τρίπτυχο, ατομική υγιεινή, χρήση μάσκας τήρηση αποστάσεων. Θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας πως πρέπει να βλέπουμε εαυτούς και αλλήλους ως εν δυνάμει φορείς. Έτσι μπορούμε να προστατευτούμε απ’ τους άλλους, αλλά να προστατεύουμε και τους άλλους από εμάς.

Ο εγκλεισμός σίγουρα είναι αρνητικός παράγοντας τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Όμως μπορούμε να δούμε το lockdown σαν μια πολύ καλή ευκαιρία για να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, κάτι για το οποίο δεν έχουμε την ευκαιρία, λόγω δουλειάς και υποχρεώσεων, να το κάνουμε τον υπόλοιπο καιρό. Αυτό βοηθάει στη σύσφιξη των σχέσεων και των δεσμών μιας οικογένειας κι έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Επίσης είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, με τη βοήθεια της τεχνολογία, να μιλάμε συχνά με αγαπημένα μας πρόσωπα, φίλους, συγγενείς που δεν μπορούμε να δούμε αυτό το διάστημα. Πιστεύω ότι η ψυχική υγεία συμβάλει, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και στη σωματική. Όμως καλό θα είναι να μην αφήνουμε και τον εαυτό μας σωματικά. Έτσι η σωματική άσκηση, παρά τον εγκλεισμό, θεωρώ πως είναι απαραίτητη γιατί συμβάλει, όχι μόνο στην υγεία του σώματος, αλλά και το πνεύματος. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Για αυτό άλλωστε είναι κάτι που επιτρέπεται στις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών.